Laddar annons
Hon är Årets kock 2023
19 Oct, 2023

Hon är Årets kock 2023

På torsdagen avgjordes tävlingen Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en hård kamp stod det klart att Desirée Jaks rodde hem segern i den prestigefulla tävlingen. 

Sedan 1983 har tävlingen Årets Kock arrangerats med syftet att lyfta förmågor inom den svenska kulinariska scenen. Tävlingen fungerar som officiellt svenskt mästerskap i professionella matlagning och vinnaren koras till svensk mästare i matlagning. När årets upplaga av tävlingen skulle gå av stapeln på Annexet i Stockholm på torsdagen, var det ett starkt startfält som gjorde upp. 

Till slut, efter en hård kamp, stod det klart att Desirée Jaks, i dag kreativt ansvarig på Restaurang Spesso som tillhör Stureplansgruppen, stod som segrare och tillika svensk mästare.

– Jag är fortfarande i total chock, sa hon enligt ett pressmeddelande direkt efter tävlingen. 

Nytt moment i tävlingen

Årets upplaga av tävlingen bestod av ett helt nytt moment. De åtta finalisterna gjorde först upp genom att laga rätter på varm och kall hummer samt rensadel. Men det nya momentet var att deltagarna skulle få 300 kronor var att handla i Grönsakshallen Sorunda med, för att sedan laga en maträtt av råvarorna som köptes in. Det enda som fick tillsättas som inte köptes var salt. 

Enligt Helene Kugelberg som är VD för Årets Kock så var momentet väldigt uppskattat av kockarna själva. 

– Deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger hon i ett pressmeddelande. 

"Få branschen mer attraktiv för yngre generationer"

I halvtid av tävlingen ledde Desirée Jaks som till slut även stod som segrare. 

 – Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger hon. 

Vid prisceremonin direkt efter tävlingen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedal i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. 

På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.

 – Det har varit genomgående hög kvalitet i år. Enligt mig var det här den bästa finalen någonsin. Vi i juryn har haft en svår uppgift och det har varit jämnt, men så här i slutändan kan jag säga att rätt person vann, säger Jonas Dahlbom som är juryns ordförande. 

Om Desirée Jaks

Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.