Laddar annons
Krönika: 2024 blir de mousserande vinernas år!
29 Jan, 2024

Krönika: 2024 blir de mousserande vinernas år!

Det finns fortfarande en kategori inom vinets värld som är relativt oupptäckt och outforskad, och den kategorin är mousserande vin.

Med över 10 000 viner bara några få knapptryck bort så kan man inte annat än bortse från att Systembolaget är lite av en guldgruva för oss vinälskare. Vi har ett utbud som de flesta andra bara kan drömma om. Visst, jag kan rikta enorm kritik mot den nya lösningen med förskottsbetalning som de infört och som höjt tröskeln för beställningar, men det går inte att förneka att vi har ett fantastiskt utbud av vin till vårt förfogande. Det finns dock en kategori som jag personligen anser fortfarande är relativt oupptäckt av gemene vinälskare, och det är kategorin för mousserande vin. Just därför tror jag att 2024 kommer bli de mousserande vinernas år.

Har legat bakom ett skynke av champagne, cava, prosecco och cremant

När det kommer till rött, vitt och rosé så har vi ganska bra koll på vad som finns där ute. Vi är benägna att testa nytt, även om det nu för tiden är i en mindre utsträckning än tidigare till följd av den rådande inflationen, de höjda skatterna och ränteläget. Under pandemin så var det lite som att en helt ny värld öppnades upp för många av oss. Vi hade mer i plånboken, vi fick knappt resa in i ett annat land och räntan låg runt nollan. Och vi fick se ett rejält uppsving av lite dyrare viner från ursprung som vi tidigare annars kanske inte hade vänt blicken åt. Vi vågade helt enkelt testa nya viner som vi inte hade testat förut.

Även långt innan pandemin så hade vi upptäckt väldigt många viner inom kategorierna rött, vitt och rosé. Visst, det går inte att förneka att det fortfarande finns en hel del regioner och druvor kvar att upptäcka när det kommer till vitt, rött och rosé, men när det kommer till just mousserande vin så känns det som att läget är helt annorlunda. Det känns som att vi länge levt bakom skynket som stavas champagne, cremant, cava och prosecco, och att vi inom den bubbliga kategorin inte kommit i närheten av lika långt. 

Enorm utveckling inom kategorin mousserande vin

Det finns nog ingen kategori som sett samma utveckling som de mousserande vinerna gjort de senaste åren. För bara tio år sedan så fanns i princip enbart champagne, prosecco, cava och cremant i folks medvetande. Man kände inte till mycket annat när det kommer till bubbel. Men de senaste åren har vi fått se hur nya ursprung och appellationer skapats och fått fäste. 

Det är med ett leende på läpparna jag kan konstatera att vi fått bekanta oss med österrikiskt bubbel gjort på gruner veltliner, tysk sekt, brittiskt imponerande bubbel som gott och väl kan konkurrera med champagne, portugisiska härliga bubblor och mycket annat. I det tillfälliga sortimentet dök det innan nyår upp en hel drös med otroligt prisvärda mousserande viner. Och just den här kategorin kommer bara bli större och större. Det går att göra enorma fynd och det går att hitta otroligt spännande viner inom den här kategorin. 

När vindrickare börjar prata om Corpinnat, Alta Langa, Franciacorta, Trento och sekt så vet man att det börjar hända en hel del. Bubbel är inte enbart champagne, prosecco, cava och cremant längre. Det är så mycket mer än så, och det är glädjande att vi vågar upptäcka dessa nya ursprung som levererar vin för fyndpriser. Det är roliga viner från roliga ursprung, gjorda på intressanta druvsorter som man i vanliga fall inte förknippar med bubbel. Och jag tror att vi kommer våga testa och experemintera när det kommer till mousserande viner under 2024, för här finns det seriösa fynd kvar att göra. 

Det är där de stora fynden kan göras

Även om 2024 kommer bli ett år med fokus på den tunnare plånboken, vilket vi även kommer se på köpmönstret på Systembolaget, så är jag optimistisk. Och jag är det framförallt när det kommer till de mousserande vinerna. För det är där de stora fynden kan göras, och det är där några av de mest intressanta vinerna kan hittas. 2024 kommer bli de mousserande vinernas år!