Laddar annons
Ai Ramen Södermalm
11 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ai Ramen Södermalm

RECENSION AI RAMEN Ai Ramen är Stockholms första ramenkrog med egentillverkade nudlar – ett recept som gav dem en Gulddrake vid årets gala. Jag har testat deras Shoyu med ankbröst.

I skuggan av champagnetornet ser jag Ai Ramens medarbetare skutta upp på scenen likt en havererad agilitylektion för att motta årets Gulddrake i kategorin Krog Budget. Gulddrakegalan lider, precis som alla svenska galor, av ett slags mindervärdeskomplex. Men det evenemanget saknar i manus, videoprojektioner och ljud, tar nudelpersonerna på scenen igen i sin oförfalskade entusiasm.

Sedan Stockholms första ramenkrog med egentillverkade nudlar öppnade på Söder, i En gul och en fuls gamla lokaler på Erstagatan, har de låtit höra om sig. Bakom restaurangen står Erik Rehnby som kommer från Häktet, och Lowe Elers. Deras skandinaviska tappning av japansk husman serveras i en matsal svept i vitt kakel och glödlampor. Vi slår oss ned vid ett av de höga träborden och glor in i ångorna i det öppna köket.

Ramen-nudlar

Rätten som gjorde livet som student samtidigt uthärdligt och outhärdligt. Snabbnudlar tillhör samma kostgrupp som möbeltassar (de har ungefär samma näringsvärde) och de var vad jag åt istället för mat för att spara pengar. Minnena drabbar mig som en blöt lavett när jag ser första avsnittet av The Mind of a Chef. Här följer jag kocken, och ägaren av den vanvettigt trendiga restaurangen Momofuku, David Chang när han tuggar sig igenom nudelns historia. Tidigt berättar han om en barndomsfavorit varpå han mumsar i sig ett paket okokta snabbnudlar med kryddpåsens innehåll strösslat över. Därefter svänger han ihop en gnocchi baserad på innehållet i ett annat nudelpaket.

Ai Ramen serverar en något mindre pubertal version.

Ai Ramens meny

Uppgraderad snabbmat tycks vara årets trend i Stockholm. Och med sin japanimporterade nudelmaskin har Ai Ramen skapat en egen nisch. Menyn består av fyra smårätter samt fyra alternativ på ramen. Nudlarna serveras i en egengjord buljong som har kokat i två dagar.

Vi beställer först en binge välsaltade padrones och till det den japanska ljusa lagern Asahi. Sedan faller valet på Shoyu: vetenudlar som serveras med hönsbuljong och dashi, rökt ankbröst och confiterat lår.

Smakmässigt kan upplevelsen absolut ge, exempelvis Adam & Albins raamenkiosk i Skanstull, en match. Och när notan är betald kan vi konstatera att ytterligare en gatsten är lagd i Söders växande asiatiska kvarter.

Läs recensionen av Adam & Albins raamenkiosk:

Adam & Albins raamenkiosk

Ai Ramen

Profil: Nudelkrog.
Adress: Erstagatan 22, Stockholm.
Klientel: Vänner och familjer.
Vinlista: Kort, ett rött, ett vitt.
Typsituation: Ett barn som sitter bredvid mig ber att få låna chilisåsen. Sedan äter han inte mer (trots att han enligt hans mor tjatat om att få gå hit!)
Betyg: