En genomgång av alla så kallade “naturviner” i Systembolagets aprilsläpp har redan gjorts på Vinbanken. Idag lyfter vi fram tre av dessa viner och ett antal producenter lite extra. En av dem är fransmannen Thomas Pico som har odlat druvor i Chablis sedan 2006 på egen mark. Han har vin i blodet då både far och farfar sedan tidigare drivit familjedomänen Bois d’Yver i Chablis.
Ung och eftertänksam på rätt knacklig engelska gör blott 30-årige Thomas Pico inte mycket väsen av sig. Det gör däremot hans enastående vin, Chablis Domaine Pattes Loup 2010 (91155), 199 kr. Smaken uppvisar oändligt mycket mer intensitet, krämighet och komplexitet än de flesta Chabliser listade i Systembolagets ordinarie sortiment och att därtill har vinet syra och mineralitet gör att det tål att lagras. När Thomas Pico fick ta över sex hektar mark ställde han raskt om odlingarna till ekologiskt jordbruk. Ett fantastiskt resultat på vinerna gjorde att han övertygade sin skeptiske far att börja odla ekologiskt, själv tog han samtidigt ännu ett steg och gick vidare till biodynamisk odling. Att ett av hans viner nu släpps på Systembolaget är lika spännande som det är värt att köa för. Håll ögonen på den unge Chablisvinmakaren framöver för vem vet vilka viner vi kan få glädje att smaka!
Tom Lubbe från Domaine Matassa förklarar klimatet i Calce för Vinbankens reporter.
Den lilla byn Calce ligger i Roussillon precis vid spanska gränsen. Calce har blivit hemvist för ett spännande gäng små vinproducenter som odlar biodynamiskt på gamla stockar och som gör vin så naturligt som möjligt. Kärnan är producenten Domaine Gauby, där Gerard Gauby började göra naturliga kvalitetsviner på 80-talet. Här verkar även Nya Zeeländaren Tom Lubbe med vingården Matassa, J.P Padié med Domaine Padie, och Olivier Pithon som säljer sina viner under eget namn. När på besök i byn kom vinerna främst till sin rätt vid en improviserad grillmiddag. Vårlamm, egenplockade vilda örter, otroliga ostar och viner från Gauby vars lätta, nästan spritziga “vin de soif” Calcinaires Rouge och mer intensiva, prisbelönta Vieilles Vignes släpps i april blev en härlig upplevelse. Röda favoriter från Calces kvalitetsproducenter var helt klart de lysande vinerna från Olivier Pithon och bland de vita imponerade Matassa Blanc 2008 (91156), Domaine Matassa, 295 kr. Intensivt, komplext vitt vin med svagt oxiderad ton på massiv frukt och fin syra och en smak som kan hantera kombinationer till något kraftigare rätter. Lite väl saftig prislapp, men ett imponerande vin.
Många lovord har skrivits om
Morgon Côte du Py 2010 (91151) från Jean Foillard, men vid senaste provningstillfället (på #vintweetupSthlm) tog de svagt medicinska dofterna från jästsvampen brettanomyces överhanden. Tyvärr är det fortfarande vanligare med olika sorters “fel” i naturviner på grund av att kemikalier inte används i vinmakandet och att sulfiterna hålls låga. Vinet var i övrigt härligt och det kan ha varit begränsat till enstaka flaskor men det blir samtidigt något svårare att rekommendera.
Däremot släpps även Morgon 2010 (90672), Domaine Marcel Lapierre för 198 kr, av många sedd som den mest spännande kvalitetsproducenten i Beaujolais. Marcel Lapierre, som gick över till klassiskt vinmakande och ekologisk odling redan på tidiga 80-talet, gick tyvärr bort för ett drygt år sedan. Han hade då varit en ledande figur inom utvecklingen av naturliga viner vilka hade kommit att få ett unikt fotfäste i vindistriktet Beaujolais. Vildjäst och en liten del kolsyremacerering var hans signum. Sonen Mathieu Lapierre har nu tagit över gården och fortsätter i samma anda. Den som bara har druckit enkel Beaujolais med syntetisk banandoft får en helt ny upplevelse i det här vinet som är av 100 procent gamaydruvor.
Av: Erica Landin