Triss i brännvin för glad påsk-nubbe!
Nubbe är ett annat ord för snaps, men har även använts allmänt om brännvin. "Hade ja vetat, att vatten va så godt, så hade jag inte druckit så mycke nubbe i går", skrev skämttidningen Strix 1902. Påsktipset 2009 är tre av mina absoluta favoritbrännvin.
Sprit har länge varit föremål för omskrivningar. Ordet nubbe kom till som smeknamn på nubb, som förutom liten spik även betytt just liten sup. Nubb användes nämligen förr dialektalt om bland annat avskedssupar och färdknäppar. Första gången nubbe noterats i skrift var i tidningen Socialdemokraten 1892.
Mild och citrusfrisk Rånäs Brännvin (nr 148 för 191 kr)
Den här snapsen är en personlig favorit till mig. Mild, frisk med pomerans och citrussmak och ett avslutande beskt bett gör den så lätt att tycka om. Att den passar till det mesta från kokta skinkan, den citrusmarinerade laxen, milda sillen till sparrisen med citrusvinegrette gör nubbandet enkelt. Räcker snapsen längre kan ni prova den till en mörk chokladbit, oväntat läcker kombination.
Årsta (nr 264 för 189 kr) brännvin är i mitt tycke aningen sötare i sin pomeranssmak, lägg också till en nypa saffran.
Påskens Head-banger är Porsbrännvin (nr 265 för 189 kr)
Färgen är gul, sådär ilsket kaxig som bara en påskkärring borde vara. Smaken är både söt och bitter, frågar ni mig tycker jag att den påminner om en viss sorts hostmedicin. Har man vant sig så är man fast, smaken är läcker och minst lika uppkäftig som färgen. Jag dricker den lika gärna som en drink, on the rocks samtidigt som jag lyssnar på Deep Purpels Smoke on the water…
Traditionalisten val är Herrgårds Aquavit (nr 26 för 197 kr)
Rökt lax och Herrgårds Aquavit = sant. Lägg till löjrom, inlagd sill och löksill, bland annat.
Kumminsmaken är en klassisk krydda i många brännvin och att Herrgårds spetsats med en skvätt whisky varpå den lagrats på sherryfat gör att den har det lilla extra som många av de andra brännvinen saknar. Att det är lyxsnapsen i utbudet är helt klart.