Julens bästa dryckestips och dryckesimportörernas egna favoriter på julbordet får vi här ta del av. Inte bara öl och snaps utan det blir även vin till julmaten. Nu är det hög tid att planera dryckesinköpen.
Vinbanken har bett om vägledning och inspiration inför planerandet av mat och dryck under alla helger som stundar. Vi frågade några dryckesimportörer vilken julmat de tycker allra bäst om och vad de dricker till.
Frågorna löd:
1. Från julbordet äter jag allra helst...
2. …och till det dricker jag...
3. Min absoluta favoritdryck under jul och nyår är...
Elisabeth Engelsen Ellqvist, Provinum
1. Jag äter helst lax och räkor samt kallskuret
2. och till det dricker jag helst Kloster Eberbach Steinberger Trocken eller Ingrid Marie Äppelmust som alkoholfritt alternativ. Eftersom jag har svårt att stå emot sötsaker så blir det även goda ostar samt lite godis. Till det dricker jag Churchill’s Late Bottled Vintage Port.
3. Under dessa härliga helger med familj och goda vänner dricker vi allra helst Charles Heidsieck Champagne.
Elisabeth Engelsen Ellqvist dricker gärna bubbel från Charles Heidsieck.
Mats Abrahamsson, Bibendum
1. Fiskarna! De inlagda sillarna och den gravade laxen (min fru gör alltid en limegravad lax som är otroligt god) är mina absoluta favoriter på julbordet.
2. Till sillen blir det en tjeckisk pilsner, gärna Primator och en liten OP Anderson medan det till laxen blir en Gustave Lorentz Riesling från Alsace.
3. Champagne! Ett glas Laurent Perrier är så otroligt fräscht både före, mellan och efter all julmat.
Barbro Guaccero saknar skinka och brunkål på det italienska julbordet.
Barbro Guaccero, Selezione Barbro Guaccero
1. Det är lite svåra frågor eftersom julbordet här i Italien är ganska annorlunda och mina svenska "måsten", skinka och brunkål, blir lite knepiga att åstadkomma. Med utgångspunkt från vad vi äter i Apulien svarar jag baccalà (torkad, saltad fisk) i tomatsås med svarta oliver.
2. Copertino Riserva.
3. Aleatico från Candido. Det är perfekt till julens gottebord med fruktkaka, klenätter och hemgjorda chokladpraliner med mandelmassa.
Anna Spendrup, Spring Wine & Spirits
1. Julskinkan, Jansson, revbensspjäll och rödkål. Vi har även kalkon på juldagen som inte går av för hackor.
2. Just till julmaten blir det gärna min brors Wisby Julaqvavit, och vin. Det så kallade ”pinnvinet” Cantina Zaccagnini passar till det mesta.
3. Jag älskar bubblor så det blir mycket champagne i form av Philipponnat och Geisweiler Cremant de Bourgogne. Men självklart även en hel del Nygårda Ekfatslagrade julmust.
Jeanette Liljekvist Hermansson, Providential Wines & Spirits, är förtjust i sill.
Jeanette Liljekvist Hermansson, Providential Wines & Spirits
1. Jättekul och jättesvårt att välja, men om jag ska njuta då blir det sill. Inlagd sill och senapssill är favoriter.
2. Till det dricker jag bästa snapsen Linie Aquavit.
3. Min favoritdryck under jul- och nyårshelgerna är champagne. I år blir det Champagne de Castelnau.
Sherryn Winters Tale och julgodis om Caroline Låftman, PhilipsonSöderberg, får välja.
Caroline Låftman, PhilipsonSöderberg
1. Sill och potatis.
2. Öl och snaps, gärna Nils Oscars julöl och Harald Jensens Akvavit.
3. Favoriten är sherry, jag smuttar gärna på A Winters Tale till julgotterna. Och så champagne och då väljer jag Nicolas Feuillatte Brut Rosé.
Britt Johansson, Janake Wine Group
1. Julskinka och sill.
2. Till skinkan dricker jag Campolieti Ripasso Valpolicella Classico och till sillen en Nemiroff Birch vodka.
3. Favoritdrycken är Pongrácz Brut, sydafrikanskt bubbel gjort enligt champagnemetoden.
Daniel Esberg, Sigva
1. Jag har funderat länge och väljer rökt ål på en bit kavring med lite majonnäs på toppen.
2. Till det dricker jag Nya Världen Riesling, exempelvis Josef Chromy Riesling från Tasmanien eller Saint Clair Riesling från Nya Zeeland. Bra syra i båda fallen, typiska Rieslingtoner och dessutom härlig frukt.
3. Portvin!! Till nötter och choklad. Jultomten i all ära, men julen kan inte vara annat än Portvinets högtid!
Johan Lidby, Johan Lidby Vinhandel
1. Jag har en svaghet för allt som har med sillen och strömmingen att göra så där tar jag de flesta serveringarna.
2. Till det dricker jag ljus öl med bra beska.
3. Det är egentligen inte en speciell dryck utan det är mer en typ av vin. Viner som behöver tid och uppmärksamhet av den som dricker dem. Det tycker jag är det bästa med jultiden att det finns tid och ro att njuta av viner som behöver just dessa två komponenter för att komma till sin rätt. Ska jag lyfta fram några drycker mer specifikt så är ju champagne en dryck som passar bra i dessa dagar och Delamotte Blanc de Blancs är en personlig favorit. Portvinet får under julen den plats det förtjänar så då öppnas gärna en Fonseca Guimaraens Vintage Port 1998. Rött som är gott till det salta och lite feta, varma köket på julbordet kan vara Bourgogne Cuvee Margot från Olivier Leflaive.
Tack säger Vinbanken till alla medverkande dryckesexperter för dessa tips. Undertecknad föreslår som vanligt varm julskinka med beaujolais och rosa champagne till Kalle Ankas jul och anammar förstås Mats Abrahamssons utmärkta förslag att fräscha upp med ett glas bubbel före, mellan och efter julmaten.