Laddar annons
Klimatförändringar oroar i Barolo och Barbaresco
18 Feb, 2020

Klimatförändringar oroar i Barolo och Barbaresco

Klimatförändringar oroar i Barolo och Barbaresco. Det är uppenbart att viner som Barolo och Barbaresco blivit mer tillgängliga under senare år.

Att vinerna förändrats kunde alla konstatera i samband med provningarna Nebbiolo Prima och Grandi Langhe i slutet av januari 2020. Vädret har blivit oberäknerligt och frågan är om orsaken till vinernas smakförändringen enbart har att göra med arbetet i vinkällaren eller beror på miljön.

Klimatförändringar oroar i Barolo och Barbaresco

Influerad av Greta Thunberg kan jag därför inte låta bli att fråga producenterna om de själva påverkats av några klimatförändringar.

Jag får överraskande snabbt en samstämmig bild av utvecklingen.

- Det hela började redan 1997 berättar önologen Mario Andrion på Castello di Verduno. Det var ett torrt och varmt år och blev en vändpunkt för vårt sätt att arbeta. Förr gällde det att se till att druvornas sockerhalt blev tillräcklig. Nu arbetar vi för att bevara friskheten och syran i druvorna. Vi har också börjat beskära rankorna så de växer så bladen själv skuggar sina druvklasar, säger han.

-Jag är rädd för klimatförändringarna och vi ser redan en försämring, säger Marina Marcarino från Punset i Neive.

Vinodlarna i Piemonte är familjeföretag

Familjen har odlat ekologiskt i årtionden. Hon berättar att de nu håller på att plantera ekar hagtorn och annan växtlighet för att återskapa de gamla odlingslokalerna. Trots att hon har en ledande befattning bland traktens odlare inom producentföreningen Albesia tycker hon att åtgärderna för en bättre miljö tar för lång tid. Hon skulle egentligen vilja se ännu mer aktivitet för att möta de ökade problemen.

- Vädret har blivit mer oberäkneligt än förr bekräftar Valentina Marrone. Hon är vinmakare och yngst av tre systrar som alla är verksamma på familjens vingård Marrone i Annunziata nära La Morra i Barolo. Trots att hon bara är 34 år har hon hunnit arbeta som vinmakare i 14 år.

Sitt vinintresse fick hon när hon som liten följde med sin farmor och hjälpte henne med vingårdsarbetet.

-Vi gjorde allt tillsammans utom att gallra druvor. Att slänga friska druvor stred emot farmors principer. Inget skulle förfaras, och druvor ville hennes farmor inte vara med om att slänga, berättar hon.

Precis som hos Castello di Verduno låter de idag allt fler blad sitta kvar för att skydda druvorna mot den starka solen. När jag besöker henne de sista dagarna i januari ser jag att vingårdarna utanför ännu inte beskurits. Den varma vintern är orsaken till detta. Det bör helst vara under tio grader tio dagar i rad innan beskärningen påbörjas. Snart vågar man inte vänta längre…

Beträffande vädrets nycker berättar även hon om den svåra hagelstormen i början av september 2019. Det var en hagelstorm som överraskade odlarna totalt. Normalt kommer hagel i april eller möjligen i augusti. Hagelkornen var dessutom gigantiska.

- De var mycket större än vad jag någonsin sett, som tennisbollar! Det var bara turen som gjorde att stormen tog en annan riktning knappt två kilometer från våra vingårdar, säger hon.

Närbelägna Curto Marco hade inte riktigt samma tur, men ändå tur i oturen, berättar Nadia Curto.

-Vi köpte skyddsnät till druvorna för fem år sedan och nu fick vi för första gången användning för dem. Men det fanns de som förlorade hela skörden i sin vingård, tillägger hon.

Arbete för att möta klimatförändringen

Gaia Gaja driver tillsammans med sin familj Barbarescos mest kända egendom Gaja. Sommaren 2019 talade Gaia Gaja på toppmötet Must-Fermenting Ideas 2019 om den forskning och de praktiska åtgärder som familjen gör ute på vinfälten. I filmen berättar hon kort om sitt föredrag.

Huvudbild: Ursula Hellberg