Italien. Idag blir det italienskt tema som inleds med anti pasto av charkuterier, parmesan och goda, smakrika inlagda grönsaker.
Till varmrätt blir det stekt havskatt som jag serverar till en liten pizza av mozzarella, tomat, basilika och pinjenötter. Vinerna är röda, italienska och supergoda.
Ciao och trevlig helg från Mattias!
RECEPT | Anti pasto med parmesan, charketurier och inlagda grönsaker
Vintips: Boira' Sangiovese (32431) Marche Italien, 89 kronor
150 g blandade charketurier
50 g parmesanost
inlagda grönsaker
100 g zucchini
75 g aubergin
1 paprika
½ rödlök
1 king solovitlök
salt och olivolja
marinad
1 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
10 timjankvistar
Värm ugnen till 230 C. Skiva zucchini och aubergin i cm tjocka skivor och marinera de i salt ca 20 minuter. Dela paprikan i 8 bitar, skala och klyfta rödlöken samt vitlöken. Vänd samtliga grönsaker i lite olivolja och lägg de i en ugnsfast form. Ugnsbaka ca 20 minuter tills de fått fin färg. Kyl ner grönsakerna.
Blanda ingredienserna till marinaden och marinera grönsakerna.
Lägg upp ost och chark och avnjut tillsammans med grönsakerna före varmrätten.
Lästips: Vin till Mozzarella
RECEPT | Pizza med tomat, mozzarella, basilika och pinjenötter samt stekt havskatt
Vintips: Villa Antinori Riserva 2011 (70690), 189 kr
600 g havskattfilé
salt och olja
pizzadag (räcker till fler)
12,5 g jäst
½ l vatten
½ dl olivolja
ca 5 dl vetemjöl
ca 5 dl durum vetemjöl
½ tsk salt
tomatsås
1 dl passerade tomater
½ tsk rödvinsvinäger
salt och socker
2 mozzarellor
100 g coctailtomater
35 g pinjenötter
basilika och ruccola
Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37 C vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i olja och mjölet och blanda 8 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 15 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur. Kavla ut 4 pizzabottnar om ca 15 cm i diameter.
Värm ugnen till 250 C. Blanda tomat och vinäger till tomatsåsen och smaka av med en nypa salt och socker.
Skiva mozzarellorna, dela tomaterna.
Bred ut tomatsåsen över pizzabottnarna, lägg på tomathalvorna, strö över pinjenötterna och lägg på mozzarellan, ugnsbaka i ca 10 minuter till fin färg. Plocka över basilikan och ruccolan och servera med den nystekta havskatten.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta fisken och stek den i olja ca 3 minuter på varje sida.
Smaklig spis,
Mattias
Modern Gastronomi