Laddar annons
15 May, 2015

Fredagskocken Mattias lagar norsk måltid

Heja Norge! Norrmännen är kanske inte mest kända för sin gastronomi. Men jag tycker verkligen inte att man ska döma ut dem för att de äter smörgåsar med ost och korv till frukost, lunch och mellanmål. I Norge finns det massor av traditionella rätter som påminner mycket om våra svenska klassiska rätter. De har som oss världens bästa fisk och skaldjur. Norge har dessutom restauranger, kockar och sommelierer i absolut världsklass.

Tittar man in på deras ”monopol” så ser man att dem förutom öl och akvavit är traditionalister som mest dricker viner från Tyskland, Frankrike och Italien. Idag så tänkte jag bjuda på min tolkning av två norska rätter samt förstås, två matchande viner. Lycka till, hälsar Mattias.

Halstrad röding med sauterad fänkål och sandefjordsmör

4 rödingfiléer med skinn
salt och olja

1 fänkål
1 tsk pressad citronjos
smör
salt

1,5 dl grädde
150 g rumstempererat smör
1 msk citronsaft
2 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Till servering;
Kokt potatis

Dela fänkålen och skär bort roten. Skiva fänkålen i tunna skivor och placera i en kastrull. Fräs fänkålen i smör och citronjos ca 10 minuter på medeltemperatur och smaka av med salt.
Koka upp och reducera grädden till hälften. Mixa ner smöret i såsen med en mixerstav och smaka av med salt. Blanda i citron och persilja precis före serveringen.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och stek den ca 2 minuter på skinnsidan i olja, vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.

Servera med nykokt färskpotatis.

Krabbelurer med kanel och stekt äpple
Vintips: Nivole 2010 (7787), Michele Chiarlo, Piemonte Italien, 75 kronor för 375 ml.

1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
strösocker, kanel och skirat smör

2 röda äpplen
1 msk honung
1 tsk pressad citronjos

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek krabbelurerna i skirat smör i en stekpanna eller plättlagg. Blanda lite strösocker och kanel på en tallrik och doppa de nystekta krabbelurerna i sockerblandningen före servering.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Kärna ur och klyfta äpplena och stek dem i lite smör med honung och citronjos till fin färg.

Mattias Larsson, Modern Gastronomi