Laddar annons
La Rioja Alta för tradition till framtid
24 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

La Rioja Alta för tradition till framtid

.Få vinproducenter når samma respekt och anseende som La Rioja Alta S.A. Inte bara i Rioja, Spanien utan även internationellt.

Att La Rioja Alta S.A står för traditionsenlig hantering av sina viner, bland annat med långa lagringstider i fat och senare i flaska, är omvittnat. Därför är det smått sensationellt att få höra mer om hur arbetat egentligen går till. Att traditionsbäraren La Rioja Alta framför andra drivs på ett uttalat modernt sätt kan förvåna. För här är det långt ifrån mossigt gammaldags om någon skulle tro det. Framförallt det viktiga arbetet på fälten, i de 550 hektar vingårdar som omfattas sköts med hjälp av den senaste tekniken.

Riojatraditioner stärks med hjälp av moderna hjälpmedel

Teknikdelen på La Rioja Alta är den utan konkurrens största avdelning. Precis som hos alla vinproducenter följer man tekniska protokoll i vinframställningen och i lagringskällaren. La Rioja Alta använder ny teknik genomgående. Det kan vara AI, drönare och automatiserade väderstationer. Medan skördearbetet som sker för hand är sig likt.

La Rioja Alta familjeföretag i 6e generationen

La Rioja Alta S.A. är ett familjeägt aktiebolag som grundades 1890 vars efterkommande familjemedlemmar är dagens aktiva delägare. VD är Guillermo de Aranzabal Agudo som i rakt led är  sjätte generationen,

- Vi är också en av de mest respekterade vinproducenterna i Rioja, säger Aranzabal. Samtidigt som vi står bakom några av de mest klassiska vinerna är vi också tech-pionjärer i Rioja.

Han vet vad han talar om och utvecklar raskt samtalet med att berätta att vita viner av druvsorten viura är en möjlig väg i framtiden. Den slutsatsen har förvisso inget med teknik att göra mer än att insamlad väderdata över tid ger grund för att tänka nytt i Rioja. Precis som det faktum att husets odlingar på höjder runt 800 meter redan är planterade. Att ha en tydlig målbild med en klar framtidsvision är inget nytt för oss, säger Aranzabal.

Framtidsspaning med La Rioja Alta

Han fortsätter, ”vi har exempelvis länge följt klimatförändringar genom att mäta temperaturer och väderförhållanden. Alla som arbetar är involverade och vill vara uppdaterade. Som min 91-åriga mamma som noggrant följer med i det som händer på egendomen. Kommande generation att driva företaget är min son, Guillermo Jr Aranzabal och för honom är framtidsfrågorna självklara".

Bakom egendomens goda rykte och stora framgångar ligger många års metodiskt och hårt arbete. Sällan, eller om ens någonsin, har vinhuset gjort avsteg från den utstakade vägen, att vara bland de bästa, i toppen. Men för La Rioja Alta räcker det knappt ens att vara "bäst".

-Vi strävar ständigt efter kvalitet, kvalitet och ännu högre kvalitet, betonar Guillermo Aranzabal.

Med andra ord kan alla vinälskare vara trygga i vetskapen om att husets viner nu och i framtiden lär överträffa förväntningarna.

- För vinerna måste bokstavligen visa oss att de klarar att möta våra krav, småler Aranzabal som bekräftar att han är med i provningspanelen. Vi är alla delaktiga, vinmakare, styrelse och min mor!

Höga förväntningar på 904 - nyckeln till exceptionell kvalitet

Man måste vänta länge på en Gran Reserva 904, det ena av husets två toppviner. Lång mognadstid gäller också för 890 (tempranillo och mazuelo) som i jämförelse med 904 har mer kraft och tyngd i smaken.

Gran Reserva 904 lagras fyra år på fat plus fyra år på flaska. I själva verket dröjer det förmodligen mycket längre tid än så. För innan vinerna släpps till marknaden måste de passera nålsögat av den mest nogräknade provningsgruppen av alla, bland andra styrelseledamöterna. Och försäljningen sker först när ägarna anser att vinet är redo.

Den stora skillnaden mot tidigare är att vinerna inte längre genomgår "racking" som är när vinet flyttas från ett fat till ett annat. Genom att hoppa över momentet behåller vinet frukt och fräschör.

La Rioja Alta S.A. har ungefär åtta års vinförsäljning i lager. "Det ger oss utrymme att fatta svåra (ekonomiskt utmanande) beslut, som att vänta ytterligare tid innan vi släpper ett vin, exempelvis 904, till försäljning", säger Aranzabal.

Historisk tillbakablick - grundandet av La Rioja Alta

År 1890 grundade fem vinproducerande familjer i Rioja företaget La Rioja Alta. De är Ardanza y Sanchez, Garcia Cid y Gárate, Prado y Lablanca, Puig de la Bellacas y Herrán och Lacort Tapia. År 1904 gick man samman med Bodegaz Ardanza. Då skapades vinet Gran Reserva 904.

Varför man ska prova ett vin från La Rioja Alta

Utan tvekan är det för att fånga den spännande kombinationen mellan elegans, tradition och träffsäker framtidssyn. Lägg till att få andra viner kan leva upp till samma höga kvalitetskrav. Oavsett om det är vardagsvinet Lat 42 Reserva eller husets bästa Gran Reservas 890 och 904.

På Systembolaget

La Rioja Alta 904 Gran Reserva 1997 (94995), 1 395 kr
Ett makalöst, fantastiskt elegant vin! Betyg 5.

Det finns flera årgångar av 904 men 1997 var provningens absolut bästa vin enligt undertecknad. I 1997 kan den mest kräsne finsmakare hittar alla de nyanser ett stort vin ska visa upp, i kombination med de unika särdrag en ursprungsplats ger. Tummen upp för det!

Precis som producentens ärligt goda ingångsvin Lat 42 Reserva 2018 (2043), 119 kr är ett rekommenderat köp.