Tillbaka till: Emilia-Romagna

Lambrusco

Lambrusco vin ny bild

Lambrusco är en druva och ett, oftast, mörk blårött, pärlande vin från Italien. Vinerna var enormt populära under 1980-talet, framförallt i USA men också i Sverige.

Vinerna gjorda på druvan är röda, friska och mousserande. Vi tycker att vi ser ett nyuppväckt intresse bland konsumenterna för de röda, mousserande vinerna. En anledning kan vara för den moderata alkoholhalten (11-12%) men också att de mer traditionella och helt torra varianterna nått marknaden.

Traditionellt har vinerna druckits till den lokala maten där det traditionella köket står för feta och kraftfulla rätter. En charkbricka med ett glas lambrusco smakar vansinnigt gott, givet att vinet är av nyare snitt (dvs mer torr).

Rött, friskt och mousserande

Bubblande, kärnigt friska (syran är hög) fruktiga viner med rödvinsdrag, det vill säga en lätt personlighet av följsam kärvhet i kombination med mjuka bubblor, är utmärkande drag.

Vinerna är pärlande och ska drickas ’nu’ (unga.)

Lambruscodruvan är inte en utan 60

Sorten räknas som en robust druva som ger stora skördar. Det finns minst 60 kända varianter av druvan.

Vart odlas lambrusco

I Emilia Romagna är det framförallt i tre provinser: Modena, Parma och Reggio nell’Emilia som druvorna odlas. På motsatta sidan av floden Po, i Mantova hittar man också enstaka odlingar. Det finns också mindre vingårdslägen i Piemonte, Trentino och så långt söderut som i Basilicata. En av de kändare varianterna av vinet är Lambrusco Amabile Vino Frizzante som produceras av flera olika tillverkare i regionen. Vino frizzante betyder just mousserande vin.

Tillverkningen sker vanligtvis inom ett kooperativen. Fyra stora kooperativ ligger i provinsen Emilia vilka också har sina separata DOC-beteckningar:

1. Lambrusco di Sorbara DOC

Tillverkas av lambrusco di sorbara och lambrusco salamino. Klassisk och elegant.

2. Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC

85% av musten måste komma från druvan med samma namn. Anses vara den rikaste, mest alkoholstarka.

3. Lambrusco di Reggiano DOC

Tillverkas av lambrusco marani plus salamino med tillägg av lambrusco maestri och monterico.

4. Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC

90% av druvan med samma namn.

Lambrusco från Reggiano

Heter följdaktligen detsamma som sitt ursprung men har en annan stil än Emilia Romagnalambrusco (listade ovan). Vinet beskrivs som amabile, det vill säga lite söt. Sötman tillförs genom att använda ytterligare en druva i blandningen. Sorten heter ancelotta och tillåts med upp till 15%.

Den mjuka, lite söta stilen har blivit våldsamt populär i USA och kooperativet, Cantine Riunite of Reggio nell’Emilia, skapade till och med en ljus och blek variant bara för den amerikanska marknaden. Den hade också lägre alkoholhalt.

Tillverkningssättet

Det är framförallt stordrift som gäller i tillverkningen enligt charmat-metoden (läs mer om tillverkning under samlingskategorin MOUSSERANDE) lägg till kraftig filtrering, stabilisering och pastörisering.

Undantag finns. En andra jäsning i flaskan är det ursprungliga sättet att tillverka vinet, vilket små och unga vinmakare verkar plocka upp. Priserna är givetvis helt andra, likaså smaken. Dessa undantag måste man leta efter.

Intressant att känna till:

Lambrusco Maesini odlas på flera hundra hektar i Argentina.