Laddar annons
23 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Le Volte dell'Ornellaia | Måndagsmatchen

Snart är det dags för påskfest! Le Volte dell'Ornellaia 2012 från producenten Ornellaia är ett festligt rött vin som passar till mycket. Beställ stor flaska för extra lyxkänsla och servera till marinerade lammracks.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Till maten. Le Volte dell'Ornellaia är ett utmärkt vin till påskens alla lammrätter. Vi väljer att grilla lammracks och bjuder på ugnsbakade rotfrukter och Västerbottensostkräm till.

RECEPT | Marinerade lammracks med Västerbottensostkräm – 4 portioner

1 kg lammracks som grillas
1 dl olja
4 klyftor vitlök, skalade och hackade
zest och saft från en citron
1 msk torkad rosmarin
300 g morötter, skalade i tjocka strimlor
300 g palsternackor, skalade i tjocka strimlor
1 knippe salladslök, hackade
oliv- eller rapsolja till rotfrukterna
2 msk honung
salt och svartpeppar
150 g riven Västerbottensost
0,5 dl crème fraiche

Gör så här:
Marinera lammracksen över natten i olja, rosmarin, citron och vitlök. Grilla i ugn eller på grill tills innertemperaturen är cirka 58 grader för rött kött. Lägg och vila minst tio minuter i folie.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg rotfrukterna och salladslöken i en ugnspanna. Slå över olja, honung och kryddor. Stek i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

Mixa osten och crème fraiche. Servera krämen till lammracksen och rotfrukterna.

Vinförslag till maten

Le Volte dell'Ornellaia 2012 (32472), Ornellaia, Toscana, Italien, 159 kr

Ett lyxigt rött vin från Toscana gjort på 50 procent merlot, 30 procent sangiovese och 20 procent cabernet sauvignon. 2012 var ett torrt år men frukten utvecklades fint trots farhågor om motsatsen. Druvorna skördades mellan den 2 september och 4 oktober och fermenterades var för sig.

Rekommenderas när vinet ska räcka till många: Dubbelmagnum, 3 liter vin i stor och festlig flaska som kan beställas för 847 kr – ett kap med stort mervärde. Notera att artikelnumret är detsamma för dubbelmagnum som vanlig flaska. Var extra uppmärksam på att du får rätt storlek när du gör din beställning.

Vinbankens recension

Fylligt nyanserat rödvin med fruktig smak, inslag av mogna svarta vinbär, björnbär, örter och tobak samt fat. Alltid ett bra val som veckans röda finvin, passar lika bra till lammstek som grillade lammracks med sallad och fetaost.
Betyg: 4

Vinöst vetande

När skådespelaren George Clooney (äntligen) slog till och gifte sig i Venedig i höstas valdes vin från Ornellaia till bröllopsmiddagen.

Skål!

Du kanske också vill läsa:

Rött vin till rådjursstek

Ornellaia vertikalprovning 2011-2004

Ornellaia on my mind