Laddar annons
Tips på fruktigt vitt vin – fem prisvärda viner
30 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tips på fruktigt vitt vin – fem prisvärda viner

När sommaren står runt hörnet är det för vissa dags att börja dricka syrliga vita viner där citrustonerna står i fokus. För andra är det fruktigt vitt vin som gäller med aningen mindre syra och betydligt mer frukttoner.

Att vi i Sverige föredrar mousserande, rosé och vita viner när det blir varmt ute är ingen hemlighet. Gå förbi valfri uteservering i vårt avlånga land så ser du bubbelflaskor, roséviner och vita viner betydligt oftare än röda viner. När det kommer till just de vita vinerna så finns det olika tycke och smak på sommaren. Ett populärt alternativ är fruktigt vitt vin.

Medan vissa älskar riesling-viner med den där höga och superfräscha syran och de tydliga inslagen av citrus, så finns det vissa som hellre satsar på de betydligt fruktiga vinerna där äpplen, päron och toner av blommor samsas på ett fint sätt.

När det kommer till just fruktigt vitt vin har vi därför tagit fram en lista med tips på fem viner du inte får missa. Om du gillar när frukten är i fokus och vill ha viner med liten örtighet så är det här listan för dig.

Tips på fruktigt vitt vin

Pietra Di Pinot Grigio, 2021, (2709) 89:-

Stora toner av päron i både doft och smak. Syran är inte lika påtaglig som i en riesling, istället kompenseras det av fräschören i den fina frukten. Du kommer även känna av lite toner av persika.

Leth, Grüner Veltliner, 2021 (4200) 95:-

Denna fantastiska druva som bara fortsätter imponera. I det här fallet får vi ett vin mer melonlika inslag i smaken. Här kommer du känna av både päron och lime, men även lite kryddor. Ett fint fruktigt vitt vin som imponerar.

L, Chardonnay, 2020, (5649) 99:-

Istället för päron så är det äpplen som dominerar här. Tydliga inslag av äpplen i kombination med pomerans. Du kommer känna av örterna som ett fint inslag och som gör att vinet passar bra till lättare rätter.

Bergh, Grüner Veltliner Organic, 2021, (74234) 99:-

Återigen den österrikiska druvan. Här får vi ett vin med tydliga toner av fina och fräscha päron och äpplen. Här får vi även listans fylligaste vin, även om det fortsatt är frukten som är i fokus.

Folklore, Albariño, 2021, (6263) 109:-

Både det friskaste i form av syra och det mest exotiska i form av tropisk frukt på den här listan. Här får vi den trendiga spanska druvan albarino där smaker som ananas, örter och päron samlas och skapar en fin kombination. Det syrligaste viner på listan, så om du gärna vill ha ett fruktigt men syrligt vin så är det albarino du ska satsa på.