Laddar annons
Vin till valvakan – tips på åtta viner
6 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till valvakan – tips på åtta viner

På söndag är det dags för val till riksdag, region och kommun. Över 80 procent av de röstberättigade förväntas gå till valurnorna för att göra sin demokratiska plikt och rösta. Vi på Vinbanken har också gjort vår plikt och tagit åtta viner som passar till valvakan.

Den andra söndagen i september var fjärde år går vi till valurnorna och röstar fram de politiker vi anser är bäst lämpade att leda landet, regionerna och kommunerna i Sverige. Den 11 september har det blivit dags igen och då förväntas över 80 procent av samtliga röstberättigade göra sin plikt. Vi på Vinbanken vill inte vara mycket sämre utan vi har tagit fram en lista på vin som passar till valvakan. Ett vin för respektive parti. Listan är framtagen med en ironisk ton och utan någon värdering kring politiken eller vinerna.

Mer om politik och debatt på Vinbanken

Vin till valvakan – tips på åtta viner

Vänsterpartiet – välj ett kraftigt rött vin

Dehesa La Granja, 2018 (4505) 119:-

Ett kraftigt rött vin med rejält kryddiga toner. Du får tydliga inslag av bland annat kaffe och vanilj. Det är hög syra, det är fylligt och det är strävt. Det är fulladdat med massvis av kraftiga toner, vilket gör att det passar perfekt om man är ute efter ett kraftigt rött vin. Skulle passa perfekt på Vänsterpartiets valvaka.

Socialdemokraterna – välj ett klassiskt och traditionellt rött vin

Ruffino, Chianti, 2021 (2310) 99:-

Tage Erlander var statsminister när det här vinet började säljas på Systembolaget 1955. Med andra ord så är detta en riktig trotjänare på monopolet som varit med ändå sedan starten. Ett klassiskt rött vin med mycket tradition. I smaken är det rejält bärigt för att vara en chianti. Det är inte alls strävt och fylligt, utan det är ett relativt enkelt rött vin som passar till flera olika rätter. Skulle även passa på Socialdemokraternas valvaka.

Miljöpartiet – välj ett vin med liten klimatpåverkan

Ruppertsberger, Imperial Riesling, 2021 (72835) 219:-

Boxviner har allra minst klimatpåverkan. Om man dessutom väljer ett boxvin från Tyskland så kan man minska på transporten till Sverige. Det här vinet är även hållbart och ekologiskt, enligt Systembolaget själva. Ett torrt rieslingvin på box, med en del friska och tydliga toner av citrus. Drick väl kylt på valvakan.

Centerpartiet – välj ett naturvin

Anna, 2021 (37688) 258:-

Jag har personligen själv inte testat det här vinet. Med tanke på Centerpartiets historia som Bondeförbundet så passar det bra med ett vin från den svenska landsbygden, närmare bestämt Hällåkra vingård utanför Trelleborg.

Liberalerna - välj ett vin från Ullstens tid som statsminister

Periquita, Original, 2020 (2574) 79:-

Endast en gång har Liberalerna, eller Folkpartiet om man så vill, innehaft statsministerposten. Det var under en kort period i slutet av 1970-talet. På 1930-talet så hade Frisinnade folkpartiet innehaft posten, men det var innan Folkpartiet bildades 1934. Men under Ola Ullstens tid som statsminister i slutet av 1970-talet lanserades det här portugisiska vinet. Du har med största sannolikhet sett det på hyllorna då det funnits med så länge. Ett enkelt vin med tydliga bärtoner och små gnuttor av kryddor.

Kristdemokraterna – välj ett svenskt alternativ från Jönköpings län

Vistakulle, Solaris, 2021 (38150) 224:-

Tiden då stora delar av Sverige ville ha ett rusdrycksförbud är sedan långt förbi. Det ledande länet i den kampen var Jönköpings län. Och i det länet har Kristdemokraterna länge haft stort väljarstöd, då både Alf Svensson och Göran Hägglund kommer därifrån. Därför faller valet på ett svenskproducerat vin gjort på druvan solaris från Vistakulle fruktodling, utanför Huskvarna. Ett inte alltför alkoholstarkt alternativ som passar bra till Kristdemokraternas valvaka.

Moderaterna – välj en elegant champagne

Dom Pérignon, Blanc, 2012 (7428) 2 139:-

Fint ska det vara. Det finns få saker som slår att skåla med ett fantastiskt elegant och fint glas champagne. Just ”Dompa” är ett av de absolut mest kända mousserande vinerna där ute. Det går att hitta vinet i många butiker i Stockholmsområdet, som är Moderaternas starka fäste. Det här vinet ska man definitivt ha på bordet om det blir ett statsministeskifte på kvällen 11 september.

Sverigedemokraterna – välj ett svenskt vin från Blekinge

Stora Horns Vingård, Sissehall Pinot Madeleine, 2021 (38100) 251:-

Självklart ska det vara ett vin från Blekinge på den sverigedemokratiska valvakan. Här får man ett vin från Stora Horns Vingård som ligger på ön Hässlö utanför Karlskrona. Det är ett rosévin med toner av klassiska svenska bär, som till exempel smultron. Jag personligen har inte testa vinet, men man blir lockad av den eleganta etiketten och beskrivningen på Systembolagets hemsida.

Återigen, texten är framtagen med en ironisk ton och utan någon som helst värdering.