Laddar annons
Bodegas Fontana | Uclés
1 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bodegas Fontana | Uclés

Uclés, Spanien
I mitt tycke finns det ingen som symboliserar framtiden för Spanska viner så bra som Bodegas Fontana. Opretentiöst, lite stöddigt och modernt. Tillgängliga vardagsviner som slinker ner hastigt och väcker upptäckarlust efter mera Uclés.

La Mancha styckas upp

Det finns vinregioner så stora att dess viner saknar gemensamma nämnare. En sådan jätteregion har varit La Mancha på den spanska platån. Redan för länge sen borde regionens ledare ha beslutat om att forma subregioner, men den utvecklingen har gått långsamt. Att La Mancha fortfarande är ett D.O är egentligen lika knäppt som en fiktiv situation där hela Languedoc-Roussillon vore ett enda AOC/AOP.

Som tur är pågår en konstant utveckling av segmentering och separering som sätter nya vinregioner på kartan samtidigt som La Mancha förlorar mark. I slutändan kan det leda till att de intressantaste delarna blir egna vinregioner och kvar blir då bulkvinerna från La Mancha likt fotbollspojken som aldrig får lämna avbytarbänken.

Uclés —utbrytarregion från La Mancha

Uclés är ett relativt nytt D.O. som täcker stora delar av östra Cuenca, alltså en av provinserna i La Mancha. Från och med 2003 är det en egen vinregion, mycket tack vare familjen Cantarero och deras Bodegas Fontana. Visst fanns det kommersiella motiv att bryta sig ut det lite skamfilade La Mancha, men helt objektivt var det också ett rimligt beslut. Vinerna från Uclés har nämligen inte det minsta gemensamt med La Manchas.

Hur smakar vin från Uclés?

Själv besökte jag Uclés nyligen och smakade viner med flera av regionens mest framstående vinmakare. Generellt kan man säga att Uclés är en region som producerar viner i en stil som den internationella marknaden älskar. Moderna viner med mycket frukt, frisk syra och en silkig passage i munnen som gör dom mycket lättdruckna. Vinerna från Uclés är perfekta för en yngre urban publik, i Spanien är det fortfarande mer traditionella viner som säljer bäst.

Bodegas Fontana leder utvecklingen

Bodegas Fontana skapades år 1997 av tre syskon från familjen Cantarero. En av dessa, Jesús Cantarero, är sedan länge även president på det lokala kontrollorganet. Han ser positivt på framtiden för Uclés som en dynamisk underdog med potential att sätta nya trender.

— Med full frihet över vinframställningen garanterar vi att vinerna från regionen är fulla av personlighet. Här i Uclés har vi inga begränsande regler, säger Jesús Cantarero.

Muscat à Petits Grains från Bodegas Fontana FÅR(!) man gärna bjuda mig på

Viner från Uclés av Bodegas Fontana

Bodegas Fontana har omkring 600 hektar vingårdar och köper druvor från 400 hektar till. På de egna ägorna har det inte behövs besprutningsmedel de senaste 20 åren, det enda som tillsätts är lite vatten. Syrah är en druva som visat sig ge stålande resultat, men det är ändå tempranillo som är kung. Internationella sorter som cabernet sauvignon och merlot blandas även upp i vinerna för extra komplexitet.

De lägre delarna av det som kallas Alcarria karakteriseras av sina häftiga temperatursvängningar mellan dag och natt. Det finns nästan ingen naturlig förutsättning som är så viktig för kvalitetsdruvor som denna. Faktum är att medeltemperaturen är den samma som Rioja Alta, men med högre toppar och dalar. Cruz Liljegren smakade sig igenom Fontana-vinerna och fann att det även i vinlistan finns tydliga toppar och dalar. Här kommer ett utval:

Esencia de Fontana Chardonnay 2014

Serien Esencia de Fontana är en grupp vardagsviner som som ska kombinera värde, tillgänglighet och prisstabilitet genom åren. Tyvärr är denna chardonnay säkert mer värdefull i vitvinssåsen än för smaklökarna, i alla fall hemma hos mig. Denna rikare årgång har gett en skalbitterhet som gör att vinet skulle kunna fungera som utmärkt substitut till Bäska Droppar.


Mesta Verdejo 2014

Mesta var en stark allians av fåraherdar i den medeltida Kastilien, idag är det en ekologiskt odlad verdejo. Så svårtolkad kan framtiden te sig ibland. Denna druva har med åren vandrat ner från hemorten Rueda till La Mancha på andra sidan Madrid. Fontanas exemplar är helt korrekt med god intensitet och frisk smak. Glas två får dock gärna bli något annat.

Oveja Blanca Dry Muscat 2014

Oveja-serien (Får-serien) ska till skillnad från Esencia de Fontana vara en dynamisk serie med limiterade upplagor. Denna ”Dry Muscat” görs alltså på muscat à petits grains och är en fullkomlig fullträff! Superkul att se hur fint denna druva utrycker sig, detta är det enda exemplaret jag känner till i trakten. Tidigt skördade druvor bäddar för en mycket frisk upplevelse med stor aromrikedom kombinerat med gedigen klunkabilitet. Det var länge sen jag blev så... fårvånad.

Mesta Tempranillo 2014

En ren, snygg och ekologisk tempranillo som visar upp hur mycket det kyliga klimatet influerar vinerna från Uclés. Bärig och sval som en nordanvind, detta är ett vin man inte kan få nog av. Allroundvin deluxe.

Oveja Tinta Malbec 2014

Malbec-vinet i Oveja-serien måste vara ett av det godaste malbec-viner jag någonsin smakat. Explosivt fruktig doft med hallonkross, mynta och lakritsstång. Precis som samtliga av Fontanas viner handlar det om ett svalt smakande och modernt vin med den höga syra som separerar Uclés från det varmare la Mancha i söder.

Quinta de Quercus 2012

Quinta de Quercus görs på några av firmans finaste vingårdar, de planterades för 30 år sedan i en relativt brant sluttning. Handskörd, god selektering och ett oerhört seriöst hantverk i vineriet leder fram till detta rikt kryddiga och mörkt fruktiga vin. Dessutom har det begåvats med frisk syra från de högt liggande vingårdarna. Det består till 100 procent av tempranillo och visar upp smaker av choklad och plommonkompott inlindade i mjuka silkiga tanniner. Ett riktigt bra och välbalanserat rödvin som jag hoppas kommer till Sverige snart.

Mycket har hänt sedan Román Cantarero och hustrun Soledad Morales var ansvariga för familjevineriet

Bodegas Fontana
Profil: Kul och dynamiskt från Uclés
Hemsida: Bodegas Fontana
Vinodlare: Manuel Atochero
Vinmakare: Tomás Buendía och Sam Harrop MW
Importör: Amka
I glaset hos: En urban publik
Drickfönster: Samtliga viner är redo att drickas, Quinta de Quercus kan lagras i minst 5 år
Vinöst vetande: Närliggande Castillo de Zafra är bland annat känt som inspelningsplats till Game of Thrones!
Var dricka: Katalin i Uppsala, Sjökrogen i Östhammar, Romme Alpin – Toppstugan, Restaurang EKO i Växjö, Restaurang Balthazar i Malmö och Scandic Sjöfartshotellet i Stockholm

Läs mer: 
La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet
50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin
Bodegas y Viñedos Ponce | Bobal från Manchuela