Laddar annons
12 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med billig sydfransos

Billig sydfransos, kraft och delikatess från norra Rhône, frisk GV, chilensk ”sauternes”, modern saftig toppsangiovese, bästa röda boxen, bra rik vit torr box och portvinsdruvor från Sydafrika för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v33 2015 på Röttorps Bästa

Réserve de la Condamine, 2013 för 69 kronor. Utmärkt litet seriöst vin från södra Frankrike med bra struktur och innehåll i måttligt stram stil med längd. Bra matvin till det allra mesta, mellanmörk klangfärg och lite rikare än förra årgången. Görs på klassisk blandning av grenache, carignan och syrah från ett toppkooperativ i en glesbefolkad del av Fitou.

Kraft och delikatess från norra Rhône

Crozes-Hermitage Les Launes, 2012 för 144 kronor. Vinhuset Delas gör denna utmärkta kombination av kraft och delikatess på syrahdruvor från norra Rhône. Fina lätt rökiga klassiska nordrhônska toner och ett utmärkt lite läckrare exklusivt grillvin när solen tittar fram. Bra årgång.

Frisk GV

Leth Grüner Veltliner, 2014 för 79 kronor är som många österrikare lite vekare 2014 än tidigare år, men fortfarande riktigt bra med längd och struktur och lite lätt kryddighet och friskhet. Passar till allt.

Chilensk ”sauternes”

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc 37cl, 2012 för 79 kronor är ett utmärkt sött vin av sauternestyp från Chile som fungerar väl till många efterrätter och även till en patéförrätt.

Modern saftig toppsangiovese

Colledilà Ricasoli, 2014 för 319 kronor är en stor koncentrerad och delikat sangiovese från centrala Toscana i den nya lite saftiga och något mindre strama stilen. Generöst och gott idag till den fina middagen och växer en hel del med fortsatt lagring.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva, 2012 för 279 kronor per 3l är i mitt tycke den bästa röda boxen just nu i Systemsortiment. Här finns fin struktur, komplexitet och långt genomklingande slut. Numera i ett mindre antal butiker.

Bra rik vit box

Fairview Roussanne Chenin Blanc Viognier Grenache Blanc, 2015 för 214 kronor är ett rikt, trevligt, komplext och lite personligt vitt torrt vin, med en ovanlig druvblandning. Bra balans och rikedom för prisläget.

Portvinsdruvor från Sydafrika för källaren

Allesverloren Três Vermelhos, 2012 för 149 kronor. I Sydafrika har man länge gjort viner av portvinstyp. De riktigt seriösa producenterna importerade också de portugisiska druvsorterna från Douro och planterade dem i ofta lite varmare områden. Detta saftiga och kraftfulla nya lättvin är gjort på en bra kombination av tre portvinsdruvor. Mustigt och mäktigt i redan lång och ganska nyanserad stil. Borde liksom lättvinerna från Douro kunna växa mycket med lagring och bli riktigt kul om ca fem år även om det också är ett härligt vin för konsumtion idag.