Laddar annons
Vèronique Günther Chéreau i Muscadet de Sèvre-et-Main
1 Feb, 2020

Vèronique Günther Chéreau i Muscadet de Sèvre-et-Main

MUSCADET. Vèronique Günther Chéreau i Muscadet odlar vin tillsammans med dottern Aurore på en av de äldsta egendomarna i Nantes, Chateau du Coing.

Veroniqe Günther Chéreau i Muscadet är en producent det talas om allt oftare. Basen för verksamheten är det vackra slottet Chateau du Coing. Läget är på ett sätt unikt, i Muscadet de Sèvre-et-Maine precis där de två floderna Sèvre och Maine strålar samman.

Chateau du Coing är numer 70 hektar stor egendom som inte varit i familjens ägor speciellt länge (i jämförelse till 1400-talet när själva slottet byggdes). Det var Vèroniques far, Bernard Chéreau vars övertygelse om att tillverka vin från specifika lägen visade sig vara uppskattat och en stor succé hos konsumenterna. Bernard Chéreau framgångar med sina viner gjorde köpet av slottet, Chateau du Coing, möjligt. Året var 1973.

Vèronique Günther Chéreau i Muscadet

Veroniqe Günther Chéreau tog över efter pappan 2003 (minns ni det varma året). Och precis som fadern har vinmakarfilosofin varit glasklar: att hålla hög kvalitet med autentiska viner av distinkt ursprungskaraktär. I dag äger man tre unika vingårdslägen: Chateau du Coing, Grand Fief de la Cormeraie och Château de la Gravelle. I många av egendomens vingårdar växer gamla vinstockar. En hel del, moment och tekniker, lär vara som på "den gamal goda tiden" (arv från pappan).

Det senare är kanske en skröna, eller kanske sant om man frågar Veroniqes dotter Aurore. Direkt efter oenologexamen anslöt Aurore 2010. Mamma är chefen säger Aurore men berättar samtidigt att hon konverterat 25 hektar till ekologiska odlingar, certifierade. Och vinmakarfilosofin är fortsatt glasklar: att tillverka autentiska viner som speglar årgång och odlingsplatsen. Mor och dotter är ett team.

I Muscadet där många odlare är små bönder har omställningen till ekologisk odling möjligen varit/är en guppigare resa men idag ifrågasätter få vikten av hållbar odling.

Vèronique Günther Chéreau i Muscadet med dottern Aurore

Druvan som odlas

Uteslutande Melon de Bourgogne.

Plats och jordmån Chateau du Coing

Chateau du Coing ligger i själva vinkeln mellan de två floderna Sèvre och Maine. Platsen kunde inte vara bättre. Vatten är ju som sagt mestadels till fördel för vinodlingarna. Marken ligger dessutom på utlöparna av Massif Armoricain.

Jordmånen är en blandning mellan skiffer, den i Muscadet ofta förekommande stenarten gabbro som innehåller höga halter av mörka mineraler (stenen skimrar ofta, glimmerskiffer är en beskrivning) och gneiss. Muscadetvinerna sägs få sin livlighet och aromatiska smak av framförallt gabbro.

Grand Fief de la Cormeraie

Grand Fief de la Cormeraie är bara 5 hektar och ligger i Monnières. Precis som för Château de la Gravelle är det första jordlagret lera, under hittar man gabbro.

Château de la Gravelle

Château de la Gravelle är 17 hektar vinodlingar i Gorges. Här är gabbro den mest framträdande jordmånen, under ett tjockt lagare av lera. Avtrycket från den vulkaniska stenarten gabbro ger vinerna friska inslag, smak av mineral men också struktur från leran.

Vinprovning Muscadet de Sèvre-et-Maine

1. Domaine de Bournaire 2016 (5799). EKO

VGC Vins de Grandes Cuvées, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 109 kr
Druva: Melon de Bourgogne
Torr, frisk smak och på tungan finns en lätt livlighet, snarare än sprits. Smaken är grönfruktig av mogna äpplen och päron och det finns drag av citrus plus en tydlig mineralton. Eftersmaken är lång och vinet fungerar utmärkt som fördrink på festen, till skaldjur eller vegobiffar med fransk senap eller som här, till den gräddiga svampsoppan (magiskt god kombo).
Betyg: 5

VGC Vins de Grandes Cuvées är en förkortning av Vèronique Günther Chéreau. Vinerna kommer 10 hektar (som man äger) i kommunen Monnières.

2. Chateau du Coing L'Ancestrale Monnieres Saint Fiacre 2015 (79304)

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 169 kr
Druvor: Melon de Bourgogne
Torr, fyllig, frisk av grönmogna frukter inslag av mineral och rök, tång och så mogna frukter (igen!). Nyanserad, lång och komplex.
Omdöme: Härligt, balanserad och komplex.
Betyg: 5-

3. Chateau de la Gravelle Gorge 2014 (77191)

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 169 kr
Druvor: Melon de bourgogne
Torr, medelfyllig, friskfruktig av gul, vit och grön frukt, smak av mineral, tång, sälta, med en lätt knäckig hint. Lång eftersmak.
Omdöme: Fantastisk, mineraldriven och balanserad. Låg syra, men absolut inte platt.
Betyg: 5

4. Château du Coing Comte de Saint Hubert 2010 (75861)

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 199 kr
Druvor: Melon de Bourgogne
Torr, fyllig smak av gul exotisk frukt med kärnor av mandel eller aprikoskärna, knivsudd vitpeppar och mineral, med lång och rik eftersmak.
Omdöme: Läcker, smakrik. Lång.
Betyg: 5-

5. Château du Coing Comte de Saint Hubert 1996

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike,
Druvor: Melon de Bourgogne
Torr, medelfyllig utvecklad, fruktig, mogna gula noter med sötmogen citrus, smak av mandel, persika, ananas och en knivsudd petroleum. Notering från provning med Munskänkarna i Mölnlycke, 31 jan. 2020.
Omdöme: Tät textur och en smakupplevelse utöver den vanliga. Fanns flaskvariation (med all rätt).
Passar till: Utmärkt till skaldjursröra med en knivsudd senap på toast.
Betyg: 4

Djupdykning: Appellation, AOP Muscadet med 10 cru Communaux.