Laddar annons
Timorasso – druvan som återuppstått
16 May, 2022

Timorasso – druvan som återuppstått

I Piemonte i nordvästra Italien handlar i stort sett allt om nebbiolo och barbera nu för tiden. Men i skuggan av de båda välkända röda druvsorterna börjar det bubbla mer och mer kring timorasso, en druva som i stort sett var utrotad för 40 år sedan.

Att Piemonte är vinregionen på mångas läppar går inte att ta miste på. Nya viner gjorda på nebbiolo, barbera och dolcetto lanseras med jämna mellanrum på Systembolaget. De vita, torra vinerna har länge fått stå i skuggan av de betydligt mer eftertraktade och välkända röda vinerna från regionen. Och även när det pratats om vita viner från regionen så har det uteslutande handlat om druvsorterna arneis, moscato och cortese. I skuggan av alla dessa viner och druvsorter har timorasso länge fört en ganska undangömd tillvaro, fram tills nu.

– Jag var nere på en vinresa i Italien för ett antal år sedan och fick då prova ett vin gjort på timorasso. Jag slogs av mineraliteten, syran, längden och lagringspotentialen, berättar Margareta Lundeberg, som driver importbolaget Handpicked Wines som importerar ett av få viner gjord på timorasso till Sverige.

"Unik på sitt eget sätt"

Att druvan ens existerar i dag är lite av ett mirakel. Trots sin anrika historia var den nära att dö ut på 1980-talet. Väldigt få producenter satsade på druvan och knappt några viner producerades. Men tack vare ett antal hängivna vinmakare i Tortona, även känt som Derthona, på gränsen mellan Piemonte och Lombardiet, så lyckades druvan överleva.

I dag finns det strax över en handfull viner gjorda på druvan i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna skiljer sig åt från många andra italienska vita viner. Detta främst tack vare sin elegans och sin unika karaktär som bland annat bidrar till att vinerna vinner på lagring.

– Jag skulle säga att stilen går lite åt semillon-hållet när det kommer till smak och karaktär, även om den är unik på sitt eget sätt. Det är en imponerande druva som fortfarande är lite i sin linda här i Sverige. Folk känner inte till den, men det börjar pratas mer om den. Om man ännu inte provat timorasso så bör man göra det, för jag är övertygad om att man kommer bli positivt överraskad av den, fortsätter Margareta Lundeberg.

Allt fler börjar odla timorasso

Timorasso är i dag en del av vinerna i appellationen Colli Tortonesi Timorasso DOC. Att vinet kommer från en så trendig region som Piemonte kan eventuellt komma att ge en skjuts i rätt riktning.

– Man märker att allt fler välkända producenter som tidigare främst fokuserat på nebbiolo, nu också börjar odla timorasso. Och det kommer göra att allt fler förhoppningsvis får upp ögonen för druvan och vinerna som görs på den, avslutar Margareta Lundeberg.

Vigneti Repetto, Derthona Timorasso, 2015, (72437) 199:-

Ett vin som man reagerar på direkt vid första åsynen tack vare sin guldgula färg. Redan i doften upptäcker man de tydliga toner av mogen frukt i form av äpplen. Även i smaken återkommer äpplena, men i kombination med en fantastisk syra och en riktigt fin längd. Alla inslag balanseras till ett elegant vitt vin som dessutom är lagringsdugligt. Ett riktigt fräscht vin där man får allt från fin syra till otroligt fin frukt. Man känner även av lite tropiska toner. Om du får möjlighet att testa timorasso, gör det, du kommer inte ångra dig.

Friulano - druvan som går i bräschen

Mer om vitt vin 

Lambrusco - vårens hetaste vin

Så blev Barolo vinet på allas läppar