Laddar annons
10 Apr, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Isabelle Legeron MW - en naturlig förälskelse

Isabelle Legeron MW (där MW betyder Master of Wine och är den högsta formella vinutbildningen i världen) kallas även “That Crazy French Woman”. Namnet “den galna fransyskan” har hon fått efter titeln för hennes vinprogram på TV-kanalen Travel Channel. Förutom att vara känd för sin TV-serie är hon även en av de främsta internationella förespråkarna av naturviner. Vi träffade Legeron i Georgien, ett land som hon är hejdlöst förtjust i. Bild: Isabelle Legeron vid en qvevri, Georgiskt lerkrus för vin.

-Jag blev intresserad av naturviner medan vi filmade för Travel Channel, berättar Legeron över en tallrik Georgisk salt ost och ett glas vin gjort utan tillsatser i qvevri, enorma lerkrus. Hon hade provat ett hundratal viner inför programmet och plötsligt var det ett som utmärkte sig med otrolig, vibrerande livfullhet. När hon träffade producenten, Imrie Kalo, visade det sig att han jobbade så naturligt som möjligt med ekologisk odling och helt utan tillsatser i vinframställningen. Ett tillvägagångssätt som är relativt ovanligt i vinbranschen. När hon träffade Imrie föll allt på plats.
-Min relation till vin hade blivit för intellektuell; fokus hade blivit att bygga en mental databank av årgångar, producenter och stilar, berättar Legeron. Hon hade tappat själva känslan. När hon sedan tittade på vilka viner som fick henne att känna någonting visade det sig nästan uteslutande vara viner som kom från “hands-off-winemaking”.
-Jag blev förälskad i vin på nytt, säger Legeron med ett strålande, intensivt leende. -Det slutade handla om att samla provningsanteckningar och jag gick tillbaka till att uppleva vinet med alla sinnen, och bry mig om människorna och platserna bakom.


Legeron med sin gedigna vinutbildning och familjebakgrund inom vinbranschen kunde det mesta om vinproduktionsteknologi. Trots det var hon tvungen att börja om från början för att förstå dessa vinmakare som jobbade utifrån vad de hade provat sig fram till i sin vingård och sett fungerade istället för att följa en regelbok.
-Naturligt vinmakande eller vad man nu vill kalla det är inget nytt påfund; det är människor som har gått tillbaka till hur man brukade göra vin förr i tiden, förklarar hon.

Hur vill Legeron använda sin ställning som TV-kändis och vinexpert? Hon vill påverka.
-Ur min synvinkel behöver inte alla viner göras enligt de här metoderna - det är inte ens praktiskt gångbart för större producenter. Däremot vore transparens i vad som har tillsatts under vinproduktionen önskvärt, så blir det upp till konsumenten att bestämma vad de tycker är viktigt och inte.
Det Legeron verkligen ogillar är viner som produceras som “märken” (brands) snarare än vin. Volymproduktion där varje steg i vinmakandet kontrolleras för att vinet ska smaka likadant hela tiden, år efter år. Som använder så mycket bekämpningsmedel som de får i vingården och tillsatser efter recept i vinproduktionen för att få sitt “perfekta”, hållbara, men tråkiga vin utan tanke på hur processen påverkar jorden eller de som dricker vinet.

-Välgjorda naturliga viner är livfulla, med mycket personlighet, säger Legeron. Kritiken mot dessa viner är ibland förvånande aggressiv. Semantikproblemet har vi redan diskuterat, men vad säger Legeron om resten? Hon tar en klunk av vinet medan solen går ned över Kaukasusbergen.

Legeron intervjuas av Georgisk TV

-De som reagerar med ryggmärgen mot naturviner är inte sällan väletablerade vinskribenter eller inköpare som är ovana vid de smaker och dofter ett naturvin kan ha och avfärdar dem som defekta, säger hon med ett skratt och antydan till en suck.
-Det är inte speciellt vanligt för bra producenter att visa defekter men naturviner är levande och annorlunda. Konsumenterna är ofta mer öppna för de här vinerna än vissa “proffs”, speciellt som deras fräschör och lätta elegans passar så bra till mat. Att tro att naturlig vinproduktion är en trend som går över anser Legeron är att underskatta konsumenternas intresse för hur mat och dryck produceras och hur den påverkar hälsa och miljö. Jag kan inte annat än att hålla med.

 

För den som är intresserad av att prova naturviner från 150 utvalda småproducenter från hela Europa såväl som Georgien organiserar Isabelle Legeron MW Raw Fair i London - en provsmakningsmässa för konsumenter och bransch med producenterna själva på plats.