PERSIKOSALLAD. Salladen får en mild, nötig smak av pekannötterna och vinet till är vitt, med dito karaktär.
Mandeltonen i vinet gör sig utmärkt till lätta rätter av blandade smaker, som kallskuret, olivolja, färska ostar, sallader med mera. Gärna tillagade som "sommarköks-recept".
Vinet
Soave Righetti 2015 (84910), Luigi Righetti, Soave Italien, 79 kr
Druvor: 80% garganega, 20% trebbiano
Torr, medelfyllig och äppelfruktig smak med inslag av mandel och fin citrussyra. Trevlig eftersmak.
+
Passar också till
Toppen som vardagsvin, som ett glas vin utan mat, till lättare rätter och gärna till pasta Vongole.
Recept | Halloumi och persikosallad med pekannötter | 4 portioner
Tid: cirka 40 minuter
2 dl hel bulgur
300 g halloumi
2 persikor
1 schalottenlök
1 rödlök
1 gurka
100 g rucola
1 dl persilja
2 msk crema di balsamico
1 dl olivoljaKaramelliserade pekannöttter
2 msk vatten
0,5 dl råsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här
- Rosta pekannötterna i en het, torr panna några minuter. Häll nötterna i en skål och ställ tillbaka pannan på plattan. Tillsätt vatten och socker och koka tills blandningen är gyllene. Tillsätt nötter och salt och vänd runt. Häll upp på en plåt och låt svalna.
- Koka bulgur enligt instruktionerna på paketet.
- Skiva osten och skär persikan i bitar. Pensla ost och persika med lite olivolja och grilla hastigt.
- Finhacka schalottenlöken och vispa ihop den med balsamico och olivolja. Skiva rödlöken, skär gurkan i bitar och hacka persiljan. Blanda alla ingredienser med vinägretten i en skål, toppa med karamelliserade nötterna och servera genast.