Laddar annons
Vin till burgare – tips på tre viner
18 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till burgare – tips på tre viner

Att dricka vin till burgare är inte det vanligaste utan de flesta håller sig fortfarande till läsk eller öl. Men det finns faktiskt flera viner som passar utmärkt till hamburgare och vi har tagit fram våra tre bästa tips.

Ingen i Sverige kan ha missat de senaste årens stora hamburgartrend i Sverige där ena restaurangen efter den andra öppnar runtom i landet. Det är burgare med alla möjliga spännande och roliga råvaror som lanseras. Syrliga smaker med inlagd lök. Det är söta inslag med diverse såser och dressingar. Det är heta inslag med chili. Men vad ska man egentligen dricka till burgare? Är det fortfarande den amerikanska bilden av öl eller läsk som är korrekt, eller finns det vin som också passar till burgare?

Enligt oss på Vinbanken så finns det flera viner som kommer höja burgarupplevelsen rejält. Vi har därför tagit fram våra tre bästa tips på vin till burgare. Hur ska man då tänka när det vankas burgare? För det första bör du utgå från vilka råvaror du har på burgaren. Om det är en burgare med rejält med bacon, ost och andra feta inslag så är det kanske ett lite kraftigare rött vin som passar bäst. Men om det är en burgare med mycket grönsaker, någon syrlig dressing och lite fräschare inslag så är det ett lättare vin som passar. Oavsett vad så hittar du nedan tips på rött vin till hamburgare.

Vin till burgare – tips på tre viner

Vin till burgare

Burger Wine, 2019 (56045) 91:-

Njae, är verkligen ett vin som heter ”Burger Wine” det bästa vinet till burgare eller är det bara ett PR-trick? När vi testade vinet så imponerade det så pass mycket att vi måste ha med det på den här listan. Luras inte av namnet eller etiketten, för det här vinet passar faktiskt otroligt bra till burgare. Det är ett medelfylligt vin med fantastiskt fina bäriga och fruktiga toner i doften i form av jordgubbar, hallon och körsbär. I smaken kommer de fruktiga inslagen kompletteras av en härlig kryddighet som kompletterar burgarens kryddiga inslag på ett bra sätt. Du kommer även få en hög syra och finstämda tanniner i vinet. Det här vinet är gjort på den intressanta druvan bobal och kan inte klassas som annat än fynd. För 91 kronor så är det bara att klicka hem någon eller några flaskor och njuta av det till en klassisk cheeseburgare från din lokala burgarrestaurang. Du kanske rentav kommer hitta ett nytt husvin.

Borgogno

Borgogno, Langhe Rosso, 2021 (70384) 121:-

Vi har flera gånger valt att lyfta producenten Borgogno för deras imponerande och prisvärda viner. Här får du ett vin som lever rejält på sin kryddighet och sina bäriga toner. I doften kommer du känna av tydliga kryddiga och småpeppriga inslag där du även kommer få lite vanilj. I smaken får du tydliga toner av hallon, blåbär, svartpeppar och vanilj. Detta kompletteras av den höga syran som också finns där. Ett imponerande, prisvärt vin från en imponerande producent, som passar utmärkt till burgare med kryddiga inslag i sig.

Boom Boom

Boom Boom!, Syrah, 2019 (6714) 167:-

En modern klassiker som snabbt blivit en favorit hos många vindrickare i vårt land. Det är lätt att förstå varför det är så populärt när man väl dricker det. Medelfylligt med tydlig dofta av peppar, plommon och en gnutta hallon finns där. I smaken kommer du mötas av en ihållande pepprighet, en fint balanserad fruktighet i form av plommon och hallon som kompletteras av lite kaffetoner i längden. Ett härligt välbalanserat vin som passar till rejält kryddade burgare där man känner av den saftiga smashade burgaren som har mycket peppar i sig.