Laddar annons
Gaia Gaja på Must-Fermenting Ideas Wine Summit 2019
9 Feb, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Gaia Gaja på Must-Fermenting Ideas Wine Summit 2019

Gaia Gaja höll ett informativt föredrag om hur hon och familjen bedriver arbetet i vingårdarna. Fokus ligger på att bruka jorden på ett hållbart och så skonsamt sätt som möjligt.

Hållbar och skonsamt odling innebär utan besprutning eller näringstillsatser från industriella produkter. Vilket inte alltid är enkelt i Piemonte vars utmanande väder och klimat, speciellt i fuktiga och varma årgångar, ställer stora krav på producenterna vad gäller vingårdarnas skötsel.

Tillverkaren Gaja i Piemonte har en lång, anrik tradition som odlare. Familjen startade sin business som restauratörer i Barbaresco, 1859 när Giovanni Gaja utvandrade från Spanien till Barbaresco i Italien.

Gaia Gaja talade på MUST - Fermenting Ideas Wine Summit 2019 om vikten av hållbar odling. Hon berättade om de framsteg hennes familj gjort med hjälp av forskare från många olika discipliner. Hon menade att det är viktigt att se på jorden som en leverantör av jordbruksprodukter. För att skördarna ska kunna förädlas, måste jorden vårdas. Men också om långsiktighet, de många olika micro kretsloppen som ingår i helheten. Sammantaget - betydelsen av hållbar odling i det stora och lilla perspektiven.

Gaia Gaja talade också om hur viktigt det är att samarbeta och hur hennes familj delar med sig av den kunskap de förvärvar. Ambitionen är att fler ska kunna ställa om till hållbara odlingssätt och tekniker.

Angelo Gaja, världsberömd vinmakare med rock n'roll status skulle man kunna säga, är Gaias och yngre systern Rosannas far. Förvisso gjorde Angelo Gaja stordåd med att sätta Barbarescovinerna på världskartan men han, som andra i samma generation bidrog inte vidare mycket till "miljömedvetna val i vingården". Förändringarna som krävs av jordbrukarna genomförs nu av den yngre generationen vinmakare. Vilket är detsamma oavsett var i världen det sker.

Hur det stod till ute på fälten insåg redan Angelo Gajas under sin tid. Året var 1997. Det arbetet har Gaia och hennes syster Rosanna och bror Maximilian fortsatt driva, och utveckla.

Andra talare på MUST 2019

Felicity Carter, Editor in Chief, Meininger Wine Business International.
Isabelle Legeron är MW, för orange och ekologiska viner, grundare av RAW WINE.