Att lagra riesling – en stilstudie med Kruger-Rumpf
Vad händer egentligen med en riesling när den fått lagras i några år? Hur mycket förändras vinet? Och hur mycket försvinner av den klassiska ”riesling-stilen”? Producenten Kruger-Rumpf var på besök i Sverige och visade potentialen i en riesling.
Rieslingviner är för många synonyma med torra viner med hög syra och tydliga toner av citrus. De är superfräscha, härligt friska och har inte allt för mycket fruktiga inslag i sig, utan det är syran som är den dominanta faktorn. Med vad händer när man försöker lagra riesling?
Kruger-Rumpf är en i Sverige relativt okänd vindproducent från regionen Nahe i närheten av Rheingau. Med sina vingårdar i en av Tysklands allra varmaste delar får de en fin mognad på sina riesling-druvor. Förutom riesling odlar familjeföretaget även bland annat pinot noir och pinot gris.
Stor potential i vinerna
När vita viner kommer på tal gällande lagring och tid i källaren brukar tankarna direkt fara iväg till Bourgogne hos många. Det är ekfatslagrade chardonnay-viner, det är fantastiska chablis-viner, men väldigt sällan talas det om lagringspotentialen i riesling-viner. Just producenten Kruger-Rumpf visar att det borde talas mer om riesling och potentialen som vinerna har i källaren.
När producenten besökte Sverige och Stockholm 1 juni stod ett antal viner på listan, och bland annat fick man se hur producentens premiumvin lyckades förändras under bara några års tid. Detta visar den oerhörda bredd och komplexitet som riesling-viner har, och att det faktiskt går att lagra riesling på ett imponerande sätt. Kruger-Rumpf importeras av Wine Affair.
Sommarvin - fem viner du inte får missa
Lagra riesling – en stilstudie med Kruger-Rumpf
Kruger-Rumpf, Im Pitterberg Riesling GG, 2020, (54963) 449:-
Den senaste årgången av producentens premiumvin. En elegantare och krispigare variant av en klassisk riesling. Här får du den där höga syran, men det är inte den där syran som slår en av stolen, utan snarare en fin och elegant variant. Det är ett bra vin med tydliga inslag av äpplen och citrus. När man säger riesling i dag så kommer de flesta tänka på ett vin som liknar detta, även om just det här vinet är bra mycket mer elegant och bra balanserat än en ”vanlig” riesling.
Kruger-Rumpf, Im Pitterberg Riesling GG, 2018
Här börjar man märka en enorm skillnad. Trots att det bara skiljer två år mellan vinerna så är det en markant skillnad. Här är smaken bra mycket mer utvecklad. Syran lite mer dämpad. Frukten får en tydlig plats på första parkett och det är en mer mogen framtoning i vinet än i det ovanstående. De där petroleum-tonerna som ibland kan komma fram i lagrad riesling finns inte där. Istället är det en riesling där man klart och tydligt känner igen att det är just en riesling, men ändå inte. Det är ett annat vin, mycket mer utvecklat och snäppet mer intressant.
Kruger-Rumpf, Im Pitterberg Riesling GG, 2016
På bara fyra år hinner en riesling ändra skepnad och gå ifrån att vara ett knastertorrt, superfriskt vin med extremt hög syra, till att vara en mycket mer mogen variant av sig själv. Det är som en tonåring som blir vuxen och klurar ut vad den vill göra med sitt liv. Här får vi den vuxna varianten som har en trygg anställning och lever ett bra liv. Det är mer mogen frukt, det är utvecklade smaker, syran är kvar men inte alls på samma sätt som för fyra år sedan. Dessutom har vinet fått en längd i sig som inte fanns förr. Man känner fortsatt av äppeltonerna, men nu finns det en helt annan komplexitet i frukten och smaken. En facit på hur bra det går att lagra riesling så länge du har ett bra grundvin.
Rosévin i tillfälligt sortiment
De tre ovanstående vinerna visar hur en riesling kan vinna på att lagras. Just i det här fallet är det producentens premiumvin det handlar om, men det är ändå imponerade vad som händer efter bara några år. Så om ni har möjlighet, inhandla ett antal bättre rieslingflaskor som är unga nu, och som du sedan kan följa genom livet och se dem utvecklas. Du kommer bli imponerad.
Under provningen med Kruger-Rumpf fick vi bland annat även prova deras rosévin som lanseras i tillfälligt sortiment 10 juni. Även ett antal andra viner som finns i sortimentet fick testas.
Kruger-Rumpf, Pinot Noir rosé, 2021, (92980) 129:-
Rosé gjort på pinot noir. Visst, nu ska man inte dra för stora växlar men här får man en mineralitet som man inte väntat sig, samtidigt som man får de klassiska inslagen i en rosé; smultron och hallon. Ett friskt och fräscht rosévin som ger mycket vin för pengarna.
Kruger Rumpf Abtei 1937, 2020, (54969) 299:-
Ett imponerande vin. Här får man ett utvecklat vin som inte är det där klassiska ”nya världen-aktiga” riesling-vinet som många tänker på när de köper en riesling. Här får man elegans, balans, en härlig renhet, tydlig citrus och ett samspel mellan allt. Om du vill uppleva en prisvärd riesling som skiljer sig från en klassisk riesling, testa Abtei.
Kruger-Rumpf, Zweistrom, 2020, (54964) 199:-
Snäppet yngre och modernare i smaken än ovanstående vin. Direkt i doften är det päron, men där finns även lite vanilj. Återigen får man en fin syra och en bra balans. Lite limetoner känner man också av.