Laddar annons
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
23 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges

Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges är ett familjeföretag, grundat 1859 som nu drivs av en 4 generation. Familjen har förgreningar i Georgia USA, har stridit för Ryssland under Tsar Alexanders ledning men som föll pladask när Evgueni Louis Max blev förälskad i Bourgogne.

Firman äger 20 hektar vingårdar. Odlingslägena ligger förutom i Nuits-Saint-George i Mercurey och Rully som båda är appellationer i Côtes Chalonnaise (södra Bourgogne). Intressant är att Maison Louis Max, som är en mycket stor tillverkare, är 100 procent ekocertifierad sedan 2010 och det med den stramare märkningen Ecocert. Alla egna vingårdslägen sköts med äldre jordbruksmetoder. Det innebär att plöjning och andra tyngre arbeten vingårdarna görs med hjälp av hästar.

rengoring-av-fat-louis-max-nuits-st-georges-vinbanken Att göra ren faten mellan vinerna är mycket viktigt. Hygien är A och O i källaren för att inte råka ut för oönskade bakterier och liknande.

Louis Max har vin från fem Grand Cru lägen, tre röda, Clos Vougeot, Corton les Perrieres och Charmes Chambertin. De vita är en Chablis, Grand Cru Vaudesir samt Corton-Charlemagne från Aloxe-Corton.

Premier Cru viner finns i Mercurey, Les Vasées, Clos la Marche, Les Caudoyes (vitt och rött) samt Les Rochelles.

Louis Max äger därutöver även Château Pech-Latt i Corbières, Languedoc samt Domaine la Lyre i Pouzilhac, AOP Côtes du Rhône. Vidare tillverkas vin under varumärken som Natura Nostrum, Tandem och Grand Bi vilka kallas för Climats de Louis Max.

Med en kort uppdatering av senaste årgångarna i Bourgogne berättar ansvarig vinmakare, Madame Joelle Charrondière att år 2016 kunde hon bara tillverka vin motsvarande 25 procent av ett normalt år. Och att de under 2017 hade stora problem med de vita vinerna som klarade diverse angrepp i vingårdarna betydligt sämre än de blå druvorna.

team-louis-max-nuits-st-george-vinbanken Från vänster: Yoann Vernus In-house sommelier, Cecile Chenu Sales Director och Joelle Charrondierre Oenologist.

Madame Charrondière säger att hon, tillsammans med ett team från både vingård och vinkällaren, noggrant följer druvornas mognad när det närmar sig skörd. Hon vill att stjälkarna ska vara ”mogna” och säger att dom annars lämnar "gröna spår" i vinets smak.

Vinifiering (tillverkning) beror på vilket vin och ursprung givetvis men generellt arbetar Louis Max med tre nivåer i tankarna. På toppen ligger hela klasar och i nedstigande grad mindre delar, maceration sker mellan 3-4 dagar. All tillverkning av Bourgognevinerna sker i Nuits-Saint-Georges. Kommer druvorna från Mercurey körs de tillNuits-Saint-Georges i kylkontrollerade lastbilar.
vinprovning-louis-max-vinbanken

Vinprovning Maison Louis Max omfattade många viner. Här några favoriter.

Bourgogne Chardonnay Bio 2015

Färgen är ljusgul, doften fruktig med inslag a citrus. Vinet är torrt, medelfyllig och fruktigt med smöriga noter, inslag av nötter och en balanserad längd. Bra val i vita Bourgogne-genren i rimlig prisklass.

Mercurey Les Caudroyes Bio 2016

Vinet är lagrat på 25 procent nya ekfat.
Färgen är gul. Doften innehåller fat och rostad frukt. Vinet är torrt, fylligt, gulmoget fruktigt av äpplen och päron med bra syra, smak av nötter och fat. Vill personligen gärna ha vinet till mat, ett bra val!

Rött vin

Mercurey Clos La Marche BIO 2015 ( 7981701)

Druvorna är från ett ”monopol”, d v s ett unikt läge, mycket nära en 1er cru klassad vingård. Druvorna fottrampas, vinifikationen (tillverkningen) sker med 50-60 procent hela klasar.
Färgen är röd, doften frisk och örtig med inslag av röda bär. Smaken är medelfyllig, rödfruktig med isnlag av bär och elegant. Läcker, stramfrisk och gärna till mat-vin.

vinprovning-mer-louis-max-vinbanken

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey