Laddar annons
Frida Fahrman lanserar eget vin: Vi klickade direkt
8 May, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Frida Fahrman lanserar eget vin: Vi klickade direkt

När de träffades för första gången så var det vänskap vid första ögonkastet. Tre år senare har modeikonen Frida Fahrman och den franska vinmakerskan Mathilde Boulachin skapat ett vin tillsammans.

För strax över tio år sedan valde vinmakerskan Mathilde Boulachin att satsa på egen produktion. Hon skapade då varumärket Pierre Chavin som i dag syns flitigt på Systembolagets hyllor. I samband med ett besök i Stockholm strax innan pandemin träffade hon den svenska modeikonen och entreprenören Frida Fahrman.

– Det är svårt att beskriva men så fort vi såg varandra, de första sekunderna… vi klickade direkt. Vi hade likadana kläder på oss, vi skulle äta på samma restaurang på kvällen och vi semestrade ofta på samma ställe. Vi hade helt enkelt väldigt mycket gemensamt och vi lovade att hålla kontakten, berättar Frida Fahrman i samband med en intervju med Vinbanken.

Frida Fahrman Frida Fahrman beskriver själv vinet som ett matvänligt vin som passar året om.

Kontakten hölls, men på grund av pandemin blev det varken några besök i Sverige eller i Frankrike för någon av dem. Under den här tiden arbetade dock Frida Fahrman redan med Mathildes vinvarumärke Chavin för att lyfta deras viner. Och för drygt ett och ett halvt år sedan kom det på tal kvinnorna emellan att tillsammans med den svenska vinimportören The Wine Team ta samarbetet till nästa nivå. Dessförinnan hade Frida inte haft några tankar alls på att ge sig in i vinbranschen på det här sättet.

"Det Mathilde gör är imponerande"

– Men när vi började prata om detta kändes det verkligen helt rätt. Jag har en stor inblick i hela hennes entreprenörsresa, jag känner till Frankrike, jag har själv bott där och för mig var det självklart att det skulle vara ett franskt vin i så fall. Det Mathilde gör är imponerande och det har varit oerhört kul att få göra något med henne. Jag kan se mig själv väldigt mycket i henne och jag är väldigt imponerad av det hon gjort med Chavin.

Vinet, som finns på Systembolagets beställningssortiment, går under namnet Chavin Chardonnay Organic - Selected by Frida Fahrman, och är en chardonnay från Languedoc.

-- Det var inte självklart för mig från början att det skulle vara en chardonnay. Det viktigaste var att det var ett ekologiskt vin. Sen var det även viktigt att det kom från en producent som även gör alkoholfria alternativ. Och självklart behövde det vara ett matvänligt vin som passar året om. Då landade vi i det här.

Att två kvinnor nu väljer att göra det här ihop, hoppas ni inspirera andra med det här samarbetet?

– Såklart vi vill inspirera, det är inget vi sticker under stol med. Vinbranschen är en mansdominerad bransch där de flesta vinhusen ägs av män, de flesta vinerna produceras av män och det går i generationer. Men på senare tid har jag sett hur fler och fler kvinnor släpps in i företagen och börjar ta plats. Vi vill lyfta kvinnliga entreprenörer och visa att det finns starka kvinnor även inom vinindustrin.

Frida Fahrman

Ser du Chavin Chardonnay Organic – Selected by Frida Fahrman som ett kändisvin?

– Jag ser det som ett samarbete mellan två kvinnor med stor passion för vin. Jag har varit med under hela processen och tillsammans med Mathilde tagit fram smakprofilen för vinet.

Vad är ambitionen med vinet?

– Ambitionen är att det ska hålla över lång tid. Vi vill inte ha ett vin som syns på hyllorna en sommar och sen försvinner. Vinet ska vara hållbart över tid och smaka gott över tid. Det ska dessutom vara ett matvänligt vin som man kan dricka till rätter året om. Det ska passa till fler tillfällen än till enbart det svenska sommarminglet.

Frida Fahrman utesluter inte nya viner i framtiden

– Det vore såklart superkul om det här vinet sålde bra för smakens skull. Vinet ska tala för sig självt. Jag blir glad om man köper det om och om igen för att det är ett gott vin.

Om du får välja en rätt som passar utmärkt till vinet, vilken rätt väljer du?

– Den här sommaren blir det grillad frisk med härliga primörer, utan tvekan. Sen har jag kommit på att vinet passar utmärkt till charkbrickan, tack vare ett det inte är ett jätteekat vin. Det är snarare lite mineraligt. Det kan med andra ord bli två glas; ett till ost- och charkbrickan på minglet och ett till varmrätten.

Räcker det med ett vin eller kommer du lansera fler?

– Just nu är vi supernöjda, men sen finns det såklart en möjlighet att vidareutveckla det här längre fram. Där har jag och Mathilde en dialog. Det måste även nämnas att Mathilde väljer sina viner väldigt noggrant och har redan många olika typer av viner på den svenska marknaden. Vi kan med andra ord inte producera enorma mängder och ösa ut vin, och det är varken min eller hennes ambition. Men just nu är vi nöjda med det här vinet, avslutar Frida Fahrman.

Recension

Chavin

Chavin, Chardonnay Organic - Selected by Frida Fahrman, 2021 (50862) 119:-

Ett solkysst ungt vin där man direkt i doften möts av gula äpplen, mango och en rejäl skjuts av citrus som ger vinet en fin fräschör. Det är en somrig smak av tropiska inslag, lagom mogna gula äpplen, citruszest och en diskret smörighet. Balansen är fin och vinet kan beskrivas som trevligt, fräscht och somrigt.