Laddar annons
José Maria da Fonseca | I Sverige sedan 1979
13 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

José Maria da Fonseca | I Sverige sedan 1979

Península de Setúbal, Portugal
Vinföretaget José Maria da Fonseca verkar ha gjort allting rätt på den svenska marknaden. Men en stadig försäljning på Systembolaget sedan 1979 var inte nog för vinmakaren Domingos Soares Franco.

För att stilla sin kreativitet har Domingos Soares Franco under åren som gått lanserat nya spännande viner i små kompromisslösa upplagor, viner som lyckas sammanfläta Portugals historia med vinmakarens egen smak.

Domingos Soares Franco, en av Portugals – internationellt sett – mest kända vinmakare

– Fördelen med att ha populära viner i lägre prisklasser är att vi kan vara helt kompromisslösa med våra toppviner, säger Domingos Soares Franco, vinmakaren till Periquita Original; rödvinet som nästan alla svenskar verkar ha en relation till.

Redan för 150 år sedan såldes det berömda vinet, som under åren anpassat sig efter globala trenden likt popdrottningen Madonna. Vinbankens redaktör Elke Jung har tidigare berättat om hur Periquita Original gått från klassisk och lite kärv, till modern och mjuk, för att sedan vända tillbaka till dagens snygga mellanläge.

Prestigeviner resultat av kreativitet och strävan efter perfektion

Precis som man kan förvänta sig av en vinmakare utbildad på en av världens bästa vinskolor (Davis, Kalifornien) så räcker det inte med att göra samma vin år efter år.

– Skaparbehovet för mig ständigt till nya områden som helt ärligt tar åratal innan man fullt begriper, säger Domingos, som sent i sin karriär bestämde sig att prova på nya regioner som Alentejo och Douro i norr.  Som vinmakare och "kreativ ledare" är han ansvarig för en organisationskultur som tar fram det visionära i sina anställda.

José Maria da Fonseca har förhållandevis många viner på Systembolaget däribland det nya vardagsvinet Amigo Syrah som finns listat i beställningssortimentet. Här nedan listar vi några av de Sverige-aktuella vinerna som också är ett exempel på vilken bred portfölj vin som finns att smaka av.

Ursprung | Península de Setúbal

José Maria da Fonseca har sina rötter inom halvön Península de Setúbal söder om Lissabon. Mellan vineriet och Atlanten finns bara en kort strimma med skog och dramatiska kullar, det är ett officiellt naturreservat vid namn Arrábida.  Jag som lätt blir åksjuk när vägarna kröker sig i zigzag över stupen stannar hellre på säker mark. • Hexagon 2008 (71100) 379 kr

  Min personliga favorit bland José Maria da Fonsecas röda viner heter Hexagon och är en blend av sex olika druvsorter, bland annat tannat.

  -Jag kunde inget om tannat när vi började odla druvan men med bra mentorer kommer man långt, säger Domingos som fått mycket hjälp av bland andra Alain Brumont i Madiran. Hexagon lyckas med konststycket att vara både stort och elegant, ett toppvin som kan utvecklas under minst 20 år i källaren. Läcker!
  +
 • Alambre 20 años (85523) 225 kr

  Setúbal är även hem till firmans traditionella söta moscatel-viner. Moscatel de Setúbal är ett av vinvärldens mest underskattade viner trots sin långa historia. En öppnad flaska kan hålla i upp till ett år i kylskåpet, vilket är möjligt för att vinet innehåller ungefär 90 gr restsocker per liter i kombination med en alkoholhalt runt 18 volymprocent. Alkoholjäsningen avbryts med brandy, i 'rätt' ögonblick. Hemma hos mig är omsättningen betydligt snabbare än så för att toppa med lite personlig kuriosa. Alambre 20 år lagrad i minst 20 år på neutrala ekfat. Alambre 20 år en blend (precis som 10 åringen), en blandning av vin med olika årgång, det äldsta vinet från 1911 och det yngsta som är 20 år när vinet tappats på butelj. Alambre 20 år släpps alltid i limiterad upplaga som är beräknad på producentens årsförsäljning. José Maria da Fonseca gör även limiterade tappningar av 30- och 40-åriga versioner - vilka rekommenderas starkt om ni träffar på en flaska och om inte priset avskräcker.


 • Vinet har en intensiv smak av apelsinskal, torkade aprikoser och honung.  Smaken är nyanserad och komplex och vill man inte njuta vinet glasvis, som ett meditationsvin är en mörk chokladbit, tryffel eller mörk chokladmousse alternativt fondant, en klockren kombination!
  +

Ursprung | Alentejo

José Maria da Fonseca är även aktiva i den sömniga byn Reguengos de Monsaraz sedan 1986. Vineriet i Alentejo når vi genom en bilfärd norrut, så lång att man precis hinner somna precis innan man är framme. Enligt romersk tradition är vineriet utrustat med 114 lerkrus för jäsning. I dagens läge är det ovanligt att jäsa vin på amforor, men en viss populärisering kan skönjas både globalt och lokalt. En annan producent i Alentejo som experimenterar med metoden är Herdade do Esporao där australiensaren David Baverstock låtit sig inspireras av Domingos följande två viner. • J de José de Sousa 2012 (72269) 359 kr – 2011 på Systembolaget

  Toppvin på fottrampade druvor av sorterna grand noir och touriga nacional. Tillverkas i en symbios av lagares, amforor och ekfat. Ett komplext och personligt vin med koncentrerad frukt, balsamiska toner och choklad. En stor upplevelse till viltkött och för den som tror sig smakar det mesta. Passa på medan den finns listad i beställningssortimentet!
  +
 • José de Sousa Mayor 2012

  José de Sousa Mayor är egendomens lyxigaste vin, ett koncept som är skapat för att försöka efterlikna den enligt Domigos legendariska årgången 1940. Handskördade druvor av sorterna trincadeira, aragonês och grand noir blev till ett djupt och koncentrerat vin med toner av tobak och dadlar, tillsammans med en snygg dos ek. Även detta vin är delvist jäst i amforor.
  +


Ursprung: Douro

Företaget, som traditionellt sett vart rotat i södra Portugal, har sedan några år tillbaka investerat i vinregionen Douro, känd som vaggan för Portvin. De köpte en egendom vid namn Quinta de Mós som turligt nog hade både gamla och unga vingårdar på ägorna. Vinstockar i olika åldrar skapar optimala möjligheter att göra en intressant och balanserad "blend." • Domini Plus 2011 (72224) 279 kr

  Douro är hem till Portugals dyraste rödviner, med det i tanke är 279 kr en ganska ödmjuk prisbild. Domini Plus visar upp typisk kryddighet omvälvd av plommonkompott och en viss jordighet, ett vildsint rödvin som gasar på i glaset ju mer syre det får.
  +


 

Amforor – klassisk keramik för jäsning av vin

José Maria da Fonseca

Profil: Portugals största vineri
Hemsida: José Maria da Fonseca
Vinodlare: De äger över 650 hektar egna vingårdar, men köper även druvor från externa odlare
Vinmakare: Domingos Soares Franco
Importör: The WineAgency
I glaset hos: Svenskar sedan 1979
Drickfönster: Se länk nedan. Olika beroende på vilket vinet är.
Vinöst vetande: Periquita Original producerar i 1.4 miljoner liter (2013).
Omdöme: Bra vinköp. Prestige till mycket prisvärda viner, i alla stilar!

Läs mer, tidigare artiklar om José Maria da Fonseca på Vinbanken

Periquita är tillbaka
Nytt tips för vinkällaren - Periquita
José de Sousa Mayor | unik vertikalprovning