Laddar annons
8 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sex annorlunda sauvignon blancviner

Bortom de friska lättsamma vita torra friska viner dyker det upp lite mer komplexa viner från ovanliga ställen på sauvignon blanc druvan. Ekad mycket komplex och smakrik stor sauvignon blanc görs numera också utanför bordeaux med mycket intressanta toner. Här är sex annorlunda aktuella sauvignon blanc viner.

Sandra Tavares da Silva

Från Loire, Marlborough på Nya Zeeland och inte minst i bra prisläge från Chile har under de senaste åren kommit många riktigt bra friska, druvtypiska lättsamma sauvignon blanc viner. De har ofta en tuch av aromatiska örtiga toner och är för direkt konsumtion. De passar väl till den svenska sommaren. Nu i augusti har det anlänt ett par intressanta sauvignon blanc viner till Systembolaget från lite mer okända adresser. Quinta de Chocapalha SB, 2014 för 109 kronor kommer från en ny mycket intressant producent i Portugals Lisboa distrikt. Förr hette området Estermadura. Sandra Tavares da Silva, en kvinnlig vinmakare, gör där stordåd på sina föräldrars egendom. Mest känd för sin utmärkta cabernet sauvignon, gör hon numera också en ren sauvignon blanc som anlände bland tillfälliga exklusiva produkter i fredags på Systembolaget. Mycket prisvärd lite mer seriös och komplext välbalanserad oekad sauvignon blanc för mycket rimliga pengar. Bra också till lite mer smakrika rätter.

Paul och Kathy Drogemuller 

Adelaide Hills är ett ganska svalt vindistrikt i Southern Australia där det görs en hel del eleganta viner. Paracombe Sauvignon Blanc, 2014 för 145 kronor är ganska smakrik och städad och balanserad oekad sauvignon blanc. Det har en komplexitet som gör att man misstänker någon tuch av ekfat, men jag tror inte att det är så. Paul och Kathy Drogemuller driver en 20 ha vingård på drygt 400 meters höjd, som före 1983 var en gård för boskapsuppfödning. Bra vin för den som vill ha lite mer sofistikerad sauvignon blanc.

Wayne Gabb och Kobus Gerber

Jag fick lära mig i skolan att Godahops udden var Afrikas sydspets. Det är fel. Närliggande Cape Point är en betydelsefull klippspets som i hårda motvindar och strömmar var ett knepigt hörn att passera för ostindiefararna på väg hem. Men Afrikas sydspets, Cape Agulhas ligger långt, ca 200 km, österut. Där har på senare år växt fram ett mycket intressant svalt vindistrikt, som passar väl för att göra lite mer komplex rik och personlig sauvignon blanc. I BS finns just nu Lomond Pincushion Sauvignon Blanc, 2012 för 139 kronor, en smakrik speciell SB med verkligt långt slut. En ny typ av svalklimat SB där vingårdsmanagern Wayne Gabb och vinmakaren Kobus Gerber utvecklar mycket intressanta sauvignon blanc viner med focus på terroir, med de särpräglade naturliga förutsättningarna på sydspetsen av Afrika.

André Lurton

I Bordeauxdistriktet har de vita torra vinerna vanligen gjorts med sauvignon blanc blandad med semillon. Till traditionen hör också att de bättre vinerna ofta jäser på ekfat och lagras på ek. De mår utmärkt även av lagring rätt länge på flaska. En modern bra exponent för fatad ren sauvignon blanc från bordeaux till rimlig pris är Château de Rochemorin Blanc, 2010 för 154 kronor. Dags att återupptäcka den klassiska vita ekade bordeauxstilen av sauvignon blanc, här från anrika André Lurton.

Te Koko

Nya Zeeland är den stora vinnaren på världsmarknaden för frisk lättsam och mycket örtigt fräsch oekad sauvignon blanc. Direkta härliga viner med måttlig sofistikation och ofta lite aromatiskt överdrivna krusbärstoner. Främsta producenten för de mer sofistikerade varianterna är franskägda Cloudy Bay. Numera gör man där också ett delvis fatjäst och långlagrat vin på jästfällningen. Cloudy Bay Te Koko, 2012 för 299 kronor anlände nyligen bland de tillfälliga exklusiva nyheterna på Systemet. Koncentrerad frisk örtig och lite svartvinbärsbladig SB ton med mycket svarta vinbär i slutet. Ett intressant lyxfräscht vin som är mycket charmigt redan nu och nog tappar i ung charm, men vinner i komplexitet med fortsatt lagring. Också en helt ny typ av sauvignon blanc där man försöker och även delvis lyckas kombinera förtjänsterna hos finare Loire- och Bordeauxstil hos sauvignon blanc druvan.

Henri Bourgois

I Sancerre i Loire gör Henri Bourgeois härliga bra friska vita sauvignon blanc viner av klassiskt snitt. Numera göra han också några små poster av mycket exceptionella ekfatslagrade sancerre viner. Sancerre Blanc d'Antan, 2009 för 399 kronor är gjort på en liten parcel med över 70 åriga stockar som växer i Silexjord med mycket lågt skördeuttag. Fatjäst på gamla fat och långlagring på den fina jästfällningen. Resultatet är en ekad delikat rik sancerre med mycket mäktiga toner och längd. Det är lite av en överdelikat vit bordeaux. Också ett intressant crossover experiment mellan Loire- och Bordeauxstil för sauvignon blancdruvan. Anlände under semestrarna i juli på Systemet i några få flaskor.