Laddar annons
Montsant – viner från fyra olika jordmåner
2 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Montsant – viner från fyra olika jordmåner

En och samma druva. En och samma region. En och samma lagringsprocess. Men fyra helt olika typer av vin. I den spanska vinregionen Montsant handlar det mesta om jorden.

I vinlandet Spanien handlar väldigt mycket i dag om Rioja, Ribera del Duero, Priorat och Penedes. Där har den lilla appellationen Montsant ofta fått stå i skuggan av sin betydligt mer välkända granne Priorat. Druvorna som dominerar i de röda vinerna i den här delen av Spanien är garnacha och carignena.

Därför är det intressant hur mycket jorden spelar in i de olika vinernas karaktär. När kooperativet Celler de Capcanes kom på besök till Stockholm med Anna Rovira, Spaniens bästa vinmakerska, i spetsen så var det just vikten av terroir som stod på schemat. Med sig hade de fyra till synes likadana viner. Samtliga innehöll exakt samma druva, nämligen hundra procent garnacha. Alla kom från Montsant. Alla var gjorda enligt samma process och fick vara i kontakt med ek exakt lika länge.

Pepe Raventos - vinmakaren som går sin egen väg

Spanskt bubbel - tips på fem viner

Helt olika karaktär och uttryck

Den enda skillnaden mellan dessa fyra viner var att de kom från olika jordmåner; sand, lera, kalksten och skiffer.

Dessa fyra viner hade samtliga olika karaktär och gav uttryck på helt olika sätt, vilket var otroligt imponerande med tanke på att man hade förväntat sig att de skulle vara betydligt mer lika. Samtliga viner säljs som en del av deras ”Terroir Worskhop Line” där syftet är att visa hur viktig jordmånen är och vilken skillnad den gör.

Vinprovning – fyra viner från Montsant med olika jordmåner

La Nit de les Garnatxas 2021, Sand

Ett vin med fin, enkel frukt i form av hallon, smultron och en dos av lingon. Ett vin där tanninerna är mjuka och syran fin. Druvorna härifrån odlas på en lägre höjd än vad vinet som odlas på lera gör, trots det är det lägst alkoholhalt. Ett friskt och fräscht som skulle passa bra till sommaren med sin enkla men ändå smakrika karaktär.

La Nit de les Garnatxas 2021, Lera

Vinet som odlas på högst höjd, nämligen 500-600 meter. Ett roligt vin där man får lite pinot noir-från-Bourgogne-vibbar. Frukten är även här ljus i form av lingon och hallon, men här får man en högre syra. Ett elegant och mjukt vin.

La Nit de les Garnatxas, 2021, Kalksten

Det mest stiltypiska vinet då den mesta av jorden i regionen är just kalksten. Till skillnad från de två tidigare vinerna så går vi här åt det mörkare hållet. Ett vin med fina tanniner, lite rökighet och tydliga toner av blåbär. I doften känner man direkt av en liten sötma, men den infinner sig inte alls i smaken utan istället bjuds man på ett väldigt fint och smakrikt vin.

La Nit de les Garnatxas, 2021, Skiffer

Den personliga favoriten, tillika det vin som var ”kraftigast”. Mörk frukt i form av blåbär och björnbär, men även plommon. Ett vin där ekfatslagringen gör sig mest påmind och där syran är mest elegant. Imponerande vin med mycket smak och som man beskriva som det mest eleganta av dessa fyra.

Kooperativet har dessutom ett vin som går att beställa i Systembolagets beställningssortiment:

Winemaker's Stories Montsant, 2019, (53212) 139:-

Ett vin med mörk och mogen frukt i form av plommon och körsbär. Här finns även en hel del örter och kryddor som ger ännu mer karaktär till vinet. Ett mjukt vin med en hel del smak. Du kommer känna av tydliga toner av peppar i vinet, vilket gör att det passar utmärkt till lite kryddrika kötträtter.