Laddar annons
Verdejo, Spaniens svar på sauvignon blanc
7 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Verdejo, Spaniens svar på sauvignon blanc

Verdejo är en populär druva från Spanien vars viner smakar krispigt och fräscht. Vanligtvis odlas sorten i regionen Rueda i norra Spanien och inte sällan görs smakjämförelse till världens många sauvignon blanc-viner.

Med sin ljusgula färg och friska, fruktiga smakprofil är det inte konstigt att man spontangillar verdejo. Eller att man jämför smaken till sauvignon blanc. Vinerna är snarlika i sin enklaste form och passar till samma tillfällen.

Verdejo är med andra ord en given följeslagare till lätta maträtter, gärna i kombination med sommarvarma dagar. Vinerna gör sig extra bra till vårens primörer, som mingelvin och till fisk och skaldjursrätter. En touch av gröna örter med det specifika draget av fänkål är en beskrivning som ofta nämns. Rena, friska, fruktiga smaker till en moderat prisnivå. Vem gillar inte det?

Precis som det många gånger är med en bättre sauvignon blanc så utvecklas verdejo utmärkt med lagring. Då om inte förr kommer de lätt rostade noterna av marconamandel fram i smakpaletten.

Men det är inte bara som billigt, enkelt vin verdejo låter tala om sig. I Spanien har Marqués de Riscal satt verdejodruvan på kartan bland landets bästa viner. Stjärnskottet är Marqués de Riscal Barón de Chirel Verdejo Viñas Centenarias. Vinet är unikt.

Världens bästa verdejovin

Leta i Systembolagets beställningssortiment efter listnummer 75860, för 549 kr av årgång 2018. Vinstockarna är över 100 år gamla och oympade, det vill säga de ursprungliga rotstockarna (ej amerikanska resistenta), från tiden innan vinlusens härjningar. Verdejo kan sannerligen imponera!

Till vardags kan man annars leta fram den alltid prisvärda Marqués de Riscal Organic 2020 (SB 6001). Bättre sommarvin är som sagt var svårt att tänka sig.

Trender och tendenser i druv-världen

Under våren besökte jag mässan FENAVIN i staden Ciudad Real (2 timmars tågresa söder om Madrid). Där provade jag bland andra, oändligt många verdejoviner. Med nöje ska tilläggas. De flesta låg i en prisnivå på mellan 2-5 Euro (ex cellar). Oavsett vad man tycker om "billiga" viner så kan jag konstatera att kvaliteten på dem som provades var jämn och stabil. Mitt omdöme; "verdejo står för trevliga friska viner med nöjsamma smaker, för många vardagliga tillfällen" står därför fast.

Verdejo växer gärna i de djupa, sandiga jordarna i Rueda. Vinstockarna är i många fall mycket gamla. Lite förvånande växer sorten knappt utanför Spanien.

Ändå intresserade sig många av besökarna, inköpare från världens alla länder, framförallt för vinerna från det gröna Spanien. Som vinerna från Galicien av bland andra durvan loureiro och albariño. Trendigt område förvisso i kombination med haussade sorter. Men vinerna hamnar i en helt annan prisklass. Alla nyfikna kan exempelvis prova tillfälliga nyheten Aphros Loureiro (3932) eller Soalheiro ALLO (78068) båda från Portugal och från Spanien, Lat 42 Albariño (50249).

Möjligen överskuggas verdejo fortfarande av den mer kända sauvignon blanc. Men också av de mer nischade druvsorterna. Men det är förhoppningsvis bara en tidsfråga. Heja verdejo!

PROVA SOMMARVIN 2023, AV VERDEJO


1. Marqués de Riscal Organic 2021 (6001)

Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 105 kr
Druvor: verdejo
Torr, medelfyllig, örtigt grönfrisk, lite stram och äpplig med drag av päron i kulissen. Fin längd. Jättebra. Ett bättre val i helflaska framför halv (37,5 cl).
Betyg: 4


2. Susurro Sauvignon Blanc Verdejo 2021 (2062)

Bodegas Parra Jimenez, Kastilien-La Mancha, VdlT Castilla Spanien, 179 kr för 2 l box.
Druvor: här har de faktiskt blandat sauvignon blanc med verdejo
Charmigt sötsyrlig, lättsam, friskfruktig och lätt blommig. Okomplicerat vardagsvin som kommer i miljövänlig påse. Räknas som ett hållbart, miljövänligt vinval av Systembolaget.
Betyg: 3

Läs om fler spännande vita, spanska viner.