Laddar annons
5 Jan, 2012

Söta viner passar fest och mycket mer

Söta viner! De är härliga, generösa, lätta att tycka om och därför nära till hands att servera. Få är dem av annan synpunkt. Men kanske tycker du att en flaska är på tok för mycket. Vinet går inte åt helt enkelt och därför avstår du. Men, det finns serveringtips och många fler tillfällen för när ett sött vin passar bra.

Ett sött vin kan faktiskt sägas vara "försvinnande gott". Servera vinet "utanför gängse ram"så  märker du att det inte bara passar till dessert.

Tips till när du kan servera sött vin

Bjud sött vin till måltiden och till dina gäster.
Vita söta viner kan med fördel serveras som fördrink, smakar exempelvis fantastiskt till en lagrad hårdost. Samma vin kan sedan serveras till dessert.
Kyl det söta röda portvinet, ruby, blanda med soda och en apelsinskiva som festlig fördrink. Till ostbrickans grönmögelost passar sedan samma vin utmärkt.
Satsa på ett sött vin med bra hållbarhet, Commanderia är ett exempel, och du kan njuta av ett glas över tid.

Vintips, och kombinationsförslagen är bara ett av flera möjliga serveringstillfällen "passar till".
Commandaria St John (2040), Cypern, 119 kronor. Passar till Creme Brulee.
Nederburg Noble Late Harvest (2741), Sydafrika, 79 kronor för 375 ml. Passar chokladpannacotta.
Muscat de Beaumes de Venise (8181) , Frankrike, 156 kronor. Passar till hårdosten Comté men också till fruktsallad.

Alla vinerna ovan är av bra men de är också av det enklare slaget. Tipset är med tanke att du ska prova dig fram. Kombinera med ost, till något sött, choklad, nötter osv bara för att känna av smakerna och hur de gifter sig i munnen. Det finns många söta, fantastiskt viner att upptäcka precis som att det kan vara en aha-upplevelse att se dem passa till ett så brett smakspektra som de faktiskt gör. Samtidigt har de sina unika särdrag. Ovan utmärker sig vinerna med att smaka, räknat från slutet, alkoholstark och med smak av bl a druvor och apelsin, mittenvinets exotiska gua frukt och det Cypriotiska vinets drag av fikon, torkad frukt och nötter.