Laddar annons
Vin till kebab – tips på tre viner
11 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till kebab – tips på tre viner

Kebab har blivit en rejäl trendrätt på senare tid. Med nya restauranger som öppnar hela tiden där det serveras kebab av det lite finare slaget. Därför vill vi tipsa om tre viner som passar till kebab.

Kebab har länge ansetts vara en snabbmatsrätt som man kan få tag på pizzerior och i gatukök. Men på senare år har flera restauranger öppnat i Sverige som siktar in sig på kebab av det lite finare slaget. Det är fint upplagda kebaber med nya råvaror och såser som riktar in sig mot en bredare målgrupp. För många har vin aldrig varit det naturliga valet till kebab. Man har istället föredragit antingen läsk eller kanske öl. Men eftersom synen på kebab generellt sett håller på att förändras så har vi på Vinbanken tagit fram en lista över vin till kebab.

Kom ihåg att kebab kommer i väldigt många olika skepnader och med olika typer av kött och sås till. Det kan bland annat vara kalv, nöt, fläsk, lamm och kyckling.

Vin till kebab – tips på tre viner

Vin till kebab

Lionheart of the Barossa, Shiraz, 2019 (2129) 127:-

Om vi utgår ifrån vad en klassisk kebab innehåller så hittar vi med största sannolikhet ett krispigt bröd, en del välmarinerat, kryddigt kebabkött med en hel del sälta. Vi hittar även sallad, rödkål, syrad gurka, kanske någon tomat och färsk gurka. Där finns kanske även lite lök. Allt detta toppas sedan med en såsmsom förhoppningsvis har en viss syra i sig och som är lite fet. Som ni säkert märker är det en hel del smaker som ska samsas, och då är inte vinvalet det enklaste. Men här faller vi för en fruktig, medelfyllig shiraz där du kommer känna av en del mörk frukt i form av både plommon och björnbär. Syran i och strävheten i vinet kommer göra att det passar riktigt fint med det smakrika köttet och den härliga såsen. Ett riktigt bra vin till kebab, främst om det är kalv eller nöt.

The Butcher

The Butcher, Pinot Noir, 2021 (70521) 171:-

Om du väljer att satsa på kebab där kyckling är huvudråvaran så faller valet på en pinot noir. Lite ljusare kött innebär att man kan sänka strävheten i vinet en gnutta och då är en pinot ett riktigt bra val. Du kommer få ett lätt vin med lugn strävhet, en hel del toner av bär i form av hallon och jordgubbar, samtidigt som du kommer känna av en del örter som passar fint till den smakrika kycklingkebaben.

Vin till kebab

CHILL OUT, Malbec Organic, 2021 (6146) 81:-

Om du ger dig på en fläskkebab eller en lammkebab så är det här ett bra vinval. Här får du ett medelfylligt rejält fruktigt vin som kommer passa alldeles utmärkt med det kryddade köttet. I vinet möts du av körsbär, en hel del kryddor och lite små fattoner. Ett trevligt vin till kebab.