Laddar annons
27 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lill-lördag | vin till fest

VINBANKENS LILL-LÖRDAG. Onsdagar är den veckodag då vi plockar upp vintips och rekommendationer ur beställningssortimentet. Här med ett sött vin och en champagne i fokus.

De röda vinerna är 'typiska' hemmaviner. Det ena vill jag ha som husvin det sista är ett mitt-i-prick-malbecvin, druvtypisk, snygg och välgjord. Här talar vi balans, vilket ofta är något många malbecer snubblar över.

 

Vita viner

1. Disznókö Tokaji Late Harvest 2012 (2748), Disznoko, Tokaj Ungern, 109 kr för 500 ml. SÖTT VIN.

Druvor: Furmint
Smaken är söt av härlig aprikos, apelsinmarmelad och honung och en touch fat. Trevlig, söt och lång eftersmak.
+

Passar till

Serveras vid 8-10°C till gåslever, blåmögelost eller fruktdesserter. För kommande studentfesters bufféer är vinet perfekt. Passar utmärkt när du dukar upp ett antal ostar, lagrad och blåmögel, samt en citroncheesecake, maräng och mandelkubbar och exotisk fruktsallad.

2. De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition (77279), Champagne Frankrike, 279 kr

Druvor: chardonnay och pinot noir
Smaken är torr, medelfyllig och frisk av gula äpplen, smak av nötter, smör och en nypa mineral. Eftersmaken är bra. En smakrik, lite bredare champagne som gör sig utmärkt till munsbitar eller som ett vin för jubileumsskål för de stora sällskapen.
+

Passar till

Fyndköp bland prisvärda champagner. Utmärkt vid middagsbordet men också när du serverar munsbitar och tilltugg. Se gärna Karins förslag: Enkla tilltugg till fördrink

Röda viner

3. Rosso di Montalcino 2013 (70303), Col d'Orcia, Toscana Italien, 131 kr. EKO

Druvor: Sangiovese
Medelfyllig, frisk smak av mogna körsbär, inslag av söta bär, kryddor, örter och fat. Spänstig eftersmak.

Passar till

Här är vinet som jag personligen, och gärna, väljer som husvin. Den friska kärniga smaken gör sig utmärkt till mat. Du har alla valmöjligheter mellan kyckling till nöt och smakrikt vegetariskt som till ost. En kycklinggryta som i detta recept är perfekt men du kan också göra det så enkelt som att servera kallskuret med ost och charkuterier, ett gott bröd, tapenad och oliver.

4. Mendel Malbec 2012 (70959), Bodega Mendel, Mendoza Argentina, 189 kr

Druvor: malbec
Khaa boom! Smaken är tät, fyllig och komplex, nästan bombastisk och på ett trevligt sätt. Tanninerna är strama, frukten mörk och tät med tillskott av mjuka bärnoter, smak av fat, vanilj och lakrits. Tät eftersmak. Malbecvin som det ska smaka!
-

Passar till

Det här är ett matvin. Utmärkt till den grillade biffen med grekisk sallad eller en turkisk myntasmakande sås.

 

Huvudbild: ekologisk odling hos Col d'Orcia. Bild urklipp, från Monty Waldin och chateaumonty.com