Lagra vin som ett proffs – expertens bästa tips
Många vinälskare och vinentusiaster har någon gång gått i tankarna om att köpa en snygg vinkyl eller kanske rentav bygga ett eget vinrum. Vi på Vinbanken vände oss till en av landets allra största experter på vinlagring för att få bra tips på vad man ska tänka på när man vill börja lagra vin.
Martin Blidberg har själv ett stort intresse för vinlagring, och om det är något han inte känner till om att lagra vin så är det förmodligen inte värt att veta. Med sina många år inom branschen hör han hela tiden om historier från vinintresserade som vill börja lagra vin men som inte riktigt vet hur eller var de ska börja. Vi ställde därför ett antal frågor till Martin, som i dag arbetar som vd för Vinlagring och som dessutom varit med och tagit fram det exklusiva vinkylsvarumärket Vigneron, om hur man ska tänka när man vill börja lagra vin.
– Det finns egentligen flera olika faktorer som spelar in när man ska börja lagra vin. Bland annat handlar om det om tre viktiga delar som man ska hålla koll på; temperatur, vibrationer och fläktsystemet.
Temperaturen
– Många pratar om rätt temperatur, men jag skulle snarare vilja kalla det för stabil temperatur. Jag själv lagrar rött, vitt och champagne. Om jag har en stabil temperatur så klarar jag av att lagra alla tre typer av vin utan problem, det viktigaste är ett temperaturen är någorlunda konsekvent och stabil för att få en bra utveckling och mognad.
– Har du vin som du vill ska ligga i tio år, då ska du ner på tio grader. Där är man ute efter en långsam utveckling och en konsekvent temperatur. Du måste få en långsam utveckling och en stabil temperatur helt enkelt.
Hur fungerar det med stabil temperatur i en vinkällare?
– Om du vill bygga en egen vinkällare och inte riktigt vet vilka förutsättningar du har i den egen källare, så kan du alltid gå ner i utrymmet där du vill ha din källare och installera en temperaturmätare. I dag har många ganska bra koll på sin temperatur i källaren, men om man inte har det så är det enkelt att mäta temperaturen. Mät temperaturen under en längre period och kolla hur den förändras under ett helt år. Om det är 12-13 grader varmt på vintern och kanske 16 grader på sommaren, så behöver du inget kylsystem. Då har du en stabil temperatur redan. Vinet mår inte dåligt av att det skiljer några enstaka grader under ett helt år. I Italien och Frankrike till exempel så ligger viner ofta i jordkällare utan kylsystem.
– Sen ska man absolut inte skämmas för att ringa en expert. Det finns människor som arbetar med det här hela tiden och de kan hjälpa dig och guida dig igenom alla frågor. Jag får till exempel frågor dagligen om diverse funderingar som vinintresserade har. Det är alltid bättre att ringa så tidigt som möjligt så att man kan få rätt tips.
Vibrationerna
– I 98 procent av fallen när vi ska rekommendera en vinkyl så får vi frågan om hur hög ljudnivån är. Jag förstår att det är superviktigt att man inte vill höra vinkylen, men för vinets lagring spelar det ingen roll. Istället är det vibrationerna man ska tänka på, och det är ofta där prisskillnaderna kommer in mellan olika vinkylar. Kompressorn är extremt viktig då det är den som avvibrerar och stabiliserar kylen.
– Du ska kunna ställa ett vattenglas på ett hyllplan i din kyl och vattenytan ska inte röra på sig. Om vattenytan skakar så kan du inte långtidslagra några viner där.
Fläktsystemet
– Om du vill lagra vin i över ett år så behöver du titta på även fläktsystemet i din vinkyl. Fläkten gör att vinerna får ett bra luftgenomflöde. Även i de smalaste gliporna mellan flaskorna ska luften komma igenom och cirkuleras.
Planera din lagring
En annan del som Martin Blidberg betonar är att man som vinintresserad bör planera sin vinlagring och tänka långsiktigt.
– Ett misstag många gör är att de köpa en vinkyl eller ett vinskåp och efter något år så vill de lagra en annan typ av vin än vad de tänkt från början. De kan ringa efter ett år och vill till exempel köpa till en champagnehylla till det skåpet, men så visar det sig att det inte finns champagnehyllor till just den modellen.
– Ett vinskåp är ganska dyrt i dag och då gäller det att man som konsument vet vad man köper och vad man vill göra med sina viner. Därför är det alltid enklast att ringa oss som är experter och bara bolla kring eventuella skåp, källare eller kylar.
Vilket är det bästa tipset du har till någon som är intresserad av att köpa en vinkyl?
– Backa undan ett steg och gå inte alltid på det bästa priset eller de mest rabatterade varorna. Det handlar om att ta en vända till och tänka efter kring vad man ska använda produkten till, och sen kolla om det varumärket du är intresserad av möter de förväntningarna. En bra vinkyl kan kosta från 15 000 kronor, och då vill man gärna att man ska känna att det är en bra investering.
Vilket är det bästa tipset du har till någon som är intresserad av att bygga ett vinrum?
– Det absolut viktigaste är kylan och isoleringen. Det måste finnas en bra täthet i rummet. Det är dyrt att bygga ett vinrum och kylaggregaten är dyra och tar mycket yta. Vi kommer inte låta dig köpa ett kylaggregat av oss om vi inte kan säkerställa att du har en bra isolering i rummet först. Vi vet att du kommer ringa ett år senare och berätta att kylaggregatet är sönder. Det är som att öppna ditt eget kylskåp och låta det vara öppet i ett års tid. Du måste se till att rummet är bra isolerat.
– När det kommer till glaspartierna så måste du jobba med rätt leverantörer. Visst, det är fint med glas, men oavsett hur bra det ser ut så måste du vara noggrann med hur mycket kyla som släpps ut. En vanlig väggisolering är inte tillräckligt. Det är väldigt sällan vanliga innerväggar klarar sig. Ytterväggar är lite mer tåliga. Det räcker inte bara med en gipsskiva. När vi isolerar så sätter vi isoleringsskum eller plattor. Man måste förstå att man ska bygga ett enda stort kylskåp. Välj rätt aggregat, välj rätt glas och se till att det är ordentligt isolerat.
Våga ta hjälp om du har frågor kring att lagra vin
– Mitt allra största tips till kunderna är att våga ta hjälp. Vi är väldigt nördiga och vi älskar att prata om vinlagringslösningar. Många är kanske rädda för kostnaden, men våga ring oss och berätta om din budget och hur många flaskor du vill lagra så pratar vi och bollar olika lösningar. Det kanske visar sig att du inte behöver allt du tror att du behöver. Ibland har man redan bra förutsättningar och då hjälper vi till med detaljerna. Vi anpassar alla våra produkter efter kundernas behov.
– Ring oss tidigt om du planerar att bygga om ett helt rum. Låt oss vara med och jobba med din byggare så att det blir så bra som möjligt. Då kan byggaren direkt från start vara med och jobba med rätt isoleringsmaterial.
Även när det kommer till vinkylar eller vinhyllor så uppmanar Martin Blidberg att man ska ta kontakt med en expert.
– Det viktigaste är att det blir rätt. Det är stor skillnad på vinkylar och vinkylar i dag. Om man vill lagra vin i en vinkyl så bör man som sagt tänka på vilken typ av vin man ska lagra och hur länge man ska lagra vinerna. Vissa vill bara ha en snygg inredningsdetalj hemma, och det funkar också såklart. Men om man vill ta tillvara på sina dyrgripar till viner och ge dem rätt förutsättningar, så är det bara att ringa, avslutar Martin Blidberg.
Kontakta Martin Blidberg eller några av experterna på Vinlagring genom att mejla till [email protected] eller ringa på 08-755 95 90.