Laddar annons
Marc och Thomas – vännerna som skapade succéboxen
21 Oct, 2023

Marc och Thomas – vännerna som skapade succéboxen

Hobbyprojektet som hyllas av vinexperterna. Så kan man på enklast sätt beskriva resan som de två vännerna Marc och Thomas gjort med den spanska succéboxen Morra Alta. Nu är de redo att ta nästa kliv på resan som bara börjat.

– Han var som Messi. Ryktet gick att han var nästa stora vinmakare, och det snackades väldigt mycket om honom. Jag hade inte träffat honom förut, så därför tog jag kontakt med honom och frågade om han ville göra något ihop. 

Orden tillhör Thomas Feenestra och han berättar dem under sitt första besök någonsin i Sverige samtidigt som den goda vännen – samma person som orden är riktade mot – Marc Gómez, sitter bredvid. För sex år sedan togs den första kontakten och resten är historia. För Marcs del, som är vinmakaren av de två, var det ingen tvekan om att haka på projektet. Det var så duon Marc & Thomas bildades. 

– Vi har jobbat ihop i sex år och vi har gjort det vi båda älskar. Vi har skapat fantastiska viner som ger ett ärligt ursprung av platsen där druvorna växer, berättar Marc som kommer från Valencia där han fortsatt bor. 

Marc och Thomas
Marc och Thomas i vingården.

Hans resa inom vinets värld har tagit honom genom flera länder. Han har arbetat i Bordeaux, hos stora producenter, och fått lära sig allt han behöver inom vinmakning. För Thomas del började det hela genom att hans far, som är holländare, exporterade vin till just Nederländerna från Spanien. Därför var det naturligt att Thomas hakade på i sin fars fotspår. 

Driver projektet som en hobby

Det som gör att duon sticker ut inom en allt mer industrialiserad och globaliserad vinvärld är att de båda driver projektet som en hobby vid sidan av sina ordinarie heltidsjobb.

– Vi båda jobbar fortfarande med det vi gjorde tidigare. Det här är bara en rolig grej som vi gav oss in på för att vi älskar vin, säger Thomas. 

För två år sedan valde Systembolaget att skicka ut en offertfrågan gällande ett rött boxvin gjort på druvan monastrell från det sydspanska området Jumilla. När Thomas fick reda på det kontaktade han Johan Lidby Vinhandel och berättade att han hade ett vin som han tror skulle passa in bra på offertförfrågan. 

– Det är ett flaskvin egentligen. Tanken var att vi skulle sälja det på flaska, men när vi såg offertförfrågan så sa vi att vi egentligen inte bryr oss om förpackningen då innehållet är det viktigaste. Så man kan beskriva Morra Alta som ett flaskvin som finns på box.

Marc och Thomas
Det är druvan monastrell som är i fokus i deras hyllade boxvin.

"Det har verkligen överträffat alla våra förväntningar"

Under det året som boxen funnits på den svenska marknaden har den gjort stor succé och vinet har fått fina omdömen från experterna. Bland annat utsågs vinet till bästa röda ekologiska boxen i Vinordic Wine Challenge som är en av landets mest prestigefulla vintävlingar. 

– Helt ärligt, ingen av oss hade någonsin kunnat tro att det skulle bli en sådan succé. Vi var glada över att överhuvudtaget vinna offerten, men att boxen skulle tas emot på det här sättet hade vi inte kunnat tro, fortsätter Thomas. 

– Det har verkligen överträffat alla våra förväntningar att så många tycker om vinet, sen är det kanske inte så konstigt med tanke på att det är ett flaskvin i box. Det är ett seriöst boxvin där vi vet att innehållet är bra.

Har lyckats hitta succéreceptet på höjderna

Den sydspanska vinregionen Jumilla förknippas i mångt och mycket med just druvan monastrell, som i Frankrike går under namnet mourvédre, men ofta kopplar man viner gjorda på druvan till alkoholstarka och övermogna viner. Jumilla ligger i den varma regionen Murcia vilket då inte gör det så konstigt att vinerna härifrån oftast får en övermogen karaktär. Marc och Thomas har däremot lyckats hitta succéreceptet vid flera hundra meters höjd över havet. 

– Morra Alta är bergskedjan som ligger i anknytning till vingården där druvorna växer. Det är stor skillnad på vinerna som kommer från de lägre vingårdarna och de som kommer från de högre. Våra viner är gjorda på hög höjd vilket gör att det blir stor skillnad mellan dag och natt, och därmed lyckas vi bevara syran i vinerna, förklarar Thomas. 

Jumilla
Jumilla är platsen där monastrell trivs som allra bäst.

Även om vännerna fortsatt har andra heltidsjobb så hoppas de framöver kunna växa som duo och skapa ännu fler viner för fler olika marknader.

– Vi är oerhört glada över att folk gillar Morra Alta, för det är verkligen ett fantastiskt vin, vilket man också kommer märka när man testar det. Vi är stolta över det då det är en bra produkt och något som vi är väldigt nöjda med. 

– Självklart vill man alltid växa och bli större. Vi trivs ihop med varandra och vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Vem vet, i framtiden kommer vi kanske lansera fler viner i Sverige, avslutar Marc.