Laddar annons
Examensfest – tips på bubbel till festen
4 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Examensfest – tips på bubbel till festen

Nu avlöser festligheterna varandra. Det är examensfest, student, konfirmation och flera andra firanden. För vissa är drycken i glaset viktigare än för andra. Därför har vi tagit fram tips på tre olika viner.

För många är juni månad den absolut finaste och bästa månaden på året, och det är lätt att förstå varför. Sommarvärme, midsommar, skolavslutning, student, examen, konfirmation, nationaldag och även semesterfirande för vissa som tar tidig semester. Med andra ord är det en hel del festligheter den här tiden på året, men vad ska man då dricka när det vankas till exempel examensfest?

Vita, mousserande och roséviner är det naturliga valet för många när det vankas sommar och firande. I den här listan kommer vi dock enbart fokusera på mousserande viner som vi anser är prisvärda och som vi tror skulle passa till en examensfest.

Tips på italienskt bubbel - fem viner

Lambrusco - sommarens hetaste vin

Exemansfest – tips på bubbel till festen

Ferrari, Brut Organic, (7721) 169:-

Vi återvänder väldigt ofta till Ferraris signaturvin, och vi gör det för att det finns en enorm prisvärdhet i det. Det är ett friskt vin som bjuder på väldigt mycket frukt i form av äpplen och persika. Här får man dock även små, små toner av franskt mousserande vin i form av nötighet och bröd. Det rubbar dock inte det viktigaste i vinet, nämligen den fina syran och friskheten som det bjuder på. Mycket vin för pengarna, och ett vin som fler borde testa och få upp ögonen för. Allt handlar inte om prosecco när det kommer till mousserande viner från Italien.

Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant de Bourgogne, (7725) 150:-

Ett cremant-vin som imponerar och bjuder på mycket vin för pengarna. Clotilde Davenne är en personlig favoritproducent och här visar hon upp hur ett riktigt bra cremant kan vara. I just det här vinet får man lite mer tropiska inslag än vad man brukar få i cremant. Man får den där härliga syran, den fina moussen, de friska inslagen och de tydliga tonerna av päron. Om man vill ha ett aningen mer fruktigt och tropiskt vin än ovanstående, så är det här vinet rätt val.

Charles Heidsieck, Brut Réserve, (77522) 489:-

Om du bara är ute efter att det ska stå champagne på etiketten så finns det bra många betydligt billigare alternativ, men om du vill få en champagne som osar kvalitet och elegans så är Charles Heidsieck ett bra val. En prisvärd champagne som enligt många kritiker knäpper betydligt dyrare konkurrenter på näsan, och vi är beredda att hålla med. En frisk och stiltypisk champagne som är lite av definitionen av elegans. Man får allt man önskar av en riktigt bra champagne, det vill säga en bra mousse, en härlig syra, tydliga toner av bröd, fin frukt där man känner av både äpplen och en gnutta pomerans. Ett riktigt fint vin helt enkelt. Om du verkligen vill imponera på examensfesten så är det här vinet du ska ha i glaset.

Vin till pizza - fem viner som höjer upplevelsen