Laddar annons
Faustino – vinjätten från Rioja som värnar om sin historia
19 Jan, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Faustino – vinjätten från Rioja som värnar om sin historia

Från ett av världens mest klassiska ursprung, i en trendig och modern vinvärld, står producenten Faustino och gör det de alltid gjort bäst. Nämligen skapar klassiska Riojaviner med enorm lagringspotential.

På senare år har vi sett en vinvärld som förändrats snabbare än någonsin förr. Nya trender dyker upp. Moderna viner som ska drickas unga skapas. Det svänger snabbt och det gäller att följa med i de senaste trenderna. Men för den spanska producenten Faustino, som hör till en av ikonerna på Systembolagets hyllor, har det snarare handlat om det motsatta. När allt har förändrats och handlat om modernisering så har de bestämt sig för att värna om sitt DNA och ursprung. När grannarna hakat på de senaste trenderna har de stått där i hjärtat av Rioja och hållit fast vid det klassiska.

– Man ska se regionen Rioja som ett eget land. Här finns fantastiska vita viner, unika druvor och moderna producenter. Här finns viner som sticker ut på alla möjliga sätt, och det bästa av allt är att det finns plats för alla, säger Pablo Echavarri Abascal som är uppväxt i Rioja och som arbetar för Faustino.

Måste lagras i minst elva år

Om du i dag kikar på spanska viner på Systembolaget så kommer du märka av en hel del klassiker, som till exempel just Faustino, som varit med i flera decennier. Men du kommer även märka av moderna producenter och vinmakare, som till exempel Telmo Rodriguez som vi skrivit om tidigare. För faktum är att Rioja är en vinregion i förändring. I det svenska folkhemmet så har viner gjorda på tempranillo länge funnits med, och Rioja är ett av de absolut kändaste vinområdena i världen. Men vinerna som vi lärde känna dem håller på att förändras. Trenden den senaste tiden är att göra yngre, mer lättillgängliga viner som går att dricka unga. Men för Faustino så är målet att göra det man alltid gjort bäst.

Rioja odlingar Faustinos odlingar. Foto: Pressbild

– Vi har väldigt höga krav på vinerna vi producerar. Till exempel, när det kommer till Faustino I, så måste det lagras i minst elva år innan vi släpper det till försäljning. Det är den mer klassiska stilen av Riojaviner som gjort oss kända, och det är den stilen som folk lärt sig älska. Gran Reserva är vår identitet och vi har alltid skapat Gran Reserva-vin. Mycket händer i Rioja men vi tror att Gran Reserva är rätt väg att gå för att behålla vår identitet och vårt DNA, fortsätter Pablo Echavarri Abascal.

"För oss handlar allt om tålamod"

Historien om producenten Faustino sträcker sig tillbaka ändå till 1800-talet. I dag tillhör de en av de absoluta jättarna inom Spanien när det kommer till vinproduktion. Man exporterar vin över stora delar av världen, och deras ikoniska flaska är välkänd inom vinvärlden.

– För oss handlar allt om tålamod. Det handlar om tålamod att vänta. Vi ser massvis av Riojaproducenten som säljer väldigt unga viner nu, men det är inte rätt väg att gå för oss, utan vi vill ha den här klassiska stilen. Självklart kan vi innanför vinhusets väggar diskutera modernisering och ändra små detaljer, men för oss är det viktigt att värna om vår historia och vårt ursprung.

Vin från 1955 Fustinos vin från 1955 som lanseras 26 januari. Foto: Pressbild

Den klassiska stilen av Rioja är trots moderniseringens vindar fortfarande uppskattad, och enligt Pablo Echavarri Abascal så blir många positivt överraskade när de testar Faustinos viner.

– Såklart har våra viner förändrats genom åren också. Vi har haft många olika vinmakare som satt sin egen prägel. Många unga i dag har inte vågat testa Faustino, men när de väl testar det så blir de överraskade. För folk i dag har en viss bild av Faustino som producent. Jag skulle beskriva Faustino som ett ödmjukt vin. Och att hitta ett vin som är så pass gammalt för under 200 kronor i dag hör inte till vanligheterna.

Faustino kännetecknas av lagringspotentialen

En sak som kännetecknat Faustino genom åren är lagringspotentialen i deras viner. Det har gjort att många konsumenter köper på sig stora mängder av deras viner och sparar dem i flera år då de allra flesta klarar en bra bit över 25 år i vinkällaren.

– Man vet vad man får för pengarna. Vi vet vad vi är bra på och vilken stil som passar oss, och det kommer vi alltid värna om. För oss handlar det om att behålla vårt DNA och lyfta bilden av Riojaviner på vårt sätt, avslutar Pablo Echavarri Abascal.

I dag går det att hitta Faustino I från 2011 i det fasta sortimentet på Systembolaget i strax över 120 butiker.

26 januari 2023 webblanseras dessutom fyra Faustino-viner där det äldsta har imponerande 68 år på nacken. Det är med andra ord från 1955, medan det yngsta som lanseras är från 1995. Däremellan kommer man kunna få tag på en Faustino I från 1987 och ett vin från 1964.

Faustino I-viner som lanseras på webben 26 januari

Faustino I

Faustino I, Gran Reserva, 1995 (93655) 1 479:- (48 flaskor)

Ett fylligt vin med en viss mognad i sig, vilket inte är konstigt med tanke på att vinet har 28 år på nacken. Det är härlig mörk frukt där plommonen och björnbären har en tydlig roll. En fin och hög syra i vinet och en imponerande längd som håller i sig ett bra tag. Det är mjukt, elegant och välbalanserat. Klarar många år till i källaren.

1987
Faustino I, Gran Reserva, 1987 (93747) 1 299:- (280 flaskor)

Här har vi webblanseringens enda vin från Faustino som inte klassas som "excellent vintage" men det spelar ingen som helst roll, för det här vinet förtjänar verkligen sin plats på listan. Trots att det är åtta år äldre än ovanstående vin så känns det på något sätt yngre och en gnutta fräschare. Frukten är mer påtaglig och här finns även små toner av eukalyptus. Ett komplext vin med bra balans och fräschör. I längden kommer du känna av chokladen som smyger sig fram. Ett 36 år gammalt vin för under 1 300 kronor är inte varje dag man stöter på.

Faustino 1964
Faustino I, Gran Reserva, 1964 (93698) 3 199:- (48 flaskor)

Nu kommer mognaden fram med buller och bång. Det är mycket torkad frukt med katrinplommon och russin i en framträdande roll. Syran finns fortfarande där även om den är lugnare och mer diskret. Om man är ute efter en härligt mogen Rioja med tunga, kraftiga, välbalanserade inslag, så är det här ett bra val. Varför inte en snygg 60-årspresent till någon 60-talist.

1955
Faustino, Gran Reserva, 1955 (93709) 3 499:- (60 flaskor)

Det är inte varje dag viner från 1950-talet, samma årtionde som Systembolaget bildades, lanseras. Men nu har det blivit dags, och att det är ett vin från en trotjänare på bolaget är inget annat än en bonus. Här får du en Rioja med en otrolig mognad med tydliga toner av fikon, honung och russin i doften. Vinet går lite åt portvinshållet när det kommer till smaken, utan att för den delen tappa sin robusta Riojakaraktär. Att det har behållit sin höga syra är imponerande. Ett snyggt och fint förpackat vin helt enkelt.