Laddar annons
Krogrecension: Restaurang och vinbaren Vina på Södermalm
21 May, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Krogrecension: Restaurang och vinbaren Vina på Södermalm

KROGRECENSION. Restaurang och vinbaren Vina vid Greta Garbos Torg på Södermalm serverar en meny bestående av bistrorätter som råbiff och fisksoppa. Det matchas med ekologiska viner från småskaliga gårdar.

Som ex-stockholmare känns det tryggt att vara tillbaka i staden där man tycker att det är rimligt att handla middag på 7/11. Där hjulen snurrar fort och invånarna åker rulltrappa och äter med bestick. I huvudstaden har också vinbarskulturen utvecklats mer och i dag samsas trotjänare som 19 Glas med Gaston, Dryck Vinbar, Folii, Tyge & Sessil, och just Vina.

Jag bodde granne med Vina under ett par år och följde på nära håll det kulinariska uppsving som skedde i mitt kvarter när vinbaren och sedermera restaurangen gjorde entré på Greta Garbos Torg, med sin bistromeny och ekologiska viner. Ditintills hade kvarteret, i stort, bjudit på Katarina södra skolas veckomatsedel (som just nu toppas av torsdagens ajvarbakade quorn).

Läs min recension från öppningen 2015 här: Vinbaren Vina på Sofiagatan

Restaurang och vinbaren Vina på Södermalm

Vackert beläget invid Greta Garbos Torg upptar Vina två våningar svepta i vit färg och kakel. Det är stramt inrett med svarta möbler, en rottingfåtölj och nakna glödlampor över borden. Vi blir visade till ett bord på ovanvåningen med utsikt genom det stora fönstret – över grenverket på avenbok och hästkastanj som skuggar torget. Vi beställer cava och blir rekommenderade Ramiro II Brut Nature, som är lika blommig som den pollenstinna kastanjen utanför, men samtidigt frisk.

Vinas vårssallad består av rimmad lax, kokt potatis samt rädisor som skapar struktur.

Restaurang och vinbaren Vinas meny

Vi får in menyn som består av bistromat med en sydeuropeisk touch och en del skandinaviska influenser. Rätterna varierar efter säsong, men här finns vissa stående inslag, som råbiff och fisksoppa. Till förrätt fastnar vi för Vinas vårssallad, den visar sig vara en perfekt rimmad lax som faller sönder lika elegant som Theresa Mays brexitförslag.

Rätten serveras med kokt potatis samt rädisor som skapar struktur. Till det blir det ett par glas Hervé Villemade Chevry, en renodlad Sauvignon blanc, som serverad på egen hand är att likna vid att slicka på en skoluppgift i geologi, men här balanserar friskheten syran i såväl fisk som tillbehör, vinet plockar även upp citrustonerna fint.

Till huvudrätt väljer vi Vinas råbiff, med klassiska tillbehör som kapris och rödlök, men även med hasselnötter och tryffelcrème. Ett typiskt dryckesval skulle vara en mildare öl, men Vinas sommelier Ulrika Lundstedt föreslår en flaska Mavro Kalavrytino natur från Peloponnesos, Grekland – ett medelfylligt vin med medelhöga tanniner och lagom syra som kompletterar de komplexa smakerna i rätten.

Vinas råbiff, med klassiska tillbehör som kapris och rödlök, men även med hasselnötter och tryffelcrème.

Systrarna som driver Vina

Systrarna Julia och Lina Lundström ligger bakom Vina och de ser tillbaka på de år som passerat sedan öppningen för fyra år sedan.

– En stor skillnad är att vi har blivit mer restaurang än vi trodde och att vi nog är modigare. Vi ändrar menyn och vinlistan dagligen och vi vågar testa oss fram vad gäller smaker. Ibland går det hem och ibland är det inte lika populärt, säger Julia.

Hur skulle ni beskriva menyn?

– Den består av sådant vi själva gillar. Och även om vi ändrar ofta så har vi en del säkra kort, som råbiffen och fisksoppan. Många gäster gillar våra burksardiner med grillat bröd, det skulle bli ramaskri om vi tog bort det. Den rätten är också supergod till vin, säger Julia.

På tal om det, ni fokuserar på europeiska viner och jobbar mycket med småskaliga och ekologiska vingårdar, hur bygger ni upp er lista?

– Vi försöker att ha vin av olika karaktär på listan, ett lätt rött och lite fylligare röda. Det samma gäller vitt vin. Vi har också många viner på glas. Vi varierar listan ofta, så proffs kanske tycker att den är rörig, men vi gillar att ha det så, säger Lina.

Se Vinas egna recept på lantpaté som de delar med sig av  - bara för Vinbankens läsare!

Mat och vin i kombination

Hur tänker ni kring att matcha mat och vin?

– Listan ändras dagligen, men vi vill att vinerna passa till matmenyn. Därför provsmakar vi oss fram när vi skapar nya rätter. Och det är olika bland gästerna om de önskar rekommendationer, en del vet precis vad de vill ha, säger Lina.

Lina, ser du någon trend bland gästernas önskemål?

– Ja, många är öppna för förslag och vågar prova nya viner, även naturviner. Vi ser tydligt hur det förändrats de senaste åren.

Restaurang Vina

Profil: Vinbar och restaurang.
Adress: Sofiagatan 1, Stockholm.
Klientel: Par, kompisgäng, fördel kvinnor.
Meny: Sydeuropeiska bistrorätter.
Vinlista: Fokus på europeiska viner från ekologiska vingårdar.
Typsituation: Efter Cava och Sauvignon Blanc sker det som psykologen Liria Ortiz beskrivit som en inre exil. Vid 0,4 promille ändras min tidsuppfattning och jag blir inkapslad i nuet – ett slags skyddstillstånd innan nota och byte till blå linje vid centralen.

Betyg Vina

Miljö: 4.
Service: 5.
Matchning mat och vin: 4.