Vinotek i staden Dogliani
Om du tror att allt rött vin från norditalienska regionen Piemonte är synonym med nebbiolodruvans ädla klasser Barolo och Barbaresco DOCG har du fel. Vad sägs om dessa exempel: grignolino, bonarda, cortese, barbera, freisa, ciaretto och dolcetto? I Piemonte finns en uppsjö druvor vars karaktär speglar allt från ursprung till tradition, hantverk och druvornas unika karaktär och här är en kort text om dolcetto specifikt.
Dogliani
Ett härligt exempel är just dolcettodruvan som man hittar runt den lilla staden Dogliani, belägen några mil sydväst om tryffelstaden Alba, inte långt ifrån Barolo. Här är landskapet betagande vackert med mjuka, böljande kullar som prydligt delas upp mellan vintegar och andra grödor. Avståndet mellan byarna är kort och man får en känsla av att vara i ett ”lilleputtland”. Och oavsett var man befinner sig skymtar man Alperna. De boende i trakten är bönder, många sedan fler generationer och kärleken till jorden och naturen märks tydligt i alla samtal som förs här på plats.
Nicoletta Bocca i vinkällaren, San Fereolo
Niccoletta Bocca driver vingården San Fereolo sedan lite över 20 år och hon säger sig själv vara, precis som traktens övriga vinproducenter, både envis och obstinat.
– Det är inte lätt att göra vin här, men vi älskar vår dolcetto, vår trakt och vår stad. Helst av allt skulle många av oss bara fortsätta som vi gjort tidigare, de senaste 200 åren men, ja – det är förstås omöjligt. Tiderna förändras och konsumenterna har blivit mer nogräknade och mer bestämda i sina vinval. Dessutom, få känner idag till dolcettovinet från Dogliani och vilken smak vinet representerar.
Nicoletta Bocca fortsätter berätta att hon lämnade Milano och ett toppjobb inom modebranschen för att satsa helhjärtat som vinproducent. En av anledningarna var att hon ville leva nära naturen men som hon säger, till sin förvåning upptäckta att det egentligen inte var så stor skillnad.
– Hos oss (i Piemonte) är Angelo Gaja det Giorgio Armani är för modevärlden, en god förebild och en mycket viktig dörröppnare. Baksidan är att många mer nischade stilar eller mindre kända produkter lever i skymundan. Dolcetto från Dogliani tillhör den senare kategorin när det gäller vin från Piemonte. Det vill vi nu ändra på, säger Nicoletta bestämt.
Vinprovning hemma hos Nicoletta Bocca på San Fereolo
Ett av San Fereolos mest intressanta viner är vitt och en blend mellan riesling och gewürztraminer. Smaken är både fet, kryddig och elegant med drag av grapefrukt och äpplen. Druvorna kvalificerar sig inte för en snävare appellation varför vinet får den för regionen övergripande klassifikationen, Langhe Bianco. Husets barberavinerna (röda) är koncentrerade, nästintill monstruöst fullmatade och bra exempel på vin som passar att lägga ned i källaren. Hur kul blir inte dessa om några år, när de fått mogna och visa sig från sin allra bästa sida?
Dolcettovin blir till en stil och typ av vin att räkna med bland andra från de norditalienska vinområdena när dolcetto som här i San Fereolos tappning fått ny snitsig stil vilken sticker ut i en jämförelse till många av traktens andra producenter. San Fereolos Dolcetto di Dogliani 2003, 2004 och 2005 är alla sådär lite vrångt ungdomliga när jag provar dem under mitt besök 2007. Årgång 2003 var här som på många andra platser i Europa ett exceptionellt år, varmt och hett, vinet är därför rikare med en fylligare helhet och hög alkoholhalt. Den mest komplexa, tydligt koncentrerade årgången är 2004 vilket också är det år som i stort sett alla Doglianis vinproducenter är mycket nöjda med. Notera: i skrivande stund finns San Fereolos Dolcetto 2005 på SB (98030), 189 kr.
San Fereolos dolcettovin, med ett årtal som namn:1593 får vi prova ur magnumflaska av årgång 1999. Tveklöst är detta vin en stor smakupplevelse, med kraft, koncentration, frukt och spänst. Smaken är perfekt och ska man hitta beröringspunkter till en för många mer välkänd stil, smakar detta som en utsökt mogen Rioja. Spännande!
San Fereolo, redo att skeppas
Tyvärr gör inte Nicoletta Bocca 1593 längre,
– Jag trodde att ingen förutom jag själv skulle gilla smaken, svarar Nicoletta.
Vad det gäller äldre årgångar visar sig dolcettovinerna i en större provning från sin bättre sidan när de är mellan 4 till 6 år, runt 8 till 10 år är vinerna fantastiska och något som ingen vinfreak av mogna viner borde missa. Efter 11 år och därutöver verkar smaken plana ut, här hittar man inte längre några tydliga mervärden.
Just nu finns på Systembolaget: San Fereolo 2005(98030), 189 kr. Med på Vinbankens Topp 10-lista nya oktoberviner.
Druvkarakteristik dolcetto
Dolcettons karakteristik är parfymerad och man hittar inslag av acaciahonung, frukten är mörk, kärnig och tanninerna är uttalade. En hög fruktsyra hjälper till att lyfta fram eftersmaken såväl som att gommen alltid känns fräsch. Dolcettovin kan om det inte görs med de bästa av intention bli tunna med extrema tanniner och en påfallande hög fruktsyra.
Sevärdheter i trakten runt Dogliani
Den mycket gamla staden Cherasco.
Chokladbutik
Prova Barolo Chienato
Rekommenderade vinproducenter - Dolcetto di Dogliani DOCG
San Fereolo.
Liten producent med stor integritet. Slår vakt om en traditionell stil. Inslag av mindre ekfat visar på en öppenheten till ett mer modernt arbetssätt i vinkällaren. Innovativ och experimenterande Nicoletta Bocca är en av de ledande inom den italienska naturvinsrörelsen.
Just nu på Systembolaget: San Fereolo 2005(98030), 189 kr. Vinet har jag redan skrivit om i 'tips oktober' plus att det var med på Vinbankens provning, lördagen den 12 oktober.
Anna Maria Abbona
Vinmakerska vars skicklighet avspeglas tydligt i smak på vinerna. Dolcetton är enastående bra. Är den enda, mig veterligen, som gör en intressant och mycket bra Langhe Rosso som blend mellan barbera och dolcetto.
Chionetti
Skulle man kunna beskriva som dolcettovinernas extremist Dolcettonista. Grundkarakteristiken är obruten, vinerna är rena, välgjorda och tydligt parfymerade. De jag har provat har inte en enda hint av vanilj eller kolaton i sin smak. Chionettis Dolcettovin, vilket för övrigt är det enda man gör, är som en befriande smakupplevelse i en alltmer konform vinvärld. Får ofta ta emot utmärkelser, olika priser och Gambero Rossos 3 bicchieri.
Francesco Boschis
Ung vinmakare med båda fötterna i vingården. Gör bra viner med omtanke om helheten. Vinernas prisnivån är i förhållande nästintill löjligt låga.
La Fusina
Liten, familjeproducent som till övergripande del arbetar enligt traditionella metoder. Stilmässigt verkar de dock inte helt hittat formen varför både ny, ekfatslagrad Dolcetto di Dogliani, Barbera och Barolo samt vin av traditionellt snitt, där vin lagras på stora Botti, förekommer. Gör även vissa år en sent skördad muscat.
Poderi Luigi Einaudi
En av de största producenterna i området med 53 ha vingårdar. Mycket hög kvalitet genomgående, bra och härliga viner. Dolcetto di Dogliani får hos Einaudi ett inslag av mandel. Vinet lagras traditionellt i stora Botti. Deras moderna vin, Langhe Rosso är en blend mellan cabernet sauvignon, syrah, barbera och nebbiolo. Detta vin prenumererar på utmärkelsen 3 bicchieri från Gambero Rosso sedan 1996.
Extra omnämnande
Grignolinovin har för övrigt rönt framgång i Sverige genom en av dess främste förespråkare, legendaren Nils Liedholm. Vin produceras på familjen Liedholms vingård i Piemonte av sonen Carlo och grignolino är fortfarande ett av husets specialiteter.
Italienska vinlagen
Med inspiration från det franska AOC-systemet har Italien infört beteckningen DOC (Denominazione di Origine Controllata) men till skillnad från Frankrike, där en central organisation INAO (Institut National des Appellations d'Origine, är det organ som kontrollerar klassificeringen av jordbruksprodukter i Frankrike) fastställer vilka kvalitetskrav som gäller, är det i Italien varje områdes producentsammanslutning, consorzio, som fastställer kraven. Det har lett till att kraven i de olika regionerna varierar och DOC-beteckningen har fått karaktären av en ursprungsbeteckning.
DOC reglerar bland annat uttag, tillåtna druvsorter, vinifikation och det geografiska ursprunget. 1980 införde man en ny (över)klass, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) och 2003 hade 24 viner fått DOCG-titeln. 1992 infördes dessutom klassen IGT (Indicazione Geografica Tipica), med lägre kvalitetskrav än för DOC och DOCG. Vinerna kommer från ett definierat område och har vissa kvalitetskrav. Inte för att förvirra men några av de bästa italienska vinerna har IGT klass för att de, ex, använder andra och i området ej tillåtna (för DOC) druvsorter.