Laddar annons
Chianti Classico årgångarna 2016-2019, vinveckan i Florens
5 Mar, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Chianti Classico årgångarna 2016-2019, vinveckan i Florens

Chianti Classico årgångarna 2016-2019. Vinveckan i Toscana börjar i Florens. Chianti och framförallt Chianti Classico samlande branschen till provningar.

Chianti Classico årgångarna 2016-2019

Vinveckan i Toscana börjar i Florens. PrimAnteprima, Chianti Lovers och Chianti Classico Collection. Det var bråda dagar i Florens när vinproducenterna i Toscana arrangerade provningar av sina senaste årgångar.

Stationsprovning - bokstavligt talat

Chianti Classico Collection hölls i år, liksom de senaste åren, på anrika Stazione Leopolda. Hade tågen fortfarande rullat hit hade man behövt många vagnar. 200 utställare, 10 000 flaskor, 300 journalister samt 50 sommelierer intog under två dagar i februari stationsbyggnaden.

Sista dagen öppnades portarna också för den vinintresserande allmänheten. Mest spektakulärt var det långa bordet med 470 olika viner vackert uppradade i väntan på att serveras av sommeliererna. I år var det årgångarna 2018 (Chianti Classico DOCG) och 2017 (Chianti Classico DOCG Riserva) som premiärprovades. Men det fanns även tillfällen att bekanta sig med äldre årgångar samt med Chianti Classico DOCG Gran Selezione och de sötare vinerna från Chianti Classico- vin santo.
Castello di Amas monter Foto Ursula Hellberg för Vinbanken

Kring Castello di Amas monter (bild ovan) var trängseln stor. Där kunde man bland annat prova en tio år äldre Chianti Classico DOCG Riserva, årgång 2007. Ett moget vin med färg åt tegel, stor doft av mörka bär och lite choklad. Smaken var mjuk, fortfarande fruktig och välbalanserad med behagliga tanniner.

Man behöver inte vänta tio år längre på en god vinupplevelse. De senaste årgångarna i Chianti Classico ger fruktigare viner med mogna tanniner. Något jag själv konstaterade under provningarna.

Chianti Classico årgångarna 2016-2019

Chianti Classico årgång 2016

Var ett förhållandevis normalt år. Frånvaro av regn i juli, men istället ett efterlängtat sensommarregn. Temperaturskillnader mellan natt och dag under sommaren bidrog till vinernas komplexitet. Det blev ett år där sangiovesedruvan fick komma till sin rätt och utveckla färg, doft och smak.

Chianti Classico årgång 2017

Minskade produktionen med hela 27%! Detta eftersom det blev det torraste året på årtionden. Starten var dock blöt med mycket regn i februari och mars. En sen vårfrost reducerade antalet druvor rejält. Sedan kom sommaren med höga temperaturer i juli och augusti följd av några lätta septemberregn. Tanninerna i denna årgång är mjuka och utvecklade och vinerna behagliga. Man skulle därför kunna sammanfatta skörden som liten, men naggande god.

Chianti Classico årgång 2018

2018 kan man beskriva som ett oberäkneligt år med många tvära kast i vädret. Efter en kall vinter följde en instabil vår. Sol och skurar avlöste varandra under försommaren. Något som ställde extra stora krav på arbete i vingården. Hösten blev fortsatt kylig med mycket blåst vilket gjorde att mognadstiden blev lite längre. Sedan ändrade sig plötsligt vädret och det blev varmt. För de som skördade lite senare blev det ett riktigt bra år med friska aromatiska viner, vilket provningarna också visade. Skörden var mindre än normalt även om den inte blev lika liten som året dessförinnan.

Chianti Classico årgång 2019

Kan summeras som ett ganska typiskt år för området. En mild och förhållandevis torr vinter följdes av svalare klimat med en hel del nederbörd. Detta försenade utvecklingen något. Sommaren blev ganska torr och varm utan extremt höga temperaturer eller kraftiga regnskurar. September månads temperaturvariation mellan dag och natt bidrog till druvor med fin balans och god hälsa. Skörden påbörjades omkring den 20 september, vilket är normalt för de senaste åren. Tittar vi 30–40 år bakåt i tiden brukade man börja skörda andra veckan i oktober!

På något vis känns det ändå som de senaste årens extrema väderlek har kunnat hanteras av odlarna. Man har också haft tur i oturen när torkan varit svår genom att kunna klara sig på vårens vattenreserver.

Chianti Classico årgångarna 2016-2019, vinveckan i Florens-Chianti Classico 2020 i Chianti-Classico-argangarna-2016-2019-Ricasoli vingardsviner Foto Ursula Hellberg för Vinbanken

Några ord om växtplatsens betydelse

Vädret är som bekant inte det enda som påverkar resultatet. Därför var det intressant att kunna jämföra vingårdars läge och jordmån. Jag provade bland annat tre olika vingårdsviner från Ricasoli, Chianti Classico DOCG Gran Selezioni 2016. Samma årgång för alla men från olika cru. Skillnaden mellan vinet från de olika vingårdar visade sig vara större än skillnaden mellan de olika årgångarna.

Colledilà (Namnet betyder ”berget där borta”) är en vingård med sydostlig sträckning. Den ligger på 400 meters höjd och har en mager stenig gjord vilket ger vinet mer struktur. Frukt, kryddighet och balanserad syra. Ett komplext vin.

Roncione Nu befinner vi oss på 320 meters höjd på mark som består av sediment från en tidigare havsbotten. Här är det mineraltonerna som dominerar och tanninerna känns mer påtagliga. Eftersmaken är lång.
CeniPrimo är den minsta av de tre. Vingården ligger ytterligare lite lägre ner, 300 meter över havet, på den så kallade Terrazzo fluviale Antico. Läget är sydvästligt med mer sol. Här finns rester av en gammal flodbädd med inslag av slam och lite lera. Resultatet blir ett fruktigare vin med mer sötma och mycket blommiga toner. Ett elegant vin med finstämda tanniner.

BILD: URSULA HELLBERG

Senaste recensionen av Chiantiviner i butik på Systembolaget.