Laddar annons
Bästa burgarvinet enligt experterna själva
23 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa burgarvinet enligt experterna själva

Vi på Vinbanken vill alltid höja matupplevelsen genom att matcha rätt vin med rätt mat. Därför vänder vi oss nu till några riktiga burgarexperter med den enkla frågan; vilket är det bästa burgarvinet?

Vi i Sverige börjar bli allt mer medvetna om mat- och vinkombinationer. Vi letar ständigt efter de bästa vinerna till specifika maträtter, och vi är ute efter att få den bästa möjliga matupplevelsen. När det kommer till hamburgare så har det länge varit öl, milkshake och läsk som dominerat som drycker till rätten. Men fler och fler får upp ögonen för vin till hamburgare. Vi på Vinbanken skrev en artikel där vi tipsade om de tre bästa vinerna till burgare enligt oss, men vi ville ta det ett steg längre. Vi kontaktade då några riktiga burgarexperter för att ställa frågan; vilket är det bästa burgarvinet?

Under de senaste åren har en hel del hamburgerrestauranger öppnat upp sina portar runtom i vårt avlånga land. Det är allt från superlokala restauranger som bara öppnar i en stad, till större kedjor som expanderat något enormt på några få års tid. Vi skickade iväg frågan till några aktörer som gått i bräschen för den stora hamburgarrevolutionen som vi fått se i landet det senaste decenniet. En av de absolut främsta aktörerna är Flippin Burgers som slog upp sina portar i Stockholm redan år 2012. Sedan dess har kurvan pekat spikrakt uppåt och i dag har Flippin Burgers en kultstatus bland burgarintresserade.

Flippin Burgers och Bada Bing

Bada Bing Burger i Jönköping öppnade upp sina portar två år senare och har gjort sig ett namn i södra Sverige där de i dag har fem restauranger och en populär foodtruck. De var en av de absolut första renodlade hamburgerrestaurangerna att öppna utanför Stockholm och är ett populärt stopp för burgarintresserade som åker igenom Småland.

Flippin Burgers och Bada Bing Burgers fick frågan från oss på Vinbanken om vilket som är det bästa burgarvinet. Svaret hittar du nedan.

Bästa burgarvinet enligt experterna själva

Vilket vin anser ni är det bästa till en klassisk burgare (tänk er ost, dressing, härligt saftigt kött, bröd, kanske lite grönsaker)?

Dominique Otigbah, Operations Manager, Flippin Burgers:

Vi tycker att det bästa vin till de flesta burgare och inte bara den klassisk cheeseburgare är en gamay. Just nu servera vi ett naturvin från Beaujolais som heter Château Cambon Cuvée du Chat (vintage 2020) som vi får in från våra vänner på Winetrade.

Christian Iskander, delägare, Bada Bing Burger:

Enligt oss så finns det en hel del viner som passar till burgare, men om vi ska välja enbart ett vin så kör vi på en klassisk malbec från Argentina där man får rejält fruktiga inslag med en hög syra. Många väljer malbec till grillat, men enligt oss gör det sig minst lika bra till burgare. Den malbecen vi har är Los Arboles från Mendoza i Argentina.

Varför passar just det vinet till burgare enligt er?

Dominique Otigbah, Operations Manager, Flippin Burgers:

Det passar perfekt till burgare tack vare att det är saftigt och fruktig utan att vara för sött. Det är just tillräckligt torr och har en hög fruktsyra som gör att det skär igenom fettet från burgaren. Vi tycker inte att man ska ha ett kraftigt rött vin när man äter en burgare, och det är därför gamay-viner är bra att servera till burgare. Plus att de är lättdruckna och kan bli serverade svala, vilket är en bra match till en lite mer casual dining-upplevelse.

Christian Iskander, delägare, Bada Bing Burger:

Det passar riktigt bra till burgare tack vare de fruktiga inslagen. Vi har rejält saftiga och bra kryddade burgare, och då vill man ha ett fruktigt vin med hög syra som passar fint till det saftiga köttet. Vi gillar de här lite fylligare vinerna men som ändå har en hög syra och en del peppar i sig, och det här är exakt ett sånt vin.

Vin till burgare – Vinbankens tre tips