Laddar annons
Vin till tacos – tips på fem viner 2023
6 May, 2023

Vin till tacos – tips på fem viner 2023

Det är slutet på arbetsveckan och du ser fram emot fredagstcaosen. Men vad ska du dricka till? Hur ska du tänka när du väljer rätt vin till tacos? Vi har tagit fram fem konkreta vintips som enligt oss passar till olika typer av tacos.

Att tacos är synonymt med fredagar är något unikt för Sverige. I USA till exempel så pratar man istället om ”taco Tuesday”. Men just i Sverige så har fredagarna blivit de stora tacodagarna i det svenska folkhemmet. Köttfärsen, tacobåtarna, tortillan, majsen, gräddfilen, gurkan, tomaterna, löken och de många andra ingredienserna man föredrar i tacosen, har blivit en vanlig syn när det vankas fredagsmys. Men om man nu skulle vilja dricka något gott vin som passar utmärkt till tacos, vad ska man välja då? Vi har valt våra fem bästa tips på vin till tacos 2023. Och det bästa av allt är att vinerna nedan passar till olika typer av tacos.

Bästa riesling 2023 – topp 10

Tips på fem viner 2023

Riesling returns

Riesling Returns, The Grape Collective, 2021 (72859) 132:-

Om man ska generalisera väldigt mycket så kan man nog påstå att Riesling är det absolut bästa vinet till tacos, då det passar till väldigt många olika typer av tacos. I det här fallet så skulle jag vilja påstå att det här vinet från The Grape Collective passar oerhört bra till klassiska svenska tacos men även till fisktacos och till och med kycklingtacos. Vinet bjuder direkt i doften på en hel del gröna päron, gröna äpplen, mineralitet och citron. I smaken är det den friska och fräscha frukten som är påtaglig med äpplen, päron, rökighet och en rejäl portion av citron. Ett ungt och fint balanserat vin med en bra syra. Generellt sett ett bra taco-vin.

The Grape Collective - så skapades den unika vinserien

Kloster

Kloster Eberbach, Riesling Kabinett, 2021 (5810) 119:-

Ännu ett rieslingvin? Japp, men i det här fallet fokuserar vi mer på tacos som har en del hetta i sig. För här får vi ett rieslingvin med en påtaglig sötma i sig från en av de mer klassiska rieslingproducenterna i världen. Kloster Eberbach Kabinett bjuder på en fin kombination av päron, persika, citrus och även lite fläder. Ett vin där syran är påtaglig, trots sötman som finns i det. Så om du ska hacka jalapeno och ha heta inslag i dina tacos, satsa på det här vinet med en del sötma i sig. En fantastiskt fin kombination.

Kloster Eberbach - ett av världens äldsta vinhus blickar framåt

Camp vin till tacos

Camp, Syrah, 2020 (2140) 89:-

Nu kliver vi över till de röda vinerna, för om du väljer att äta tacos gjorda på till exempel flankstek och en hel del feta inslag i sig, då ska du satsa på ett fruktigt vin. I det här syrah-vinet kommer du få just den där unga frukten i form av björnbär, plommon och blåbär, i kombination med en diskret örtighet direkt i doften. Tänk dig att du steker på lite nötkött, sen fyller du din tortilla med ost som du låter smälta, och utöver det har du lite lök, paprika och andra goda grönsaker och rotfrukter. Till kraftigare tacos med fetare kött så är ett fruktigt vin det allra bästa valet.

Rosenthal

Røsenthal, The Marker Pinot Noir, 2022 (6407) 149:-

Om du nu vill göra tacos med kött, men inte fullt så feta inslag som i ovanstående exempel, så skulle jag satsat på en pinot. I det här fallet en pinot från Australien där du direkt i doften möts av båda kryddor i form av svartpeppar men även den där bärigheten som i stort sett alltid finns i pinot. Så om du väljer att göra tacos på kraftigare kött och med en hel del kryddor i sig, men kanske servera dem med en guacamole och lite lime vid sidan av, så satsa på ett ”lättare” rött vin som i det här fallet.

Plex

P.Lex, Prosecco Brut (77889) 115:-

Om man verkligen vill slå två flugor i en och samma smäll när det vankas fredagsmys, så bör man kanske satsa på ett bubbel till tacosen. Och tro oss när vi säger att bubbel passar förvånansvärt bra om man bara väljer rätt bubbel. I det här fallet så väljer vi en prosecco som bjuder på allt man önskar sig av en prosecco. Du kommer få den där lilla sötman som i stort sett alltid finns i en prosecco, men du kommer även få de där aromatiska inslagen i form av päron, fläder och citrus. Ett friskt och fräscht vin som man kan välja om man inte vill ha ett av de två första vinerna på listan. Ge prosecco till tacos en ärlig chans, du kommer inte ångra dig.