Laddar annons
Made in China på Tredje Långgatan
20 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Made in China på Tredje Långgatan

MADE IN CHINA RECENSION Made in China är den enda restaurang med smak av kulturrevolution som öppnat i det gamla auktionsverkets lokaler på Tredje Långgatan i Göteborg.

Way out West står just i begrepp att bjuda på den mest självklara akten under en musikfestival: det tropiska regnet. Men om detta vet vi vid lunchtid just ingenting. Nu badar Tredje Långgatan i tjugosju grader som får estradörerna att svettas likt degknyten.

Made in China öppnade hösten 2014 i en öppen lokal med takhöjd som i en kyrka. En kyrka med en gigantisk kulturrevolutionär väggmålning och rollad i mattsvart färg samt möblerad med breda, enkla, bordsskivor som för tankarna till ett Apple-showroom. Från taket vajar nakna glödlampor stilla i en ännu knappt märkbar bris.

Made in China dukar upp dim sum

Det kinesiska köket mötte inte mycket motstånd då det under sjuttiotalet gjorde sitt intåg i en nation som ansåg att Hawaiikassler var mat. Trots detta är det inte vårrullar, nudlar eller dim sum en svensk tänker på, i den mån hen tänker på det kinesiska köket. Utan friterad banan med glass. Den lätt infantila avslutningen på Fyra små rätter, som har lika lite att göra med kinesisk kokkonst som långfärdsskridskor.

Made in China tillhör de kinakrogar som dykt tämligen djupt i dim sum-skålen och serverar allt från sallad med nashipäron till kinesiska pannkakor. Personalen som meddelar oss detta bär klorofyllstinna plagg dekorerade med blommor. Trots den lockande menyn fastnar vi för dagens lunch, måhända för att den står skriven i versaler i entrén. Nåväl, den består av högrev med grillad spetskål, dashibuljong och serveras med glasnudlar.

Innan vi hinner säga ångad ankbulle fylls vårt bord med uppläggningsfat. Högreven visar sig vara perfekt tillagad och den smälter i munnen, faller sönder likt femdygnsprognosen. Och glasnudlarna är al dente.

Likt en hyllning till Maos fäbless för livets torftighet beställer vi även två fullständigt ordinära öl.

Enligt den kinesiska kalendern är det getens år 2015. Och getter är, enligt legenden, ofta oroliga i onödan och de klagar gärna över småsaker. Kanske är det därför Made in China ännu inte fått det rykte de faktiskt förtjänar.

Made in China

Profil: Kinakrog.
Adress: Tredje Långgatan 9, Göteborg.
Klientel: Kollegor.
Vinlista: Välj ett glas Chenin blanc. Eller öl.
Typsituation: Likt den proletära kulturrevolutionen i det kinesiska kommunistpartiet rasar debatten utanför restaurangen om förbjuden mjölk.
Betyg: 4 av 5.