Laddar annons
Jakten på hållbarhet del 3 - Miguel Torres
10 Oct, 2025

Jakten på hållbarhet del 3 - Miguel Torres

Ekologisk, biodynamisk, hållbar. Orden, stämplarna och certifieringarna när det kommer till hållbara viner är i dag väldigt många. Vi tog rygg på en av Sveriges främsta aktörer inom vinindustrin för att faktiskt reda ut hur de ser på begreppet hållbarhet och hur de arbetar på daglig basis med det. 

Det finns få personer inom dagens vinindustri som haft lika stort inflytande och påverkan på den globala vinscenen som Miguel Torres haft. Under sina aktiva år inom vinvärlden har han hunnit med att expandera familjeverksamheten långt bortom katalanska Penedés gränser. Ribera del Duero, Galicien, Rioja, Rueda, Chile och USA. Men det är inte endast på ett geografiskt plan som han satt rejäla avtryck, utan det är framförallt när det kommer till sin förmåga att påverka klimatavtryck och hållbara satsningar som han varit en av pionjärerna. Vi befinner oss i Spanien för att gräva djupare kring just begreppet hållbarhet. Vi har tagit rygg på Viking Line, som ända sedan 1980-talet haft Miguel Torres vin Sangre del toro på sina hyllor. Såväl Miguel Torres som Viking Line är föregångare inom sina respektive områden när det kommer till att hitta nya vägar att påverka klimatet. I vår jakt på begreppet hållbarhet har vi nu hamnat runt ett lunchbord i Penedés, Katalonien, där vi sitter med flera ledande personer hos Viking Line, men även med Miguel Torres. 

"Har faktiskt möjlighet att påverka"

– Jag kommer ihåg när jag såg Al Gores dokumentär ”En obekväm sanning” år 2008. Det var då som jag insåg att vi också behövde göra något. Vi är ett stort vinhus om man ser till våra anläggningar, och vi har faktiskt möjlighet att vara med och påverka, berättar Miguel Torres. 

Miguel Torres är en av de främsta föregångarna i vinvärlden när det kommer till hållbarhet.
Miguel Torres är en av de främsta föregångarna i vinvärlden när det kommer till hållbarhet.

Som ett av världens mest ansedda vinhus valde Bodegas Torres att initiera flera stora projekt för att reducera sitt klimatavtryck. Men det var inte enbart satsningar som många andra vinhus också gör. Utan man ville ta det hela ett steg längre och genomföra sitt hållbarhetsarbete på sitt eget sätt. Förutom det givna att man installerar solpaneler på taket, att man återanvänder vatten och att man vill bevara naturen, så valde man att helt enkelt grunda en ny organisation inom vinvärlden som aktivt skulle arbeta för klimatets bästa, IWCA, International Wineries för Climate Action. Utöver det påbörjades även ett enormt arbete med att försöka hitta och rädda lokala druvsorter som många sedan tidigare trott varit utrotade. I dag har man en av världens allra bredaste utbud av vinodlingar med hundratals olika sorter från alla världens hörn och kanter, för att undersöka vilka sorter som tål vilket klimat. 

Skapat viner på druvsorter som man trott varit utrotade

– Totalt har vi räddat runt 60 olika lokala druvsorter. Vi arbetar med dessa ute i fältet för att försöka se hur de beter sig och hur vi kan använda dem framöver. Många av de lokala druvsorterna har inte använts i vin på flera decennier, då man trott att de varit utrotade, men de har klarat sig ute i naturen och ute i skogen. Det är ett av sätten vi försöker vara med och påverka på, berättar Josep Sabatich som är chefsvinmakare hos Torres. 

Några av vinerna som delvis är gjorda på druvor som är unika.
Några av vinerna som delvis är gjorda på druvor som är unika.

Historien om vinhuset sträcker sig hela vägen tillbaka till 1870 då grundandet skedde. Det var dock först 1979 som vinhuset fick sitt stora erkännande då vinhusets flaggskeppsvin Mas la Plana vann guld på Vinolympiaden i Paris. I dag producerar man flera miljoner flaskor vin, och med sitt breda arbete på flera fronter ses man i dag som en av de absolut mest inflytelserika vinhusen i hela världen. 

– För oss handlar det inte om att samla certifieringar och att följa strömmen. Vi vill göra det vi faktiskt själva tror på. Ta till exempel begreppet ”ekologiskt”. 97 procent av alla våra odlingar är ekologiska, och vi skulle kunna ha den stämpeln på i stort sett samtliga viner, men för oss handlar det om mer än att enbart vara ekologiska. Vi tror på att återanvända resurserna. Till exempel kommer jag aldrig arbeta med plast, för jag tror mer på glas och att återanvända glas. Genom att minska vikten på glaset och tvätta flaskan istället för att krossa den, så kan vi påverka mycket mer än att lansera vin på PET-flaskor, säger Miguel Torres och fortsätter. 

Miguel Torres satsar på återanvänt glas

– Jag förstår att plast är väldigt praktiskt på många marknader, men för oss är återanvänt glas bättre. Det är något vi tror på väldigt mycket. Jag var även emot boxar till exempel, då jag vet att det finns plast i dem, men till slut fick jag ge mig.

Planteringarna över druvor från alla världens hörn.
Planteringarna över druvor från alla världens hörn.

I organisationen IWCA har man i dag strax över 50 vinhus som medlemmar. Och där sker också ett gediget arbete där man delar med sig av kunskaper och information om hur man kan vara med och påverka klimatet. För Bodegas Torres är målet att från 2008 till 2030 reducera sitt koldioxidutsläpp med 60 procent per flaska. Hittills har man lyckats reducera sina utsläpp med 40 procent, men man har en bra bit kvar. 

"Handlar om att påverka andra vinhus att våga ta steget"

– Detta är ett arbete som tar tid och som kommer fortsätta ta tid. Det handlar bland annat även om att påverka andra vinhus att våga ta steget. Vi vill vara med och influera andra. 

Hur går då allt detta hand i hand med arbetet som Viking Line gör? Bland vinerna på hyllan kan vi i dag bland annat se ett flertal med just stämplar och certifieringar. Sangre de Toro är i dag ett av de viner som funnits med allra längst på fartygens hyllor. Enligt Carl Mörn, Head of Retail på Viking Line, så är det inspirerande att se vilket arbete som Bodegas Torres gör. 

– Det är såklart väldigt glädjande att se det enorma arbetet som görs. Vi behöver inte pusha på dem utan de tar ett enormt ansvar i den här industrin, och det är kul att se att våra arbeten går väldigt mycket hand i hand även om det är två helt olika industrier.

Regenerativa vingårdar är en viktig del för Miguel Torres, där man låter gräset växa mellan rankorna och djuren beta i närheten.
Regenerativa vingårdar är en viktig del för Miguel Torres, där man låter gräset växa mellan rankorna och djuren beta i närheten.

I vår jakt på begreppet hållbarhet har vi nu grävt rejält på djupet kring hur ett rederi på Östersjön kan vara med och påverka vinindustrin. Vi har åkt till Spanien och besökt såväl stora som små vinhus, där samtliga arbetar på sitt egna sätt med att påverka sin omgivning. Hållbarhet är och kommer fortsatt vara ett brett begrepp som för många är svårt att få grepp om. Och det är kanske inte alltid den där gröna certifieringen som spelar stor roll, utan det är snarare arbetet bakom och om man gör verklig skillnad. 

Handlar inte om gröna stämplar och certifieringar

– Som sagt, vi skulle kunna ha gröna stämplar på i stort sett alla våra flaskor. Men i dag finns det väldigt många olika certifieringar och alla områden i världen har sina egna, så i slutändan spelar det ingen större roll. Det optimala är om man gjorde det hela mycket enklare. Vi kommer dock fortsätta vårt arbete att vara med och påverka. Vi vet att vi har den möjligheten, och om vi kan fortsätta influera andra vinhus att haka på så har vi gjort ett stort jobb, avslutar Miguel Torres.