VIN OCH MAT. Som vin till citrussallad med ädelost och fikon föreslår vi ett torrt vitt vin. Örtigt, friskt och fräscht.
En lite lyxigare sallad passar bra i slutet av januari när citrusfrukterna smakar som bäst. Toppa med druvor och granatäpple. Smak som sticker ut i rätten är beska från citrusfrukten men också från granatäpplet vars kärnor ger en kärvhet som påminner om viners tanniner. Lägg till att druvor och vin är en no-no kombo. En utmanande rätt att sätta vin till med andra ord och just därför så kul att ta sig an.
Servera salladen som förrätt eller bygg ut till middag med en bit halstrad tonfisk (märkt hållbar). En annan synpunkt som kom upp var att byta ut ädelsosten för dess markerade, delvis överväldigande, smak till helheten. Prova med parmesan.
Vin till citrussallad med ädelost och fikon
1. Verus Vineyards Furmint 2017 (76225), bs
Verus Vinogradi d.o.o, Stajerska Slovenija Slovenien, 119 kr
Druvor: Furmint
Torr, medelfyllig, frisk av gröna äpplen och persika. Lång, lätt kryddig hint och tydligt smakrik.
Omdöme: Drickvänlig, bred och på ett trevligt sätt, hjärtligt robust-personlig.
Betyg: 4
Se gärna filmen där två av de tre ägarna av Verus Vinogradi d.o.o. presenterar sitt företag, eller läs presentationen.
RECEPT | Citrussallad med ädelost, fikon och granatäpple
4-6 portioner
- 1 apelsin
- 1 blodgrape
- 1 rött äpple
- 4 färska fikon
- cirka 100 g ädelost (byt gärna ut för mildare smak)
- 1 dl gröna och/eller röda druvor, halverade
- 1 dl granatäppelkärnor
- cirka 120 g finbladad sallad (t.ex frisé, rosso, rucola)
Kanderade apelsinskal
- 1 apelsin
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
Gör så här
1) Börja med att göra kanderade apelsinskal. Tvätta apelsinerna noggrant. Skär av skalet i långa, tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den beska vita delen. Skär sedan remsorna i långa smala strimlor.
2) Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen, låt koka upp och sjuda i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa tre gånger. Koka på låg värme upp socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag. Tillsätt skalen och låt sjuda i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen.
3) Skala citrusfrukterna och skär ut filéer av fruktköttet.
4) Halvera, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skär fikonen i klyftor och smula ädelosten.
5) Varva alla ingredienser på ett stort fat, garnera med kanderade apelsinskal och ringla över lite sirapslag. Servera resten vid sidan av.
Inspiration: Hemköps kundtidning, Hemlagat.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, dryckesförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.