Laddar annons
Kristdemokraterna - riksdagspartiernas alkoholpolitik 2018
19 Aug, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kristdemokraterna - riksdagspartiernas alkoholpolitik 2018

POLITIK. Vinbanken har intervjuat Kristdemokraternas alkoholpolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson om KD's alkoholpolitik.
I Vinbankens serie om riksdagspartiernas alkoholpolitik är det dags för Kristdemokraterna att presentera sig.

Kristdemokraternas alkoholpolitik

"Kristdemokraterna värnar om Systembolagets försäljningsmonopol samt om en aktiv prispolitik som via punktskatter gör alkohol dyrare än andra drycker. En solidarisk och restriktiv svensk alkoholpolitik syftar till ett samhälle med måttfulla alkoholvanor. Alkoholens skadeverkningar är såväl medicinska som sociala. Över 300 000 barn lever i miljöer med missbruk eller där så kallat riskbruk, förekommer. Våld och brottslighet, ekonomisk misär och otrygghet drabbar ofta dessa familjer.

Detta är huvudmotivet till att vi vill begränsa alkoholkonsumtionen. Nolltolerans ska råda för ungdomar, för gravida, på arbetsplatsen och i trafiken. Vi anser att alla nya bilar ska vara utrustade med teknik som avslöjar förarens alkoholpåverkan. Inom primärvården ska alkoholfrågan vara en naturlig del i vårdens ansvar för folkhälsoarbetet".

acko-ankarberg-johansson-alkoholpolitisk-talesperson-kristdemokraterna-vinbanken

Kristdemokarternas alkoholpolitiska talesperson, Acko Ankarberg Johansson


1. Kommer frågan om gårdsförsäljning leda till en starkare uppslutning för monopolet, Systembolaget, hos KD?

Nej. Gårdsförsäljning anser vi enbart ska vara tillåtet under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas. Under den premissen kan vi verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning.

2. Är KD öppna för andra beslut som rör alkoholpolitiken?

Vi behöver en mer konkret och handlingskraftig ANDT-strategi. ANDT-frågor bör lyftas upp som ett enskilt prioriterat område i folkhälsoarbetet.

Förklaring: ANDT-strategi = Alkohol-, narkotika-, droger-, tobakspolitik som togs fram av regeringen 2015 och som i sin andra upplaga gäller till från 2016-2020.

3. Är det något annat som är särskilt viktigt i alkoholpolitiken under kommande år?

En restriktiv alkoholpolitik har tjänat oss väl och ska därför värnas. För oss Kristdemokrater är det en självklarhet att driva en solidarisk och restriktiv alkoholpolitik i syfte att minimera alkoholens skadeverkningar. Vi värnar därför Systembolaget. För att bibehålla Systembolagets detaljhandelsmonopols ställning är det viktigt att följa detaljhandelsutvecklingen. Utgångspunkten för detta ska alltjämt vara att alkohol inte är en vara som alla andra, det gäller inte minst vid exempelvis en översyn av e-handeln.

4. Finns det något tillfälle som du minns där mat och dryck har inverkat på politiken, i negativ eller positiv riktning?

En middag i samband med ett politiskt arrangemang kan bidra genom att det ger förutsättningar för goda samtal. Men det har aldrig varit avgörande för det som politiken ska uträtta.

5. Vilken är din egna, största smakupplevelse?

Jag njuter gärna av god mat och dryck tillsammans med familj och goda vänner. Mitt senaste tillfälle med väldigt god närproducerad mat var i Galway på Irland i maj.

Tidigare artiklar i serien om riksdagspartierna alkoholpolitik

Socialdemokraterna, med socialminister Annika Strandhäll
Sverigedemokraternas alkoholpolitik med Christina Östberg
Feministiskt initiativ med Farida al-Abani, alkoholpolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna med Jan Lindholm, alkoholpolitisk talesperson
Centerpartiets alkoholpolitik med Anders W Jonsson
Liberalernas alkoholpolitik
Vänsterpartiet alkoholpolitik
Moderaternas alkoholpolitik