Mariestads Ostindien Strong Ale | Krångligt gott
OSTINDIEN STRONG ALE. Få saker irriterar mig så mycket som överförpackade produkter. Det gäller även om själva grejen inuti allt rysch och pysch är av högsta kvalité.
Som Spendrups utgåvor i det man kallar ”Mariestads – Den stora smakresan”, till exempel. Den 2 maj 2016 lanseras det fjärde benet på denna smakresa. Efter Kanalporter, Ekfatslagrad Imperial och Rökig Kustlager kommer nu Mariestads Ostindien Strong Ale.
Efter provningen konstaterar jag att det tar längre tid att öppna flaskan än att dricka upp den (och då snackar vi ändå 75 centiliter 10-procentig, überfyllig och tämligen tuffdrucken ale.
Ostindien Strong Ale förpackad som för lång resa över haven
Först ska trälådan, med två kraftiga gummiband runtom, öppnas. Därefter ska flaskan ut ur lådan och befrias från en halvportion träull. Sedan ska buteljen öppnas och det är minsann inte det lättaste. Varenda flaska av de 1 800 har doppats i rött vax (à la whiskeyn Maker’s Mark) och när man väl fått bort tillräckligt mycket av det stelnade, röda lacket för att få dit en öppnare, visar det sig att kapsylen och flaskhalsen sitter tajtare ihop än vad en vanlig ölöppnare klarar att bita sig fast i. Öppnaren slirar. Nu är jag irriterad.
Ytterligare lite krats med korkskruvens lilla kniv får väck ännu mer av snuset … eh, det röda lacket menar jag, för att det ska vara möjligt att kila in öppnaren under kapsylens taggar. Så dags är halva köket besudlat av små vaxpartiklar, som lossnat och flugit iväg med ett krasande ljud, under det att jag försökt öppna den förbannade buteljen. Allvarligt talat, finns det en enda människa – hur status- och prylfixerad hen än må vara – som tycker att det här är en bra idé?
Smak som ölälskarens hemmahamn
Men det som är en mardröm att öppna, blir en härlig upplevelse i munnen. Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson – som har Mariestadsvardagen full av pilsnermalt, perlehumle och lagerjäst – har klätt på sig finkostymen och skapat en strålande ale. Det smakar mörk karamell, gräddkola, nötter, aningen citrus och lite cigarrlåda. Humlebettet är amerikanskt: från cascade och magnum.
Kan säkert lagras i många år, men smakar tillräckligt fylligt redan i dag. Drick till sjömansbiff, givetvis kokt i öl (fast inte nödvändigtvis det här, som kostar närmare 200 spänn).
NY ÖL I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET 2 MAJ
Mariestads Ostindien Strong Ale (89822), 195 kr för 750 ml.
Malt: pilsner, münchner, melanoidin, mörk karamell
Humle: cascade, magnum.
Alkohol: 10%
Bryggeri: Spendrups
Lansering: 2 maj i Systembolagets beställningssortiment.
Upplaga:1 800 flaskor
Mer om Mariestad - Den stora smakresan:
Fruktig lager
Rököl
Den stora smakresan - Saltöl
Mat och recept till ölerna av Björn Frantzén
Biff tartar till fruktig lager
Spicy chicken wings till fruktig lager
Morotsmacaron till saltöl
Mer om
Bakgrund till den stora smakresan
Författare: Thomaz Grehn