Laddar annons
Spaniens nya vita viner
31 Jul, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Spaniens nya vita viner

Psst PX! Här är ett stekhett tips i vinvärlden. Att det händer grejer överallt vet många men att aktiviteten är såpass hög i Spanien när det handlar om vita viner kände jag inte till.

Efter ett kort nedslag i det vidsträckta La Mancha vidare till Andalusien är saken klar, - det sjuder av upptäckarlust och innovationer i vinkällarnas ståltankar, kar och tinajas.

Utsikterna är minst sagt lovande och framtidsspaningen handlar speciellt om landets vita viner.

För variationen är därtill stor och vi kan vara trygga med att det finns ett vin för alla. Smaken spänner från de friska, lätta och sprittande. Till de lite mer motståndskrävande a la skalmacererad i tinaja enligt uråldrigt recept. Eller skönt elegant som mousserande enligt den traditionella metoden eller vin av ovanliga druvsorter som hondarrabi zuri. Extra spännande är även starka viner men i nya förpackningar (för mig) för vad sägs om en  oloroso i box. Glöm inte heller alla "helt vanliga" viner men som unison ryckt fram i kvalitetsledet med en allt högre svansföring. Här finns viner med stil och kvalitet, ofta till förvånande låga priser.

Vamos, nu är det bara vinälskarna som ska med!

PX vin av druvan pedro ximenes

Omvärldsbevakningen startar med ett nedslag i region Andalusien som räknas till vaggan för den spanska vinproduktionen. För sherry inte minst. Här råder Medelhavsklimat. När det är som varmast går temperaturen över 40 grader och det är självklart med siesta. Förutom vin odlas även frukt, grönsaker och spannmål. Mat och dryck är som bäst törstsläckande och så kan man även samlingsbeskriva de "nya" vita vinerna. Framförallt de spännande vinerna med ursprung i Montilla Moriles som är av pedro ximenesdruvan.

Visste du förresten att när man talar om vin av pedro ximenez säger man PX. Om druvan säger man alltid pedro ximenez.

Spaniens nya vita viner - utvalda och spännande

1. Barbadillo Blanco de Albariza 2022, Vino del la Tierra de Cadiz

Torr, frisk smak med krispig och knaprig saltkant anas tydligt bakom en god portion grönmogen frukt. Det anrika vinhuset Barbadillo startade redan 1821 och är idag en av största i Marco de Jerez för vita och röda viner från olika appellationer. Sherry inte minst. Vinet Blanco de Albariza av 100% palomino fino har blivit "uppdaterat" enligt producenten.Smaken är tydlig, med fokus på fräschör i kombination med draget av mineral är det ett minst sagt intressant vin. Ett utmärkt köp för cirka 5 Euro (butikspris Spanien).

2. Maruxa Godello 2022, DO Valdeorras

Av 100% godello är förväntningarna höga om ett vin med tydlig smak och kraft. Jag blir inte besviken. Här är ett vin som smakar av mogna, exotiska frukter, har en lätt krämig textur, blommig hint och lätt mineralton. Eftersmaken är lång. Smakrikedom och textur sammanfattar väl vinet som får full pott i poäng, 5 av 5 i betyg. Just dessa druvor kommer från egna terrasserade vingårdar nära Éntoma i Orense (Val do Galir), Galicien samt från utvalda odlare i samma område. Producenten Virgin de Galir har en filosofi och det är att vara trogen jorden. Vingårdarna ligger högt, 600 m över havet, i branta sluttningar (ibland med 40% lutning). Vinet har jäst med naturlig jäst och är sedan lagrat 3 månader på jästfällningen, i ståltank. Godelloviner lagras annars ofta på fat, för sin kraft- och smakrikedom. Säljs till priset av Euro 9,5 i Spanien.

3. Manuel d'Amaro Loureira 2018, DO Rias Baixas

Senorio de Rubios grundades 2005 av lokala vinodlare. Syftet var att värna de lokala vinerna. Producenten gör vita, röda av de tidigare bortglömda pedral- och sousóndruvorna samt mousserande viner.
Det är riktigt spännande att prova ett kraftigt vitt vin, 100% loureiro, som i sin stil är så nära ett skalmacererat vin som det bara går. En klädsam bitterhet vibrerar i kulissen, aprikoskärnor, i kombination med mogna äpplen och grape, mandlar och hasselnötter. Stor, bred, gulfruktig och mogen. Pris i Spanien, Euro 17. Betyg: 5

4. Edetaria Seleccio Blanc 2020, DO Terra Alta

Wow, kanske det "bästa" av alla är vinet av från + 60 år gamla stockar och 100% garnacha blanca. Torrt, fylligt moget fruktigt av äpplen, citroner och fikon. Inslag av fat, mineral och rök dröjer sig kvar med en balans som är, perfekt. Snygg välgjord och läcker helt enkelt och till moderata (i jämförelse) priset av Euro 24,5 (i Spanien). Betyg: 5

5. Alvear 3 Miradas Paraje de Riofrío Alto 2020 (79514), 218 kr

Är du vinälskare, håll extra uppsikt på producenten Alvear i Montilla Moriles. Det här vinet finns i bolagets beställningssortiment, det är torrt, lätt aromatisk och ett mycket komplext vin. Smaken är frisk av mogna äpplen och citron med en touch av mandel i kombination med en knivsudd sommarhonung. Eftersmaken är lång, ren och distinkt med en elegant mineralton. Vingårdarna ligger högt på 650-750 m över havet (Rio Frio) och druvan är den superintressanta (för vin som inte är starkvin) pedro ximénez. Servera till en finare fiskmiddag eller tapas. Betyg: 5

Gröna druvor i Spanien

Bland druvorna torde viura vara den mest kända spanska druvan för vita viner. Odlad med omsorg för att backa upp antingen en traditionsrik röd Rioja eller för att vara egen solospelare i en vit Rioja.

Andra väl (eller mindre) kända sorter är garnacha blanca, godello, albarino, verdejo, pedro ximenes, treixadura, hondarrabi zuri, malvasia volcanica och palomino fino.

Du kanske också vill läsa om: Verdejo, Spaniens svar på sauvignon blanc.