Laddar annons
Brist på vatten ger nya utmaningar för Baroloproducenter
25 Jan, 2024

Brist på vatten ger nya utmaningar för Baroloproducenter

Baroloviner har i dag en speciell plats i hjärtat hos många svenskar. I dag hör vinerna till några av de mest populära på Systembolaget. Men hela området står nu inför stora utmaningar. Det menar Pietro Ratti, som driver det ikoniska vinhuset Ratti. 

I La Morra, en av elva kommuner i appellationen Barolo, har vinhuset Ratti sitt huvudsäte. Det var där som Renato Ratti gjorde det till sin livsgärning att förändra allmänhetens bild om Baroloviner, samtidigt som han spred kunskap om kommungränser och vingårdslägen. Med det är han en av de absolut mest ikoniska vinpersonligheterna i hela Piemonte, vilket vi på Vinbanken skrivit om tidigare. Renato Rattis son, Pietro Ratti, har ända sedan faderns bortgång i slutet på 1980-talet drivit vinhuset vidare. I samband med ett besök i ett snöigt och kallt Stockholm i januari berättade han att hela regionen står för stora utmaningar. 

– Det största problemet är brist på regn och knappt någon snö. Vädret har förändrats i hela Italien, men framförallt i norra Italien. Och vi måste helt ändra tankesätt, berättar Pietro Ratti.

"Inte i vinkällaren som det viktigaste arbetet görs längre"

Den 2 februari lanserar Pietro Ratti sin ikoniska Barolo Marcenasco i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det är ett vin som producerats ända sedan 1960-talet. Totalt når över 10 000 flaskor den svenska marknaden, och lanseringen brukar vara en av årets mest efterlängtade och uppskattade av Baroloälskare. Trots att årgång 2020 av vinet finns tillgängligt på flera håll runtom i världen, så är det årgång 2019 som nu når Sverige. Enligt Pietro Ratti så kommer man som konsument känna skillnad på det här vinet och tidigare årgångar från slutet på 90-talet och början på 2000-talet. 

– Det är helt annat fokus nu för tiden på att behålla aromatiken i vinerna. Enligt mig är det inte i vinkällaren som det viktigaste arbetet görs längre, utan det är i vingården. Vi har ett helt annat klimat i dag än vad vi hade för 20 år sedan, och det har lett till att vi till och med ändrat vårt arbete i källaren för att anpassa oss efter klimatet och frukten vi får. 

Rattis Marcenasco är en av årets stora Barololanseringar.
Rattis Marcenasco är en av årets stora Barololanseringar.

Som en del i klimatförändringarna har Pietro Ratti på senare år köpt nya vingårdar på en så pass hög höjd att det bara för några decennier sedan hade varit helt otänkbart att producera kvalitetsvin på dessa höjder. 

– Det skiljer sig enormt mycket mellan de vingårdarna som ligger på 300 meters höjd och de som ligger på 500 meters höjd. I de högre vingårdarna skördar vi två veckor efter de lägre vingårdarna, vilket visar hur olika druvan mognar. 

– Man måste förstå att nebbiolo behöver en lång mognadscykel. När man tar bort en del av den här cykeln så tar man även bort en del av själva vinet. Barolo och Barbaresco är verkligen sweet spots för nebbiolo, och där får man mognaden som man är ute efter. Där får vi komplexitet, struktur och kraft. 

Viktigt att behålla fräschören och aromatiken i vinerna 

I samband med besöket i Stockholm provas Barolo Marcenasco från hela åtta olika årgångar, vilket också visar både hur vinet kan utvecklas men även hur mycket vinerna förändrats i stil från slutet av 1990-talet till nu. 

– Vi har gjort en hel del för att behålla fräschören i våra viner och inte rubba på aromatiken. Det är nog det allra viktigaste. Om man testar vår Barolo från förr och jämför den med Barolon i dag så kommer man märka skillnaden mellan stilarna, fortsätter Pietro Ratti samtidigt som han återigen trycker på vattenbristen som ett av de största problemen. 

Pietro Ratti
Pietro Ratti har drivit vinhuset vidare efter sin fars bortgång.

– Det regnar ungefär två tredjedelar av vad det brukade göra förut, samtidigt som det blir varmare. Det viktigaste i dag är som sagt inte arbetet i källaren utan hur vi ska hantera vingårdarna så att rankorna lär sig att skaffa vatten. Rötterna måste gå ännu djupare. Det vi kan göra är hål i marken som behåller vatten, då vi som tur var har lera i La Morra, men vi kan även beskära rötterna så att de börjar växa ännu djupare och hitta vatten på djupet. 

Trots att årgång 2019 av Barolo Marcenasco enligt Pietro Ratti är en otroligt bra årgång, så menar han att det gäller att man fortsätter prata om utmaningarna producenter sinsemellan i Piemonte. 

– Ingen vet hur de nästkommande 20 åren kommer bli men jag tror det kommer hända enormt mycket och vi kommer bara ställas inför fler och fler utmaningar, avslutar Pietro Ratti.