Laddar annons
Förändringens tid i AOP Muscadet, Loire
28 Jan, 2020

Förändringens tid i AOP Muscadet, Loire

MUSCADET. I AOP Muscadet, Loire råder förändringens tid. Muscadet har under senare år fått fler men också snävare ursprungsbeteckningar.

I Muscadet råder tveklöst förändringens tid. Konsumenterna börjar få upp ögonen för vinerna, deras variation och att ursprung Muscadet är att räkna med för lagringsviner. Det senare gäller för vinerna med beteckning Cru Communaux.

Och vem hade kunnat tro det om Muscadet. Distriktet som sedan ”way back” förknippats med unga, lätta friska viner för omedelbar konsumtion.

Men nu är det så att vi själva provat fantastiska muscadetviner den senaste tiden. Delvis av eget intresse men också av en kombination mellan slump och tillfällighet. Slutsatsen är lika briljant som glasklar, det är dags att omvärdera vinerna från Muscadet.

Damma av fördomar som påstår, bland andra Wikipedia, att ”muscadetvin ofta dricks som aperitif, har en neutral karaktär och passar till ostron (helst när på plats i Muscadet, Frankrike vill säga)”.

Snabbval

Grundfakta om AOP Muscadet

I Muscadet verkar ungefär 330 producenter, de flesta är familjeföretag med mindre odlingar. Vilket är anledning till att det fortfarande finns en hel del gamla odlingar i drift.

forandringens-tid-i-aop-muscadet-vinbanken

Odlingar och skördevolymer i AOP Muscadet

Det vidsträckta området Muscadet AOP omfattar 13 000 hektar där de lättdruckna, friska vinerna produceras. Det är inte tillåtet att skriva "sur lie" på etiketten.

De tre sub-appellationernas sammanlagda odlingsarealen uppgår till 8 430 hektar varav 1 600 hektar är avsatt för ingångskvaliteten, ”Muscadet AOP”. Totalt tillverkas 85 200 hl vin, vilket blir 11 miljoner 360 tusen flaskor.

Skördevolym, 65 hl/ha. Odlingarna i Muscadet är planterade med 5 000 viner per hektar. Beskärningstekniken är single guyot med 10 knoppar.

Druvan i Muscadet

Heter melon de bourgogne, lokalt kallad muscadet eller bara "melon".

Jordmånen i Muscadet

Består av en blandning vulkaniska jordar, gnejs, glimmer, skiffer, granit och andra mineralrika jordarter som exempelvis basalt.

Väder och klimat i Muscadet

Tempererat havsklimat, med milda temperaturer hela året. Som helhet, regionala skillnader föreligger. Avgörande skillnader är avståndet från havet.

muscadet-karta-vinbanken

AOP Muscadet samt de 3 sub-appellationerna

AOP Muscadet är en av Frankrikes äldsta appellationer, grundad 1936. Muscadet med sub-appellationer ligger i Loiredalens Pays Nantais distrikt, på Frankrikes centrala västkust.

Muscadet Sevre-et-Maine

Den mest kända appellationen är Muscadet Sevre-et-Maine. Ligger öster och söder om staden Nantes. Cirka 45 procent av vinerna är tillverkade enligt ”sur lie”. 80 procent av vinerna i Muscadet tillverkas i Muscadet-Sèvre et Maine.

Muscadet-Coteaux de la Loire

Grundad 1936. Appellationen omfattar straxt under 200 hektar, 24 byar utspridda mellan de två departementen Loire-Atlantique och Maine-et-Loire.

Muscadet-Côtes de Grandlieu

Grundad 1994. Klimat och väder påverkas av den närliggande sjön Grandlieu. Området täcker över 700 hektar med 17 byar i Loire-Atlantique och 2 byar i Vendée. Karakteristik: blommor och mineral.

CRUS-communaux-muscadet-vinbanken Tack för lån av bild till Famille Lieubeau.

Det finns 10 Cru Communaux i Muscadet

I alla fall nästan. Två väntar ännu på ett officiellt godkännande från berörda myndighet.

Vin med beteckningen Cru Communaux vilar betydligt längre tid på jästfällningen än vanlig Muscadet. Och de är de bästa odlingslägena i Nantes-regionen.

Senast godkända 2019 är Goulaine, Château-Thébaud, Mouzillon-Tillières och Monnières-Saint Fiacre. Och 2017 Cru Vallet. Under 2011 fick Le Pallet (minst 17 mån på jästfällningen) medan Clisson och Gorges har minst 24 månader på jästfällningen.

De som väntar på godkännande för Cru Communaux status är: La Haye Fouassière och Château-Thébaud.

Vad är ”sur lie”

Anledning till tillverkningssättet ”sur lie” är för att ge vinerna en rikare, mer nyanserad smak. På engelska kan beskrivningen vara ”vibrant”. Smaknyanserna blir fler och får ett djup. Lätt brödiga noter är en annan bra beskrivning enligt oss.

Ungefär två tredjedelar av produktionen i Muscadet vilar på jästfällningen.

Regelverket för beteckning Muscadet "sur lie" formaliserades 1977. Och sedan 1994 är de specificerade:
  • Gäller endast för vin från de tre under-appellationerna.

  • Vinet måste minst vila över vintern på jästfällningen. Buteljering får ske tidigast tredje veckan i mars, året efter skörd.

  • Som längst får vinet vila fram till mitten av oktober eller mitten av november på fällningen (generiska appellationen).

  • Buteljering sker direkt, från fällningen, utan filtrering.

  • Inga regler finns för om vinet ska ligga på ståltank eller ekfat, och inte heller vilka storlekar faten har.

  • Vinet har vilat minst 6 månader på jästfällningen.

Skillnad mellan gross lees och fine lees

För båda gäller att jästpartiklarna är döda, det vill säga efter alkoholjäsningen.

Gross lees är dom stora jästfällningarna som sjunker till botten i ståltank eller fat. Filtreras innan buteljering.

Viner med beteckningen fine lees är inte filtrerade för att vinet ska behålla alla smakkomponenter. Processen sker långsamt och tar tid. Muscadetviner med "sur lie" beteckning är inte filtrerade.

Fördjupning - artiklar om tillverkare i Muscadet Sevrè et Maine
Vèronique Günther Chéreau i Muscadet de Sèvre-et-Main