Laddar annons
KROGRECENSION: Café Colette i Stockholm.
27 Jun, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

KROGRECENSION: Café Colette i Stockholm.

KROGRECENSION: Bistron Café Colette i Stockholm serverar klassiker som moules marinières och foie gras – och även vinerna har en fransk brytning.

I Stockholm är konceptbistron lika vanligt förekommande som utslagna tänder efter en Voi-tripp. Det är symptomatiskt, eftersom staden i sig är ett lapptäcke av olika koncept: Hornstull (Brooklyn), Farsta (Harlem), Vasastan (Midtown) och min personliga favorit: Liljeholmen (Manhattan).

I stadens krogvärd har stadsplanerar-lingon resulterat i idéer så grunt förankrade att de riskerar att glida ner i Saltsjön. Men det här gäller inte den franska bistron Café Colette. Istället för konceptutveckling har man  investerat varje franc i matupplevelsen.

Café Colette i Stockholm

Lokalen i sig är anspråkslös som ett grovkök i Marseille och består i stort av kakel och kindpussar. Det syns i varje fog hur ägarna Jean-Yves Guillemain och Karolina Strömberg bestämt sig för att skapa en avslappnad bistro.

Det är en tisdag i juni och smockfullt på Café Colette. En klar majoritet av gästerna är kvinnor och den besvärande minoriteten bredvid oss – som utgörs av den stockholmska ängsligheten – misslyckas nästan helt med sina beställningar på gammal skolfranska.

Fredagsmys a la Café Colette: potatischips och forellrom.

Café Colettes meny

Menyn dignar av sådant som i större mängder kräver en hjärt-lung-räddning till dessert och de matchas med viner från små franska gårdar. Vår garçon, Sammy Ghannouchi, presenterar utbudet och till förrätt fastnar vi för krogens fredagsmys: potatischips och forellrom. Rätten består av 100-procent struktur och sältan i såväl chips som rom ackompanjeras väl av ett blommigt och mineralrikt glas Domaine Hamelin Petit Chablis.

Vinlistan består uteslutande av franska viner och de flesta är ekologiska och biodynamiska. De uppdaterar listan varannan månad i nära dialog med köket, för att på bästa sätt kunna matcha mat och dryck.

Så gör huvudrätten entré, en sallad nicoise, serverad på något som liknar ett soffbord. Det är en av bistrons signaturrätter som Jean-Yves plockat med från sin tid i franska alperna.

Ingredienserna består traditionsenligt av tonfisk, rödbetor, ägg, morötter och krasse i drivor. Det är en delikat mix med stunsiga grönsaker, och även till detta passar min Petit Chablis perfekt.

Gudomlig tryffel till den dubbla espresson på Café Colette!

Efter en gudomlig tryffel till den dubbla espresson tumlar vi ut på Sankt Eriksgatan och beger oss till Stockholms franska riviera (Norr Mälarstrand).

Café Colette

Profil: Fransk bistro.
Adress: Sankt Eriksgatan 90, Stockholm.
Klientel: Övervägande kvinnor.
Meny: Klassiker som moules marinières, foie gras och omeletter.
Vinlista: Kort, med uteslutande franska viner.
Typsituation: ”Förlåt, vi är sena”, säger en nyanländ gäst och den franska servitören letar febrilt bland bokningarna: ”Sorry, vi har ingen bokning under Sena”.

Betyg Café Colette

Miljö: 3.
Service: 4.
Matchning mat och vin: 4.